Γράφει η Μαρία Αβραμίδου
Φωτογραφίες: Εύα Κοβιού

Ζεστό βράδυ Δευτέρας, με έναν νέο καύσωνα προ των πυλών, ωστόσο η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων είναι από νωρίς κατάμεστη. Και πώς θα μπορούσε να συμβαίνει διαφορετικά, αφού ο ένας και μοναδικός Πάνος Μουζουράκης έδινε την ‒καθιερωμένη πλέον– καλοκαιρινή του συναυλία. Αρωγός του, αυτή τη φορά, μια σπουδαία νέα μπάντα, οι “Mouzicians”, οι οποίοι τον συνοδεύουν από τον περασμένο χειμώνα και έχουν ανανεώσει τον ήχο των τραγουδιών του.

Όσοι δεν έχουν δει τον Πάνο Μουζουράκη επί σκηνής, δύσκολα θα «απορροφήσουν» μέσα από τις λέξεις αυτού του κειμένου την αστείρευτη ενέργειά του. Όσοι, πάλι, έχουν παρευρεθεί σε live του, γνωρίζουν πολύ καλά πως πρέπει να περιμένουν το… αναπάντεχο!

mouzourakis_live_2017_07_004

Στη σκηνή της Τεχνόπολης, λοιπόν, ο Πάνος αποκάλυψε κάποια από τα πολλά του «πρόσωπα»: Έκανε είσοδο ροκ σταρ, με γυαλιά ηλίου και γαλάζιο σακάκι, υπό τους ήχους του “Gimme Some Loving” στην εκδοχή του Σαββόπουλου ως «Το Σώσε». Αυτοσχεδίαζε και αυτοσαρκάστηκε με άνεση stand-up comedian. Εξέφρασε με χιούμορ τις απόψεις του για τη ζωή. Συνομίλησε με τον… Στέλιο, μια λούτρινη κούκλα που η φωνή της μοιάζει απίστευτα με τη δική του και τραγούδησαν μαζί το «Φίλα Με Ακόμα», προκειμένου όλοι εμείς να διαπιστώσουμε ποιος είναι πιο… Μουζουράκης! Επιβεβαίωσε την αμεσότητά και τη θεατρικότητα που τον χαρακτηρίζουν ως performer, αλωνίζοντας τη σκηνή σε αγαπημένα εξωστρεφή κομμάτια, όπως «Το Σαλάμι» και “Madame”. Πρόσφερε συναίσθημα με τη συγκινητική ερμηνεία του στο υπέροχο «Πόσες Φορές». Έπαιξε κιθάρα και φυσαρμόνικα. Χόρεψε latin και tango με τη Μαρίζα Ρίζου. Οι δυο τους μάλιστα ερμήνευσαν το νέο τους ντουέτο «Μονόλογος για Δύο» –το οποίο έχει δώσει τον τίτλο στο καινούργιο CD του Πάνου–, αλλά και το αγαπημένο «Πετάω». Μάς χάρισαν όμως και μια από τις πιο απρόσμενες και βαθιά συναισθηματικές στιγμές της βραδιάς, όταν μοιράστηκαν το «Ημερολόγιο» του Χρήστου Θηβαίου.


