Γράφει η Μαρία Αβραμίδου
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Ζαγγανά

Ο Πάνος Παπαϊωάννου και ο Χρυσόστομος Καραντωνίου, μαζί με τον στιχουργό Δημήτρη Παπαχαραλάμπους, αποτελούν μία δυνατή νέα τριανδρία στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι. Μας συστήθηκαν με «Τα Μεροκάματα» και πριν από έναν χρόνο κυκλοφόρησαν την πρώτη τους ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά, με τίτλο «Ο Χορός των Ημερών». Πάνος και Χρυσόστομος μάς έχουν συνηθίσει σε κοινές εμφανίσεις, ωστόσο για τις ανοιξιάτικες παραστάσεις τους στο club του Σταυρού του Νότου, αποφάσισαν να συμπράξουν με τη Μάγδα Βαρούχα.

papaioannou_karantoniou_varouxa_live_2016_03_016

Είχαμε την τύχη να παρευρεθούμε στην πρεμιέρα τους, την Πέμπτη 10 Μαρτίου και, λίγο πριν από την έναρξη του live, οι τρεις καλλιτέχνες έκαναν αποκλειστικές δηλώσεις στο MusicCorner!

MusicCorner: Τι θα ακούσουμε, λοιπόν, απόψε;
Μάγδα Βαρούχα: Διάφορα ωραία κομμάτια, λίγο πιο ροκ, λίγο πιο λαϊκά. Έχουμε προσπαθήσει με τον Χρυσόστομο και τον Πάνο να ενώσουμε τις επιρροές και τα γούστα μας.

MusicCorner: Αν έχω καταλάβει καλά, υπάρχουν και ορισμένες εκπλήξεις…
Πάνος Παπαϊωάννου: Θα ακούσουμε ένα νέο τραγούδι της Μάγδας, το «Άρωμα Ξένων», σε στίχους δικούς της και μουσική του Άρη Κλεισούρα. Επίσης ένα νέο τραγούδι του Χρυσόστομου Καραντωνίου και του Δημήτρη Παπαχαραλάμπους σε… παγκόσμια πρώτη!

MusicCorner: Πώς είναι, ενώ συνήθως εμφανίζεστε οι δυο σας με τον Χρυσόστομο, να προστίθεται μία κυρία στην παρέα;
Πάνος Παπαϊωάννου: Μόνο μια γυναίκα θα μπορούσε να μπει ανάμεσα σε μένα και τον Χρυσόστομο, είναι η αλήθεια! (γέλια)
Μάγδα Βαρούχα: Νομίζω ότι δεν τους έχω κάνει πολύ κακό στη σχέση τους! Κάθομαι λίγο στη μέση, αλλά δεν πειράζει… (γέλια)

MusicCorner: Υπάρχουν πράγματα που ετοιμάζετε, πέρα από αυτές τις παραστάσεις;
Πάνος Παπαϊωάννου: Δισκογραφικά για εμάς έρχεται σε λίγες μέρες το νέο τραγούδι που θα σας παρουσιάσουμε απόψε.
Μάγδα Βαρούχα: Εγώ μόλις έβγαλα το καινούργιο μου single και ετοιμάζω μια ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά με το Ogdoo Music Group.
Χρυσόστομος Καραντωνίου: Το μόνο που θέλω να προσθέσω εγώ είναι ότι είμαστε πολύ χαρούμενοι που κάνουμε αυτή τη σύμπραξη. Η Μάγδα είναι μία φωνή η οποία υπόσχεται πάρα πολλά. Να πούμε επίσης ότι το αποψινό live απαρτίζεται από μία ομάδα εξαίρετων μουσικών: Μάριος Παπούλιας, Αλέξης Στενάκης, Νίκος Τσαχτσίρης και Αλέξανδρος Κούρος, με τον οποίο έχουμε κάνει μαζί τις ενορχηστρώσεις. Πιστεύουμε ότι θα είναι μια πάρα πολύ όμορφη βραδιά!

papaioannou_karantoniou_varouxa_live_2016_03_008

Οι προσδοκίες μου για την παράσταση ήταν ήδη αυξημένες και η έναρξή της με έκανε να πιστέψω ότι δεν θα διαψευσθούν, καθώς τα παιδιά επέλεξαν να αρχίσουν με δύο τραγούδια που αγαπώ ιδιαίτερα: «Μην Απελπίζεσαι» και «Η Μέρα Εκείνη δεν θ’ Αργήσει». Το πρόγραμμα που ακολούθησε περιλάμβανε τραγούδια διαλεγμένα ένα προς ένα, με ένα ουσιώδες κοινό χαρακτηριστικό: την απεύθυνση στο συναίσθημα. Τόσο οι τρεις ερμηνευτές, όσο και οι εξαιρετικοί μουσικοί έπαιζαν και τραγουδούσαν από καρδιάς, ενώ τα χαμόγελα όλων επί σκηνής επιβεβαίωναν με πόση αγάπη δημιούργησαν αυτό το πρόγραμμα.

