Γράφει η Μαρία Αβραμίδου
Φωτογραφίες: Ματίνα Φουντούλη

Βράδυ Δευτέρας, 4 Ιουλίου, Ημέρα της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή τη «σημαδιακή» ημερομηνία διάλεξε ο Πάνος Μουζουράκης για να κάνει τη… «Δευτέρα Παρουσία» του στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Ο κόσμος είχε καθίσει αναπαυτικά στο γρασίδι από νωρίς και στις 21:00 ακριβώς ο Πάνος ανέβηκε στη σκηνή, μιλώντας μας για το αν ο άνθρωπος έφθασε στ’ αλήθεια στο φεγγάρι. Συμπέρασμα σίγουρο τελικά δεν βγάλαμε, αλλά, καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς, ο Μουζουράκης «έμπλεξε» έξυπνα αληθινές και φανταστικές ιστορίες με τα τραγούδια του, δημιουργώντας μ’ αυτόν τον τρόπο μια παράσταση με αρκετά θεατρικά στοιχεία.

live_mouzourakis_2016_06_056

Εντελώς θεατρική ήταν η είσοδος στη σκηνή του πρώτου επίσημου καλεσμένου, του Σπύρου Γραμμένου –τι μοναδικός καλλιτέχνης, αλήθεια!–, ο οποίος με ένα ευφάνταστο σκετς επιβεβαίωσε ότι είναι «Τύπος Αθλητικός»!

 

Η δεύτερη επίσημη προσκεκλημένη της βραδιάς, η Νατάσσα Μποφίλιου, ξεσήκωσε τον κόσμο με «Το Μέτρημα», ενώ, μαζί με τον Πάνο προσέφεραν στον Σπύρο Γραμμένο μια τούρτα, με τα κεράκια να γράφουν τον αριθμό «16» (είναι ο τίτλος του νέου του δίσκου) και τον Σπύρο να τους ευχαριστεί παρ’ ότι… δεν είχε γενέθλια!

 

Μποφίλιου και Γραμμένος δεν ήταν όμως οι μόνοι φίλοι που τίμησαν τον καλλιτέχνη. Στη σκηνή μαζί του ανέβηκε πρώτος ο Παντελής Αμπαζής για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους από μία “Madame”, ενώ ο Βασίλης Μπαμπούνης μάς διασκέδασε με έναν «Γάτο στην Εκάλη». Η βραδιά έκλεισε με τον Πάνο να τραγουδά και να χορεύει βαλς με τον Κωστή Μαραβέγια στο υπέροχο «Φίλα Με Ακόμα», με χορωδία όλον τον κόσμο στον Κήπο. Οι θαυμάσιοι μουσικοί της παράστασης, έφτιαξαν και εκεί ατμόσφαιρα, ενώ οι περισσότερες ενορχηστρώσεις κινήθηκαν σε ροκ αλλά και πιο blues – jazz ρυθμούς.

 

Είπα όμως πολλά για όλους του τους φίλους και δεν έχω αναφερθεί ακόμη στον οικοδεσπότη της συναυλίας. Λοιπόν, ο Πάνος Μουζουράκης είναι ένας και μοναδικός! Ολοκληρωμένος performer, με αίσθηση του τι συμβαίνει πάνω και κάτω από τη σκηνή, εξαιρετικός τραγουδιστής, πολυτάλαντος μουσικός (έπαιξε κιθάρα, φυσαρμόνικα και γιουκαλίλι), αυθόρμητος, απίθανα εύστροφος και με τόση, μα τόση ενέργεια! Έστησε μια παράσταση που σκοπό είχε να ψυχαγωγήσει και αυτό το πέτυχε, κατά τη γνώμη μου, απόλυτα.

 

Όμως αυτό που προσωπικά ξεχωρίζω στον Μουζουράκη είναι αυτή η υπέροχη ισορροπία που μπορεί να διατηρεί ανάμεσα στην πλάκα και το συναίσθημα, την τρέλα και τη συγκίνηση. Μπορεί να χορεύει και να τραγουδά σε ροκ ρυθμούς Doors και “Light my Fire” ή να ενώνει τις «Πλημμύρες» με το «Είμαστε Αλάνια», ξεσηκώνοντας το κοινό. Και είναι ο ίδιος άνθρωπος που θα σε καθηλώσει με την αλήθεια της ερμηνείας του στο «Πόσες Φορές» και θα σε συγκινήσει βαθειά, διηγούμενος την ιστορία του χωρισμού ενός ζευγαριού, μαζί με τη Νατάσσα Μποφίλιου. Οι δυο τους ερμήνευσαν με χαρακτηριστική θεατρικότητα το «Κοίτα Εγώ», αλλά και το «Σ’ Έχω Βρει και Σε Χάνω» δεμένο με το «Μια Βουτιά», χαρίζοντάς στις στιγμές έντονη συγκίνηση.

 

Τί κρατάμε, εν τέλει, από τη «Δευτέρα Παρουσία» του Πάνου στον Κήπο του Μεγάρου; Μια παράσταση που προσέφερε ψυχαγωγία με τις σωστές δόσεις χιούμορ και συγκίνησης. Μια βραδιά όπου επισφραγίσθηκε η δύναμη της παρέας. Και, πάνω απ’ όλα, την επιβεβαίωση –σύμφωνα και με τα λεγόμενα του ιδίου στη «Σονάτα σε ντο μείζονα για πιάνο με 4 χέρια και φωνάρα»– πως, ό,τι κι αν κάνουμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι, το πιο φωτεινό αστέρι είναι απλά ο ίδιος ο Πάνος Μουζουράκης!

live_mouzourakis_2016_06_099

Στην παράσταση έπαιξαν οι εξαιρετικοί μουσικοί:
Μιχάλης Κατσαρός πλήκτρα
Δημήτρης Φροσύνης μπάσο
Γρηγόρης Ντάνης κιθάρα
Βαγγέλης Κοτζάμπασης τύμπανα
Γιάννης Οικονομίδης πνευστά

Δείτε περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του Music Corner από το live…

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here