Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
Φωτογράφηση: Κωνσταντίνος Αργυρίου

Η συγκίνηση και η νοσταλγία, είχαν «ραντεβού» με το χαμόγελο και την ευθυμία το βράδυ της Δευτέρας στην αίθουσα «Μωρίς Σαλτιέλ» του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. «Υπεύθυνος» για όλα αυτά ήταν ο Μάκης Μάτσας, ο οποίος παρουσίασε και στη Συμπρωτεύουσα την αυτοβιογραφία του με τίτλο «Πίσω απ’ τη μαρκίζα».

matsas_parousiasi_2014_12_001

Η ζωντανή ιστορία του ελληνικού τραγουδιού των τελευταίων 50 ετών κατέγραψε τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής του, τόσο σε προσωπικό, όσο και σ’ επαγγελματικό επίπεδο. Από τα ταραγμένα παιδικά χρόνια του, ως την απόφασή του ν’ αναλάβει τα ηνία μιας σχεδόν χρεοκοπημένης δισκογραφικής εταιρείας και να τη φτάσει στην κορυφή, με τη μοναδική διορατικότητα και τις κατά καιρούς εμπνεύσεις του.

Από τον Βαμβακάρη και τον Τσιτσάνη, ώς τον Χατζιδάκι και τον Θεοδωράκη κι από τον Περπινιάδη και τον Καζαντζίδη ώς τον Νταλάρα, τον Πάριο και την Αλεξίου, ο νυν πρόεδρος της MINOS-EMI-UNIVERSAL ξετύλιξε το κουβάρι των αναμνήσεων, παρουσιάζοντας άγνωστες πτυχές της μουσικής ιστορίας του τόπου μας όπως τις έζησε ο ίδιος.

Ακούγοντάς τον να μιλά γι’ αυτά τα «μυθικά» πρόσωπα όπως ελάχιστοι από μας τα έχουν γνωρίσει, αισθάνθηκα ως διδασκόμενος το μάθημα «Μισός αιώνας ελληνικό τραγούδι». Κι ας ήξερα αρκετά απ’ όσα είπε, απόρροια της χρόνιας μελέτης και λατρείας μου για το εν λόγω αντικείμενο…

matsas_parousiasi_2014_12_005

Ίσως δεν έχουν τόση σημασία τα όσα είπε ο ίδιος ο Μάκης Μάτσας στην παρουσίαση, ούτε τ’ αποσπάσματα του βιβλίου που διάβασαν ο εξαίρετος πρωταγωνιστής, Γιάννης Βούρος, και η ηθοποιός Στέλλα Καζάζη. Τα έντονα συναισθήματα ήταν εκείνα που έκαναν ξεχωριστή ετούτη τη βραδιά, τα οποία δημιουργήθηκαν από τα όσα βλέπαμε κι ακούγαμε στην οθόνη πίσω από τους ομιλητές.

Η φωνή του Μάρκου να προλογίζει το δίσκο «40 χρόνια Βαμβακάρης». Ο αξέχαστος Δημήτρης Μητροπάνος να τραγουδά το «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη» σ’ ένα κατάμεστο Ηρώδειο και ν’ αποθεώνεται. Ο αείμνηστος Στράτος Διονυσίου σ’ ένα «ποτ-πουρί» τηλεοπτικών εμφανίσεών του να μας θυμίζει τον «Σαλονικιό», τον «Ταξιτζή» και άλλες μεγάλες επιτυχίες του. Ο Γιάννης Πάριος και η Χάρις Αλεξίου να ερμηνεύουν αγκαλιά και γεμάτοι συγκίνηση το «Κόκκινο γαρύφαλλο» στην αντίστοιχη παρουσίαση της Αθήνας. Και τόσες άλλες εικόνες και ήχοι που συχνά-πυκνά έφερναν δάκρυα στα μάτια…

matsas_parousiasi_2014_12_006

Ωστόσο, η πιο όμορφη στιγμή της εκδήλωσης μας περίμενε στο τέλος της. Η υπέροχη Ανδριάνα Μπάμπαλη, αυτό το «αερικό» όπως την είχε χαρακτηρίσει τόσο εύστοχα κάποτε ο Γιώργος Νταλάρας, τραγούδησε ζωντανά με τη μαγική φωνή της το πασίγνωστο πια «Εισ’ εσύ ο άνθρωπός μου», συνοδεία ενός εξαίρετου μουσικού κουαρτέτου. Για όσους δεν γνωρίζουν, οι στίχοι είναι του Μίνωα Μάτσα (πατέρα του Μάκη) και η μουσική του Σπύρου Περιστέρη…

matsas_parousiasi_2014_12_017

Όσον αφορά στα γνωστά πρόσωπα της πόλης, και όχι μόνο, που τίμησαν τον Μάκη Μάτσα με την παρουσία τους, το παρών έδωσαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο στιχουργός Φίλιππος Γράψας, ο λαϊκός τραγουδιστής Βασίλης Καρράς και ο γνωστός γλύπτης Κώστας Βαρώτσος. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία της Αιμιλίας Κουγιουμτζή, συζύγου του αξέχαστου και σπουδαίου Σταύρου, για τον οποίο ο κ. Μάτσας μίλησε με τα πιο θερμά και συγκινητικά λόγια…

Μετά το πέρας της παρουσίασης, μια χειραψία γνωριμίας και μια κουβέντα σχεδόν ενός λεπτού με το «τιμώμενο πρόσωπο», μου έδωσε τη δυνατότητα να «κλέψω» ένα ελάχιστο κομμάτι από την ευγένεια και την καταδεκτικότητά του, αλλά και μιαν…ιδιόχειρη αφιέρωση στο βιβλίο του. Πράγματα πολύτιμα για κάποιον που από μικρό παιδί ήξερε το όνομα «Μάκης Μάτσας», άκουσε και διάβασε πολλές κι αντικρουόμενες απόψεις γι’ αυτόν και που πίστευε ότι ποτέ δεν θα είχε τη δυνατότητα να τον δει από κοντά και ν’ αλλάξει έστω δυο τυπικά λόγια μαζί του…

matsas_parousiasi_2014_12_020

—————-

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από την παρουσίαση

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here