Γράφει ο Κυριάκος Πασχαλίδης

Ο έρωτας, ένα μειδίαμα χωρίς λογική, της ψυχής ανάταση, του μυαλού ανάσταση. Και, συνάμα, ζωτικός χαμός, κυβερνήτης και οδηγός μια τρέλα, για να επανορθώσει, θαρρείς, για το φως που χάθηκε μια μέρα σε παιχνίδι αισθηματικό, πέρα για πέρα αληθινό. Η τέχνη, όμως, ο πιο στυγνός παραστάτης κι οδηγός, τον καλλιτέχνη δέσμιο σε δίχτυα φέρει, με τον έρωτα της τον μαγεύει κι ενέχυρο τη ζωή του κλέβει. Τότε κι αυτός μένει να δημιουργεί, γιατί στα μάτια του δεν υπάρχει μεγαλύτερη αξία από την τέχνη αυτή καθεαυτή. Θυσία γίνεται, εντούτοις, και βωμός ο ίδιος, της απλότητας αναδύει την ουσία κι απεικονίζει της ψυχής την παρουσία.

Ο έρωτας, από αρχαιοτάτων χρόνων, είναι αυτός που παίρνει χιλιάδες μορφές μέσα στα έργα σπουδαίων καλλιτεχνών, φέρνει χαλασμούς, ευλογία, μίσος, χαρά, διαμάχες, ευτυχία, έμπνευση, δημιουργεί αγώνες και πολέμους. Τον συναντάμε παντού. Μέσα στη μυθολογία, την ιστορία, την ποίηση, την λογοτεχνία. Είναι παντού. Τον παρομοίασαν με Θεό. Η δύναμη του έρωτα ανείπωτη και αήττητη, τα παραδείγματα αναρίθμητα – Μήδεια, Ωραία Ελένη, Ρωμαίος και Ιουλιέτα και χιλιάδες άλλα. Αυτός υπερτερεί της λογικής. Κάποιοι λένε πως είναι η μόνη σωτηρία σε ανούσιους καιρούς. Κάποιοι τον απεύχονται, ίσως να τον φοβούνται, κι άλλοι πάλι εύχονται να τον ζήσουν αμοιβαίο κι εξιδανικευμένο ή προσεύχονται να μη σβήσει ποτέ. Δεν έχει, όμως, ο έρωτας ούτε ώρα, ούτε συνταγή, δεν έχει νόμους και όρια. Σκάει πάντοτε αγέρωχα απρόσμενος, πότε ονειρικά και πότε καταστροφικά. Σε κατακερματίζει, σε αναπτερώνει, σε ταξιδεύει, σε κινεί. Χωρίς λόγια, προλόγους, εισαγωγές κι υπότιτλους. Απλά, δίχως φτιασίδια.

Κι αν λένε πως πυξίδα του μυαλού είναι η λογική, κι αν η σωτηρία της ψυχής έγκειται στην προσευχή, ο Έρωτας παραφυλάει εκεί κοντά για τη μαγεία της ζωής…

Ο Κυριάκος Πασχαλίδης είναι ηθοποιός και συγγραφέας.

Αγαπάει πολύ τη μουσική, γράφει ασταμάτητα και συνηθίζει να λέει πως η Τέχνη είναι ένα γοητευτικό καταφύγιο που εξυψώνει τον άνθρωπο.

pasxalidis_kyriakos_2015_12_001

———————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here