Γράφει η Κάλλια Βαβουλιώτη
Φωτογραφίες: Λία Διαμαντοπούλου

Την Τρίτη 8 Νοεμβρίου παρευρεθήκαμε με μεγάλη μας χαρά στον πολυχώρο των εκδόσεων Μεταίχμιο για να παρακολουθήσουμε την παρουσίαση της νέας δουλειάς του συνθέτη Περικλή Κανάρη σε ανέκδοτους στίχους του μεγάλου ποιητή Μάνου Ελευθερίου. Για την νέα δουλειά του ταλαντούχου συνθέτη μίλησαν ο ίδιος ο Μάνος Ελευθερίου, η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Κώστας Μακεδόνας, ενώ προλόγισε και ο Θανάσης Συλλιβός από τον Μετρονόμο.

kanaris_sunenteuksi_tupou_2016_08_020

Ο Περικλής Κανάρης, ένας νέος συνθέτης με μία ήδη σημαντική πορεία στον χώρο της μουσικής στην Ν. Υόρκη, με σπουδές στο Berklee College της Βοστώνης, σημαντικές διακρίσεις και βραβεία πρωτοεμφανίζεται στην Ελλάδα με το album του «Αόρατος» το οποίο διακατέχεται από μία ιδιαίτερα νεανική και φρέσκια μα ωστόσο όχι ακατέργαστη πνοή. Συνθέσεις, δουλεμένες λεπτομερώς και με περισσή επιμέλεια, ευχάριστες στο άκουσμα και ταιριαστές για τον κάθε ερμηνευτή. Συνθέσεις άλλοτε δυναμικές και με έντονη επιβλητικότητα, κάποιες με μία μεγαλύτερη ευαισθησία και εσωστρέφεια και άλλες με μία εξωτικότητα. Όλα αυτά τα στοιχεία συνυπάρχουν στην μουσική του Κανάρη, όσο και να αντιτίθενται μεταξύ τους, με μία πλήρη αρμονία.

Ο ίδιος ο συνθέτης ανοίγει την συζήτηση. Η συνεργασία ξεκινά απροσδόκητα. Ένα πρωί ο Περικλής Κανάρης παραλαμβάνει έναν φάκελο χωρίς να έχει ιδέα περί τίνος πρόκειται στην Αμερική. Ο ποιητής έχει ταχυδρομήσει ανέκδοτα ποιήματα –στίχους στον συνθέτη καθώς εδώ και αρκετό καιρό έχει απογοητευτεί από την πορεία του ελληνικού τραγουδιού και έχει σταματήσει να γράφει. Η συνεργασία ξεκινάει – και όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε ως ακροατές έχει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τον ίδιο η πρόκληση ήταν μεγάλη. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «Είχα ένα βουνό να ανέβω» τόσο από άποψη ότι η μουσική πρέπει να είναι αντάξια των στίχων αλλά και επειδή υπήρχε το ζήτημα της απόστασης μεταξύ των συνδημιουργών.

Ο δίσκος παρουσιάστηκε στην Αμερική στο Tribeca Performing Arts Center σε μία ιδιαίτερα φορτισμένη βραδιά με τον Μάνο Ελευθερίου να δίνει το παρόν μέσω Skype – απ’όπου και μίλησε στην ομογένεια, την Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Κώστα Μακεδόνα. Η απόσταση μεταξύ των δύο δημιουργών δημιούργησε άγχος για την όλη εξέλιξη του εγχειρήματος, ωστόσο όσα μας ενώνουν είναι η γλώσσα μας,η αγάπη για την χώρα μας, όσο μακριά και να βρισκόμαστε.

“Εφόσον ολοκληρώθηκε η δουλειά βρέθηκα αντιμέτωπος με το πως θα το επικοινωνήσω στην Ελλάδα. Είχα μία πρώτη παρουσίαση με το τραγούδι μου «στην υγειά μας» που ανοίγει την ομώνυμη εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου και έτσι βρήκα τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, την Ρίτα Αντωνοπούλου, τον Κώστα Μακεδόνα για να ξεκινήσουμε τις ηχογραφήσεις.

Την σκυτάλη λαμβάνει ο Μάνος Ελευθερίου, ο οποίος όπως αναφέρει χαρακτηριστικά έχει πολλά χρόνια να παρευρεθεί σε press conference δίσκου. Η συζήτηση πηγαίνει στην παρακμή της ελληνικής δισκογραφίας και στον τρόπο που εκείνη λειτουργεί. Για το πόσο οι καλλιτέχνες δουλεύουν χωρίς να μπορούν να βιοποριστούν από την δουλειά τους, καθότι τα οικονομικά της δισκογραφίας είναι σε δυσμενή θέση. Επίσης έκανε λόγο για την καθοδήγηση των media και την ανελευθερία λόγου ενώ μίλησε ακόμα για το γεγονός ότι κάποια επαγγέλματα όπως αυτά του στιχουργού και του συνθέτη σήμερα τείνουν να εκλείψουν – γιατί πλέον δεν επιβραβεύονται με κάποια αμοιβή. Το όπλο σήμερα αυτών των δύο είναι το Live και γι’αυτό πρέπει να στηρίζουμε τις συναυλίες.

Τον λόγο παίρνει η Ρίτα Αντωνοπούλου η οποία αναφέρει το χρονικό της επικοινωνίας της με τον Περικλή Κανάρη. Ο Περικλής επικοινωνεί μαζί της μέσω facebook, ψάχνει ανθρώπους να στηρίξουν την νέα του δουλειά στην Ελλάδα. Ο ευγενικός τρόπος με τον οποίο της μίλησε την έκανε να τον εμπιστευτεί και έτσι σε λίγο καιρό έγινε η πρώτη παρουσίαση στην Ν. Υόρκη σε μία πολύ συναισθηματικά φορτισμένη βραδιά. Πολύ σημαντικό ήταν επίσης το γεγονός ότι οι στίχοι είναι του Μάνου Ελευθερίου καθώς «πρόκειται για έναν στιχουργό που όλοι αγαπάμε και πάντα εμείς οι καλλιτέχνες περιλαμβάνουμε στο πρόγραμμα μας τραγούδια του.»

Τέλος, ο Κώστας Μακεδόνας χαρακτήρισε τον συνθέτη ως ιδιαίτερα συγκροτημένο, ευγενικό και ταλαντούχο, σε αντίθεση με τους περισσότερους καλλιτέχνες που δεν είναι τόσο οργανωτικοί, καθώς και σωστό επαγγελματία. Η πρώτη παρουσίαση της δουλειάς στην συναυλία στην Ν. Υόρκη ήταν και για εκείνον μία τρομερή εμπειρία αφού μέσα σε 48 ώρες έφτασε στην Ν. Υόρκη έκανε πρόβα και τραγούδησε. Η συζήτηση έκλεισε με την προτροπή: «Σας περιμένουμε στην συναυλία στο Παλλάς»!

Το έργο «Αόρατος» θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα στις 23 Νοεμβρίου 2016 στο Θέατρο Παλλας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here