Γράφει ο Θανάσης Παπαζαφειρόπουλος
Φωτογραφίες: Αθηνά Στρόδα

Παρασκευή βράδυ και ο Παύλος Παυλίδης με τους Bmovies ετοιμάζονται να βάλουν «πυρκαγιά στο σπιρτόκουτο» του Σταυρού του Νότου. Με νέο δίσκο και ένα δυνατό συναυλιακό καλοκαίρι στις αποσκευές τους, υπόσχονται άλλη μια ατμοσφαιρική και ηλεκτρική βραδιά, από αυτές που πολύ καλά ξέρουν να στήνουν. Πολύς κόσμος στην πρεμιέρα αυτή με το χώρο να έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να ταιριάζει κάπως στο άμεσο και αλληλεπιδραστικό χαρακτήρα τέτοιων εμφανίσεων. Τα περισσότερα τραπέζια είχαν αφαιρεθεί και έτσι αρκετοί μπορούσαν να βρεθούν κάτω απ’ τη σκηνή.

pavlidis_live_2016_11_011

Η αρχή του προγράμματος ήταν αφιερωμένη στη δισκογραφία του Παύλου και της μπάντας του. Τραγούδια όπως τα «Λουλούδια», «Το τέλος του κόσμου», αλλά και το ομώνυμο του τελευταίου δίσκου, το «Μια πυρκαγιά σ’ ένα σπιρτόκουτο», ήρθαν και έδεσαν με παλαιότερα διαμάντια τους, όπως τα «Άσε με εδώ», «Τόσο κοντά», «Δεν είμαι από δω» και «Αερικό».

Και κάπως έτσι, από «ιστορίες που ίσως έχουν συμβεί» περάσαμε σε ιστορίες που σίγουρα έχουν συμβεί. Η δισκογραφία απ’ τα Ξύλινα Σπαθιά είχε την τιμητική της ακόμα και για τους πιο απαιτητικούς ακροατές. «Πάρε με μαζί σου», «Μόνο αυτό», «Η τελευταία φορά» και τα πολύ δυναμικά «Ρίτα», «Ό,τι θες εσύ» και «Ρόδες» δούλεψαν ώστε «να αρχίζουμε να θυμόμαστε» για άλλη μια φορά μια «συμμορία της ασφάλτου» που τίμησε όσο λίγες το ελληνικό ροκ. «Σύρμα η Λόλα» γράφει σε ένα ξεχασμένο τοίχο αλλά ο Παύλος ευγενικά μας λέει πως δε θυμάται ούτε ένα ακόρντο και το αφήνει για μια άλλη φορά.


Έχω να κρατήσω πολλά από μία εμφάνιση του Παύλου. Η ατμόσφαιρα, ο ηλεκτρικός ήχος με τις συνεχείς παραμορφώσεις και ο μοναδικός τρόπος «απαγγελίας» αυτών των ποιημάτων, είναι στοιχεία που πάντα σου μένουν. Στο τέλος θα κρατήσεις, όμως, τα μικρά και ασήμαντα που γίνονται μεγάλα στο νεανικό μυαλό, το «κορίτσι που κλαίει πριν να φύγεις» και τη «σιωπή» της απουσίας που μπορεί να κάνει και «τα πουλιά να χαθούνε», τη γενιά που αναρωτιόταν «ποιός θα τα βάλει με τη θλίψη» και τραγούδαγε το «τώρα» σε καλύτερες εποχές αλλά της βγήκε το «για πάντα» σε δύσκολους καιρούς.

pavlidis_live_2016_11_004

Μπορείτε για τις υπόλοιπες τρεις Παρασκευές να νιώσετε αυτή την εμπειρία στην Κεντρική σκηνή του ΣτΝ. Σας εύχομαι στο τέλος να είστε «αυτός που τραγουδάει ευτυχισμένος»!

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here