Ακόμη μια «αναπάντεχη» επιλογή του καλλιτέχνη ήταν να ερμηνεύσει το «Κοίτα Εγώ» μαζί με τις δύο κυρίες των “Mouzicians”, τη Δήμητρα Μπουλούζου και τη Μυρτώ Ναούμ. Εξαιρετικές οι φωνές και οι παρουσίες και των δύο, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και στα σόλο τους. Η Δήμητρα έκανε εντελώς δικά της τα «Μικρά Βεγγαλικά», τα οποία γνωρίζουμε από τη φωνή της Ελεωνόρας Ζουγανέλη, και η Μυρτώ μάς πρόσφερε μια ισορροπημένη «θεατράλε» εκδοχή στο νέο της single, μια διασκευή του «Βαριέμαι», η πρώτη ερμηνεία του οποίου ανήκει στη Μαίρη Λω. Επίσης, συνέπραξε εξαιρετικά με τον Πάνο, σε ένα ευφάνταστο ταίριασμα του «Φεύγω για Μένα μια Φορά» με το “Nothing Compares to You”. Ακόμη μία γυναικεία παρουσία – έκπληξη στη βραδιά ήταν αυτή της Μαρίας Παπαλεοντίου, η οποία ερμήνευσε θαυμάσια ένα παραδοσιακό τραγούδι, το οποίο πήρε άλλη διάσταση, χάρη στην απόδοσή του από τους δεξιοτέχνες μουσικούς και τη φρέσκια μουσική «ταυτότητα» που του προσέδωσε ο Παύλος Καλτρουμίδης. Να σημειώσω εδώ ότι όλες οι ενορχηστρώσεις του μαέστρου ήταν πραγματικά εμπνευσμένες και αποκάλυπταν νέες πτυχές των τραγουδιών, χωρίς να αλλοιώνουν τον χαρακτήρα τους. Η προσωπική “big band” του Μουζουράκη δε, οι “Mouzicians”, νομίζω ότι είναι οι σπουδαιότεροι μουσικοί που τον έχουν συνοδέψει ποτέ –νιώθω μάλιστα ότι ο ίδιος το γνωρίζει και είναι ευτυχής γι’ αυτό.


Από την πανηγυρική αυτή συναυλία δεν θα μπορούσε να λείπει ο δημιουργός της πρόσφατης δισκογραφικής δουλειάς του καλλιτέχνη, που δεν είναι άλλος από τον Μανώλη Φάμελλο. Η επί σκηνής συνύπαρξη του διδύμου αυτού πλημμύρισε το live με… φωτόσπαθα, χρυσόψαρα, χιούμορ και άφθονες μελωδίες από το μαντολίνο του Μανώλη. Η ενθουσιώδης συμμετοχή του κόσμου, καθ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας, επιβεβαίωσε ότι πολλά από τα νέα τραγούδια έχουν αγαπηθεί ήδη.


Αυτός όμως που εισέπραξε την περισσότερη αγάπη είναι ο ίδιος ο Πάνος Μουζουράκης. Και νομίζω ότι αγαπήθηκε όχι απλά γιατί μας χάρισε μια απολύτως ψυχαγωγική, διασκεδαστική και γεμάτη χαρά βραδιά, όχι απλά για τον αυθορμητισμό, το ταλέντο, το επικοινωνιακό του χάρισμα και την ψυχή που βάζει σε κάθε τι που κάνει επί σκηνής. Το βράδυ της Δευτέρας, 10 Ιουλίου στο Γκάζι, ο Πάνος Μουζουράκης αναζήτησε και έλαβε αγάπη, πάνω απ’ όλα διότι ΕΔΩΣΕ απλόχερα αγάπη. Βλέπετε, αυτός ο καλλιτέχνης που ερμηνεύει με τόσο πάθος την αυτάρεσκη «Σονάτα σε Ντο Μείζονα, για πιάνο, τέσσερα χέρια και φωνάρα», επιθυμούσε διακαώς να ψυχαγωγηθούν και να περάσουν καλά, ένας-ένας και όλοι μαζί, οι άνθρωποι που επέλεξαν να βρεθούν κοντά του στην Τεχνόπολη. Το θέλησε και το έπραξε με όλη του την καρδιά –κι αυτό ΕΙΝΑΙ Αγάπη!

mouzourakis_live_2017_07_030

Οι Mouzicians είναι οι:
Παύλος Καλτρουμίδης – πλήκτρα / ενορχήστρωση
Μυρτώ Ναούμ – φωνή
Δήμητρα Μπουλούζου – φωνή, βιολί
Βαγγέλης Κοτζάμπασης – τύμπανα,
Σπύρος Λιβάνης – κιθάρα
Δημήτρης Φροσύνης – μπάσο
Δημήτρης Καραγιάννης – σαξόφωνο-κλαρινέτο
Γιώργος Ζαρέας – τρομπόνι


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here