Γράφει ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος
Φωτογράφηση: Σοφία Κοσμίδου

Έχω δει τα Κίτρινα Ποδήλατα πολλές φορές, κυρίως full band, αλλά και ακουστικά, αλλά δεν τα έχω δει με δεύτερο κιθαρίστα και πλήκτρα. Από την άλλη, τον Πάνο Κατσιμίχα, δεν είχε τύχει να τον δω live οπότε αυτή η σύμπραξή τους για τέσσερις μόνο εμφανίσεις στην Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου ήταν η τέλεια ευκαιρία. Κόσμος κάθε ηλικίας είχε γεμίσει τη μουσική σκηνή, ο καθένας για τους λόγους του. Οι μικρότεροι για τα Κίτρινα Ποδήλατα, οι μεγαλύτεροι για τον Πάνο και οι ‘’μεσαίοι’’ (όπως εγώ) και για τους δύο! Ήταν πολύ όμορφη εικόνα να βλέπεις άτομα από 15 μέχρι 65 χρονών να συνυπάρχουν, να τραγουδούν και να χορεύουν στον ίδιο χώρο. Σ’ αυτό το live η θεωρία για το χάσμα των γενεών δεν χωράει.

Τα Κίτρινα Ποδήλατα “άνοιξαν” τη συναυλία δυναμικά, όπως μόνο αυτοί ξέρουν, με το κομμάτι «Τι είναι κράτος;» και μας μετέδωσαν λίγη από την αστείρευτη ενέργειά τους. Tα “Ποδήλατα” ξεκίνησαν με τη γνωστή τους σύνθεση, Γιώργος Ράλλης στα τύμπανα, Κώστας Ξυρογιάννης στο μπάσο και φυσικά η ψυχή του συγκροτήματος, τα αδέλφια Παντελιά. Η φωνή του σχήματος, Γιώργος Παντελιάς, αφού μας καλωσόρισε και μας διαβεβαίωσε πως “απόψε, θα αφήσουμε όλα τα άσχημα έξω από το Σταυρό του Νότου”, συνέχισε να τα “σπάει” με ανεβασμένα ντεσιμπέλ και διάθεση.

Κάπου εκεί ανέβηκε στη σκηνή ο Πάνος Κατσιμίχας και όλοι σηκώθηκαν να τον χειροκροτήσουν. Ο Πάνος συστήθηκε στο μικρόφωνο (για όσους τυχόν δεν τον ήξεραν) και μίλησε για το πόσο χαρούμενος είναι που γνώρισε τα παιδιά (Κίτρινα Ποδήλατα) και για την τέλεια συνεργασία τους. Στην συνέχεια άφησε τα λόγια και μίλησε η μουσική. «Το Δωμάτιο», ένα από τα αριστουργήματα των αδελφών Κατσιμίχα ήταν το πρώτο που ακούστηκε και ακολούθησαν κι άλλα. Αξίζει να σημειωθεί πως οι αδελφοί Παντελιά κατέβηκαν από την σκηνή (όχι για πολύ) και τη θέση τους πήραν ο Νίκος Τσιμπούκης στην ηλεκτρική κιθάρα και ο Σπύρος Παπαδάτος στα πλήκτρα. Φυσικά υπήρξαν και τραγούδια όπως το «Μια βραδιά στο λούκι» που συνηπήρχαν όλοι πάνω στην σκηνή και αυτές οι στιγμές ήταν οι καλύτερες τις βραδιάς. Επίσης ο Γιώργος Παντελιάς ερμήνευσε μεγάλες επιτυχίες των αδελφών Κατσιμίχα όπως το «Λουλούδι του δάσους», με τον Πάνο να τον καμαρώνει σαν παιδί του.

kitrina-podhlata-katsimixas_live_stautos-tou-notou_2015-011-08

Πάνω στην σκηνή ο Κατσιμίχας ήταν χείμαρρος, δεν δίστασε να μιλήσει για τον Τσίπρα και τα πολιτικά δρώμενα και να αστειευτεί και να πιάσει κουβέντα με θαμώνες. Όταν μάλιστα ερμήνευσε το «Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον» πέταξε ένα καρφί χωρίς στην ουσία να πει τίποτα. “Ο Διονύσης Τσακνής τώρα είναι πρόεδρος της ΕΡΤ. Άσε δεν θα μιλήσω!” σχολίασε καυστικά. Η αθυροστομία του πάνω στην σκηνή δεν με “χάλασε” καθόλου, αντιθέτως, ήταν ειλικρινής, δεν υποκρινόταν τίποτα και ανοιγόταν μπροστά μας σαν να μας ξέρει όλους για χρόνια! Χαρακτηριστική στιγμή του εκκεντρικού χαρακτήρα του και του ροκά που κρύβει μέσα του, ήταν όταν, αφού είχε τραγουδήσει το μισό “Bleiptreu café” σταμάτησε τους μουσικούς και ζήτησε από τον φωτιστή να κλείσει όλα τα φώτα ώστε να φαίνεται στον τοίχο το βίντεο που είχε ετοιμάσει, για να συνεχίσει το τραγούδι. Μάλιστα μας εκμυστηρεύτηκε οτι πριν ξεκινήσει έτρεμε από συγκίνηση γιατί μετά από 20 χρόνια παίζει ξανά στον Σταυρό του Νότου και μάλιστα ευχήθηκε “Άλλα είκοσι, κι άλλα είκοσι χρόνια να υπάρχει ο Σταυρός και να παίξει και η κόρη μου και τα εγγόνια μας εδώ!”.

Κάπως έτσι κύλησε η βραδιά με τα Κίτρινα Ποδήλατα να μας ξεσηκώνουν με παλιά αγαπημένα αλλά και νέα κομμάτια και τον Αλέξανδρο να κάνει ότι θέλει με την κιθάρα του χωρίς να σταματήσει λεπτό να κινείται. Από την άλλη η φωνή, η φυσαρμόνικα του Πάνου Κατσιμίχα και οι μελωδίες του μας ταξίδεψαν στη δεκαετία του ενενήντα, εκεί που η μουσική ήταν πιο αληθινή και αγνή. Μια όμορφη παρέα με αγαπημένα τραγούδια, καλή διάθεση και χημεία και προπάντων θετική ενέργεια! Μια παρέα που δεν έχει ηλικία. Είναι όλοι τους έφηβοι και απευθύνονται σε όλους τους έφηβους αλλά και σε αυτούς που νιώθουν έφηβοι. Κι εγώ θα σας αφήσω με την κλασσική ατάκα του Γιώργου Παντελιά που χρησιμοποιεί σε κάθε Live ‘’Και μην ξεχνάτε, στο τέλος όλα θα πάνε καλά!’’ Αν πάτε να τους δείτε στον Σταυρό του Νότου σίγουρα όλα θα πάνε καλά, τουλάχιστον για τέσσερις ώρες που διαρκεί το πρόγραμμα!

Δείτε περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του Music Corner από το live…

————

** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here