Κάπως έτσι, «Τα Μεροκάματα» του Πάνου συνάντησαν τα «Όνειρα» της Μάγδας, ενώ είδαμε πως όταν «O Άνεμος Φυσά», μπορεί να φέρει κοντά μας «Άρωμα Ξένων». Τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία των καλλιτεχνών συνδιαλέχθηκαν επιτυχημένα με τα διαχρονικά «Έλα σε Μένα» και «Κάτω απ’ το Πουκάμισό μου», αλλά και με κομμάτια που παραπέμπουν στην ελληνική παράδοση, όπως τα «Καίγομαι και Σιγολιώνω» και «Κόκκιν’ Αχείλι». Ακούσαμε επίσης το νέο single του Πάνου Παπαϊωάννου –πάντοτε σε μουσική του Καραντωνίου και στίχους του Παπαχαραλάμπους. Το «Πες Μου» είναι ένα δυνατό ζεϊμπέκικο που θα παίζεται σε λίγες μέρες στα ραδιόφωνα.

Ο Χρυσόστομος Καραντωνίου μπορεί να μας χάρισε λίγες ερμηνευτικές στιγμές στο τραγούδι, με το «Ζηλεύει η Νύχτα» για παράδειγμα, όμως οι ενορχηστρώσεις που έκανε μαζί με τον Αλέξανδρο Κούρο, ήταν από τα ατού της παράστασης. Μέγιστη απόδειξη μια αναπάντεχη διασκευή του «Μάλιστα Κύριε», η οποία κινήθηκε σε jazz-blues μονοπάτια, αλλά και η αρμονική συνύπαρξη ετερόκλητων τραγουδιών όπως «Τα Σμυρναίικα Τραγούδια», «Της Ταβέρνας το Ρολόι» και «Τι να Θυμηθώ». Διατηρώντας το ύφος του κάθε κομματιού, οι ενορχηστρωτές κατάφεραν να αναδείξουν τις ιδιαιτερότητές τους αλλά και τα κοινά τους στοιχεία, ενώ τους προσέδωσαν ένα πιο φρέσκο άκουσμα.

Ο Πάνος Παπαϊωάννου, διακριτικός, διακριτός και αποτελεσματικός σε κάθε είδος που κλήθηκε να ερμηνεύσει, επιβεβαίωσε και με το παραπάνω το ταλέντο του. Η δε Μάγδα Βαρούχα κινήθηκε παντού με φωνητική και συναισθηματική επιδεξιότητα, ενώ εκτίμησα ιδιαίτερα την επιλογή της να ερμηνεύσει τραγούδια όπως «Ο Άμλετ της Σελήνης», τα οποία δεν έχουμε ταυτίσει με γυναικείες φωνές. Το δέσιμο των φωνών Πάνου και Μάγδας ήταν ιδιαιτέρως αρμονικό και σε ντουέτα όπως το «Κοίτα Εγώ».

Λίγο πριν από το ονειρικό τέλος της ατμοσφαιρικής βραδιάς, με ερμηνευτές, μουσικούς και κοινό να τραγουδούν με μια φωνή το «Αερικό», οι οικοδεσπότες κάλεσαν στη σκηνή παρόντες φίλους τους. Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, Χάρης Μακρής, Αφροδίτη Χατζημηνά, Απόστολος Μόσιος και Άρης Καμπανός έβαλαν τη δική τους μελωδική πινελιά σε μια αληθινά υπέροχη παράσταση.

Κι επειδή, όπως λέει και ο στίχος από «Τα Μεροκάματα», Φτηνά τα λόγια τα πολλά / και ακριβή η μια λέξη, διαπιστώνω ότι μάλλον έγραψα περισσότερα απ’ όσα χρειάζεται. Μία λέξη μόνο φθάνει για να κρατήσει ο καθένας αναφορικά με αυτό το live. Ποια, όμως; Έχω να προτείνω μερικές… Συναίσθημα. Σκέψεις. Θύμησες. Στεναγμοί. Χαμόγελα. Δάκρυα. Έρωτας. Συγκίνηση. Μουσική. Ελπίδα. Αγάπη. Όνειρο. Ψυχή. Ανάσα. Ταξίδι. Φροντίστε να βρεθείτε στην επόμενη παράσταση των παιδιών, την Πέμπτη, 17 Μαρτίου, ώστε να διαλέξετε αυτή που σας εκφράζει πιο πολύ. Ακόμη καλύτερα, μπορείτε να βρείτε και να προσθέσετε τη δική σας. Αυτό που θεωρώ σίγουρο είναι πως θα περάσετε όμορφα και, στο τέλος της βραδιάς, θα φύγετε γεμάτοι και με, έστω και λίγο, πιο ανάλαφρες ψυχές…

————————————

Στην παράσταση έπαιξαν οι εξαιρετικοί μουσικοί:
Μάριος Παπούλιας – Βιολί, μπουζούκι
Αλέξης Στενάκης – Πιάνο, πνευστά
Αλέξανδρος Κούρος – Τύμπανα, κρουστά, ενορχηστρώσεις
Νίκος Τσαχτσίρης – Κοντραμπάσο

Δείτε περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του Music Corner από το live…

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here