O Πέτρος Κλαμπάνης συνδυάζει τα χρώματα των συναισθημάτων και των εμπειριών σε ένα πλούσιο πορτρέτο της ανθρωπότητας, στο πρώτο του άλμπουμ με μεγάλο μουσικό σύνολο, “Chroma”.

Στο ντεμπούτο του στη Motéma Music New York, παρουσιάζει το χαρισματικό Jazz κουιντέτο (Gilad Hekselman, Shai Maestro, John Hadfield, Keita Ogawa) του μπασίστα και συνθέτη με ένα ζωηρό γκρουπ εγχόρδων.

Στο νέο του άλμπουμ, “Chroma”, ο Πέτρος Κλαμπάνης, ξεδιπλώνει μια ζωντανή παλέτα χρωμάτων εμπνευσμένη από τις μέχρι τώρα ποικίλες εμπειρίες του στο μουσικό ταξίδι της ζωής του, που απαρτίζεται από μεσογειακούς και βαλκανικούς παραδοσιακούς ήχους, «κλασικούς χρωματισμούς» από τις σπουδές του στην Αθήνα, το Άμστερνταμ και τη Νέα Υόρκη, αλλά και πινελιές από την ποικιλόμορφη τζαζ σκηνή της Νέας Υόρκης.

Στο “Chroma”, το τρίτο του προσωπικό άλμπουμ και το ντεμπούτο του στην δισκογραφική εταιρία Motéma Music New York, ο Κλαμπάνης εξερευνά τα χρώματα του ανθρώπινου χαρακτήρα, μια παρότρυνση που προκάλεσαν παγκόσμια γεγονότα αλλά και οι προσωπικές του εμπειρίες.

Το “Chroma” πραγματεύεται ένα ολόκληρο φάσμα ηχητικών χρωμάτων, με στόχο να χρωματίσει ένα ενδοσκοπικό και συναισθηματικά προκλητικό, καλλιτεχνικό μανιφέστο. Το “Chroma” αποτελεί το πρώτο του project με μεγάλο μουσικό σύνολο. Σε αυτό «αναμειγνύονται» οι ζωηρές αποχρώσεις του τζαζ κουιντέτου του συνθέτη (πιάνο, μπάσο, ντραμς, κιθάρα και κρουστά), και συμπληρώνονται ιδανικά από τα πλούσια -κλασικά ενορχηστρωμένα- έγχορδα. Το αποτέλεσμα είναι μια σχεδόν συμφωνική δουλειά μοντέρνας jazz.

klampanis_2017_04

Ο ίδιος λέει για το “Chroma”: «Αυτή η δουλειά ξεκίνησε από μια ερώτηση: Ποια είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τον καθένα από μας, τον χαρακτήρα μας, τη μοναδικότητά μας; Η πρώτη απάντηση που μου ήρθε στο μυαλό είναι ότι ο χαρακτήρας είναι σχεδιασμένος από όλα τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις ιδέες, τις φαντασιώσεις αλλά και τις εμπειρίες που έχουμε στη ζωή μας. Αν χρωματίζαμε κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία με ένα χρώμα, τότε ο καθένας μας θα μπορούσε να είναι σαν μια μοναδική σύνθεση χρωμάτων, το μίγμα των οποίων οδηγεί στη δική μας, απόλυτα προσωπική σκιά».

To “Chroma” ηχογραφήθηκε και κινηματογραφήθηκε ζωντανά μπροστά σε ένα ζεστό και φιλικό κοινό στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης. Το Ίδρυμα Ωνάση των ΗΠΑ, το οποίο είναι αφοσιωμένο στην εξερεύνηση και την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα έως σήμερα, παρείχε μια γενναιόδωρη επιχορήγηση για την υποστήριξη του έργου του Κλαμπάνη, ο οποίος το ανέπτυξε μέσα από μία σειρά ζωντανών παρουσιάσεων το 2014 και το 2015.

Η προσωπική «απόχρωση» του Κλαμπάνη είναι ένα πλούσιο μείγμα χρωμάτων των οποίων τα εκφραστικά φωτεινά σημεία έλαμψαν ιδιαίτερα έντονα κατά τη διάρκεια της δημιουργίας αυτού του άλμπουμ. Εξηγεί ότι το “Chroma” γεννήθηκε από μια περίοδο προσωπικής αναστάτωσης και ενδοσκόπησης. Το τέλος μιας ρομαντικής σχέσης συνέπεσε με μια σειρά από άλλες αλλαγές στη ζωή του μπασίστα και στον κόσμο γενικότερα, με αποτέλεσμα, λέει ο ίδιος, να τον οδηγήσουν σε «μια ενδοσκοπική περίοδο όπου αφιέρωνα πολύ χρόνο και ενέργεια σκεπτόμενος τους λόγους που οδηγούν εμένα τον ίδιο, αλλά και άλλους ανθρώπους, να λαμβάνουμε συγκεκριμένες αποφάσεις, να σκεφτόμαστε ό,τι σκεφτόμαστε και να είμαστε τελικά αυτό που είμαστε».

Λαμβάνοντας υπόψη την καταγωγή του, ο Κλαμπάνης επηρεάστηκε επίσης από τα γεγονότα που αναταράσσουν τον κόσμο, από τις οικονομικές πιέσεις που έπληξαν ιδιαίτερα την Ελλάδα, με φυσική κατανόηση για τους μετανάστες και τις προσφυγικές κρίσεις στη Συρία και σε όλη τη Μέση Ανατολή. Η διαδικασία επεξεργασίας αυτών των γεγονότων, έθεσε με απόλυτη διαύγεια τις απόψεις του Κλαμπάνη σχετικά με την ανθρώπινη εμπειρία και «μεταφράστηκε» στο “Chroma” ως μια καθηλωτική, συναισθητική εμπειρία για τους ακροατές.

«Πρέπει να κοιτάξουμε μέσα μας και να δούμε τι είναι πραγματικά σημαντικό για εμάς και για τον κόσμο γύρω μας», προτρέπει ο Κλαμπάνης. «Τυχαίνει να ζούμε κατά τη διάρκεια μιας παράξενης στιγμής για την ανθρωπότητα. Οι μουσικοί και οι καλλιτέχνες γενικότερα έχουν υπάρξει ιστορικά οι «αουτσάιντερς» στις περισσότερες κοινωνίες, και η εποχή μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Αλλά η τέχνη κουβαλάει ιδιότητες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξή μας, ατομικά και κοινωνικά. Χρειαζόμαστε περισσότερο “χρώμα” στη ζωή μας. Περισσότερη αγάπη, περισσότερη συμπόνια, σεβασμό και φαντασία».

Βρείτε το άλμπουμ σε όλα τα ψηφιακά καταστήματα και τις streaming υπηρεσίες από τη Minos-EMI.

——————-

Στις 4 Μαΐου, ο Πέτρος Κλαμπάνης έρχεται στην Αθήνα για να «χρωματίσει» το Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ θα προηγηθεί στις 2 Μαΐου η εμφάνισή του στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Μαζί με το jazz group του από τη Νέα Υόρκη (και ένα κλασικό οκτέτο εγχόρδων στη συναυλία του στην Αθήνα) θα παρουσιάσει τις συνθέσεις που περιλαμβάνονται στο πρόσφατο προσωπικό του άλμπουμ “Chroma”, μαζί με παλαιότερα κομμάτια και αγαπημένες μελωδίες που τον έχουν επηρεάσει.

2 Μαΐου – Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

4 Μαΐου – Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here