Γράφει ο Θανάσης Παπαζαφειρόπουλος
Φωτογραφίες: Εύα Κοβιού

Οι παρουσιάσεις δίσκων είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να έρθει κάποιος σε επαφή με ένα νέο δισκογραφικό υλικό. Αυτή η ευκαιρία γίνεται ακόμα πιο ουσιαστική όταν η παρουσίαση είναι ζωντανή, ολοκληρωμένη και έχει τη συμμετοχή όλων όσων εργάστηκαν για το τελικό αποτέλεσμα. Κάπως έτσι, λοιπόν, είχαμε τη χαρά να βρεθούμε στη live παρουσίαση του νέου δίσκου του Γιάννη Κότσιρα, «Ψεύτης Καιρός», που έλαβε χώρα στο θέατρο Άλφα Ιδέα.

kotsiras_live_2016_11_005

Το λόγο πήρε αρχικά η διευθύνουσα σύμβουλος της Minos-EMI, Μαργαρίτα Μάτσα, δηλώνοντας πως πλέον η κυκλοφορία ενός δίσκου αποτελεί γεγονός και γι’ αυτό γιορτάζεται με αυτή την παρουσίαση. Συνέχισε, λέγοντας, πως πέρα από το πρακτικό πρόβλημα των πωλήσεων που αντιμετωπίζει η δισκογραφία, σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι από κάθε δίσκο το πολύ τρία τραγούδια καταφέρνουν να περάσουν στον κόσμο. Εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξη και επεσήμανε πως το στοίχημα είναι να καταφέρουν και τα 14 ολοκαίνουρια κομμάτια αυτού του δίσκου να περάσουν στον κόσμο και να γράψουν την ιστορία τους.

Η επιλογή των τραγουδιών ήταν δύσκολη για την παραγωγή καθώς δεν ήξεραν τι να ξεχωρίσουν από όλο αυτό το υλικό. Αρχική επιθυμία ήταν να κυκλοφορήσουν τα νέα τραγούδια μέσα σε ένα διευρυμένο χρονικό διάστημα αλλά ο Γιάννης Κότσιρας ήταν αυτός που επέμεινε στην τελική και ολοκληρωμένη σύνθεση του δίσκου αυτού. Ο τραγουδιστής δήλωσε συγκινημένος και αμήχανος για τη στιγμή καθώς δεν είναι συνηθισμένος στις παρουσιάσεις δίσκων. Ευχαρίστησε φυσικά όλους τους δημιουργούς που μπόρεσαν να παρευρεθούν (αλλά και όσους δεν μπόρεσαν). Η ιδέα για την ονομασία, έμπνευσης του ιδίου, ήρθε στην προσπάθειά του να αναζητήσει μια σταθερά μέσα σε συνθήκες όπου το ψέμα πρωταγωνιστεί στην πολιτική, σε απλούς πολίτες αλλά και στον ίδιο τον καιρό! Το βάπτισμα αυτό, όπως είπε, τονίζει την αλήθεια των τραγουδιών.


Τα λόγια έδωσαν το χώρο στα τραγούδια. Ο δίσκος αποτελείται από 14 κομμάτια, τα οποία παρουσιάστηκαν με πλήρη ορχήστρα και είναι γεγονός πως η αίσθηση που άφησαν ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική. Πρόκειται για ένα πολυσυλλεκτικό πόνημα στο οποίο συνέβαλαν σημαντικά ονόματα της νεότερης μουσικής δημιουργίας. Σε τρία από αυτά, ο Κότσιρας μοιράστηκε τη σκηνή με τους δημιουργούς τους· ο λόγος για τη μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία «Κάθε φορά» με τις μοναδικές «δεύτερες» του Σταύρου Σιόλα, το «Μ’ ένα χτύπημα» με τον Κώστα Λειβαδά και το ποπ αισθητικής «Και θέλω εσένα», με το Γιώργο Ρους. Ο Σταύρος Σιόλας και ο Νίκος Μωραΐτης είναι οι συνήθεις ύποπτοι του μουσικού και του στιχουργικού μέρους αντίστοιχα. Στις λοιπές συνθέσεις, φιγουράρουν τα ονόματα των Αντώνη Μιτζέλου, Δημήτρη Υφαντή, Αντώνη Καλούδη και Βαγγέλη Μαχαίρα ενώ το μελάνι τους στο στίχο έχουν αφήσει, επίσης, ο Μάνος Ελευθερίου, ο Πόλυς Κυριάκου, ο Γιάννης (Μπαχ) Σπυρόπουλος, η Σταυρούλα Παγώνα και ο φέρελπις Σταύρος Σταύρου. Ο ίδιος ο Κότσιρας υπογράφει τη μουσική σε ένα τραγούδι και τους στίχους σε άλλα δύο ενώ οι Imam Baildi έχουν καταθέσει την ενορχηστρωτική τους άποψη στο «Ίδια δίχτυα», ένα τραγούδι που φανερά φέρει την ταυτότητά τους.


Το παρόν εκτός από τους συντελεστές του δίσκου έδωσαν αρκετοί συνεργάτες από το χώρο της μουσικής αλλά και απλοί φίλοι της μουσικής του Γιάννη Κότσιρα. Από τους πρώτους, αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία του προέδρου της Minos-EMI, Μάκη Μάτσα, του Θάνου Μικρούτσικου, του Γιώργου Νταλάρα, του Γιάννη Ζουγανέλη και της Ανδριάνας Μπάμπαλη. Ευχόμαστε, λοιπόν, στην εποχή των ψεμάτων, ένας «Ψεύτης Καιρός» με καλές προθέσεις, να καταφέρει να ξεχωρίσει.

kotsiras_live_2016_11_009

Έπαιξαν οι μουσικοί:
Πιάνο-πλήκτρα: Άκης Κουτσουπάκης
Ηλεκτρική κιθάρα-Ενορχήστρωση: Κώστας Παρίσσης
Μπουζούκι: Βαγγέλης Μαχαίρας
Ακουστική κιθάρα: Κώστας Μιχαλός
Βιολί: Μάριος Παπούλιας
Μπάσο: Γιάννης Γρυπαίος
Τρομπέτα: Περικλής Αλιώπης
Ακορντεόν: Ντίνος Χατζηϊορδάνου
Τύμπανα: Άκης Γαβαλάς
Κλαρίνο: Γιώργος Κοτσίνης


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here