Ο Ντέμης Ρούσσος, ένα μεγάλο όνομα της ελληνικής και της διεθνής μουσικής, έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Παρασκευής σε ηλικία 68 ετών. Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή μέσω twitter από τον Νίκο Αλιάγα, που με ένα συγκινητικό μήνυμα αποχαιρέτησε τον Έλληνα τραγουδιστή, γράφοντας : «Έφυγε από την ζωή o δικός μας Ντέμης Ρούσσος. Μεγάλη λύπη, Καλό ταξίδι φιλέ μας Έλληνα Ντέμη».

O Αρτέμιος Βεντούρης Ρούσσος (το πλήρες όνομα του), γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 15 Ιουνίου του 1946 και θα τον θυμόμαστε για μερικά εξαιρετικά τραγούδια , όπως το “Forever and Ever”, “Goodbye my Love Goodbye” και το “Rain and Tear” που ερμήνευσε με την εξαιρετική και γλυκιά του φωνή… Μεγάλη στιγμή στη καριέρα του οι Aphrodite’s Child, το συγκρότημα με το οποίο γνώρισε τεράστια επιτυχία στα τέλη της δεκαετίας του 60, αρχικά στα φωνητικά και αργότερα ως μπασίστας.

Ο Ρούσσος άρχισε σόλο καριέρα μετά από τη διάλυση των Aphrodite’s Child, αρχίζοντας με το τραγούδι “We Shall Dance”. Αρχικά χωρίς ανταπόκριση, περιόδευσε στη νότια Ευρώπη και έγινε σύντομα ευρύτερα γνωστός ως κορυφαίος τραγουδιστής. Η σταδιοδρομία του έφτασε στο ζενίθ τη δεκαετία του ’70 με πολλούς δίσκους που έγιναν επιτυχίες. Το “Forever and Ever” ανέβηκε σε πολλά ευρωπαϊκά charts το 1973.

Το 1974 κυκλοφορεί το “White Sails”, μια αγγλική διασκευή του τραγουδιού “Άσπρα, Κόκκινα, Κίτρινα, Μπλε” από τον δίσκο “Συνοικισμός Α΄” του 1972, σηματοδοτώντας μια σύντομη περίοδο συνεργασίας του τραγουδιστή με τον συνθέτη Δήμο Μούτση, ο οποίος θα ακολουθήσει στη συνέχεια ένα μοναχικό μουσικό σταυροδρόμι με έντονες επιρροές από βετεράνους της rock και της folk, όπως ο Eric Clapton, η Joni Mitchell και ο Paul Simon.

roussos_event_2010_09_21

Ακολούθησαν τα “My Friend the Wind”, “My Reason”, “Velvet Mornings”, “Goodbye My Love, Goodbye”, “Someday Somewhere” και “Lovely Lady of Arcadia”. Το 1980 είχε επιτυχία με το “Lost in Love” των Air Supply που το τραγούδησε ντουέτο μαζί με την Florence Warner και με τον Dick Morrissey στο σαξόφωνο.

Επανακυκλοφόρησε τα τραγούδια του σε διάφορες γλώσσες και είχε επιτυχία στις χώρες της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής. Στην Αμερική το LP Demis έγινε χρυσός δίσκος.

Το 1982 εξέδωσε το βιβλίο ‘A Question of Weight’ (“Είναι θέμα βάρους”), μαζί με την Veronique Skawinska, στο οποίο ασχολήθηκε αμερόληπτα με το θέμα της παχυσαρκίας.

roussos_event_2010_09_06

Μετά από μια περίοδο σιωπής και κλινικής κατάθλιψης τη δεκαετία του ’80, επανήλθε το 1993 με το Insight (γνωστό και ως Morning has Broken) και συνεργάστηκε με την ολλανδική εταιρεία BR Music για την παραγωγή των δίσκων Immortel, Serenade και In Holland, χρησιμοποιώντας ποικίλα εθνικά και ηλεκτρονικά στυλ.

Συνεχίζοντας τις ηχογραφήσεις και τις περιοδείες, την άνοιξη του 2002 έκανε μια επιτυχημένη περιοδεία στην Αγγλία.

Τον Σεπτέμβριο του 2013, παρασημοφορήθηκε από την Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, σε τελετή που παρατέθηκε στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here