Γράφει ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος
Φωτογραφίες: Χαρά Γερασιμοπούλου

Την Δευτέρα 13 Ιουνίου ήταν η τελευταία ημέρα του πρώτου Release Festival και μας αποχαιρέτησε με τον καλύτερο τρόπο! Headliners της ημέρας ήταν οι Ισλανδοί Sigur Ros αλλά και τα υπόλοιπα συγκροτήματα μας άφησαν τις καλύτερες των εντυπώσεων!

release_athens_festival_day_4_2016_06_060_sigur_ros

Οι πόρτες άνοιξαν στις τέσσερις  το απόγευμα, και άρχισαν να καταφθάνουν οι  πρώτοι “σκληροπυρηνικοί”, οι οποίοι θα έμεναν εκεί ως τα μεσάνυχτα! Περιττό να πούμε για τον υπέροχο χώρο της Πλατείας Νερού με την υπέροχη θέα, ιδανική για συναυλίες ειδικά απόγευμα! Τα έχουμε ξαναπεί… όσοι δεν έχετε πάει, αξίζει να πάτε να παρακολουθήσετε μια συναυλία εκεί! Ακόμα κι αν έχετε ξαναδεί τον καλλιτέχνη, σίγουρα στην πλατεία Νερού, με την αύρα που εκπέμπει ο χώρος, θα είναι διαφορετικά!

Τυπικοί όπως μας είχαν συνηθίσει λοιπόν οι διοργανωτές του Release, δεν ξέφυγαν πάλι ούτε λεπτό από το πρόγραμμά τους. Πέντε ακριβώς ανέβηκαν στην σκηνή οι Afformance, ελληνική progressive rock μπάντα, που μας ζέστανε με τα δυναμικά κομμάτια και τις ηλεκτρικές κιθάρες! Με δυνατούς ενισχυτές, ένταση και ωραίες μελωδίες, μάζεψε τον κόσμο μπροστά στην σκηνή (βοηθούσε κι ο καιρός, δεν είχε ήλιο) κι έτσι τους απολαύσαμε για μισή ώρα, με τις ηλεκτρικές κιθάρες να έχουν τον πρώτο ρόλο αφού τα κομμάτια ήταν ορχηστρικά, χωρίς φωνητικά!


Στην συνέχεια ακούσαμε τον επίσης “δικό” μας, Theodore. Έκατσε πίσω από το πιάνο του και με την πολυμελή μπάντα του, μας ταξίδεψαν σε πιο καταθλιπτικά μονοπάτια με αρκετό ηλεκτρισμό και ψυχεδέλεια. Καθηλωτικός πάνω στην σκηνή, o Theodore μάγεψε τον κοινό με την μπάσα φωνή του, και όλοι τον κοιτούσαν βουβοί, με σφιγμένα χείλη κι όσο έπαιζε τόσο πιο πολλοί… ”βουβοί” μαζεύονταν για να δουν από κοντά από που προέρχονται αυτές οι μελωδίες!


Επόμενοι στην σκηνή… Next on Stage (όπως έγραφε και στην γιγαντοοθόνη πίσω) οι DiiV από τη Νέα Υόρκη! Ένα σχετικά νέο συγκρότημα αφού μετράει μόλις πέντε χρόνια ζωής και αλήθεια είναι πως δεν είχα ξανά ακούσει, κατάφεραν όμως να με κερδίσουν αμέσως, πρώτα με την εκκεντρική εμφάνιση τους, βγήκαν φόρμες και βερμούδες, ο κιθαρίστας  μάλιστα φορούσε χειμωνιάτικο σκούφο ενώ κρατούσε λαχανί κιθάρα!! Στην συνέχεια βέβαια μας κέρδισαν όλους με την επίδοση τους επί σκηνής! Φοβερή ενέργεια, αεικίνητοι,  groovy ρυθμοί, έμπαιναν μέσα σε κάθε τραγούδι, ενώ τα Riff της κιθάρας, σε κάθε κομμάτι τους σου τρυπούσαν το μυαλό! Δεν σταμάτησαν φυσικά να λένε πως λάτρεψαν την Αθήνα και τον χώρο της συναυλίας!


Οι Black Angels εν συνεχεία έβαλαν φωτιά στη βραδιά με χαρακτηριστική φωνή του Alex Maas δεν σε άφηνε ασυγκίνητο! Οι μπάντα από το Τέξας που έχει ξανά επισκεφτεί τη χώρα μας, έχει ήδη αποκτήσει φανατικό κοινό και όχι άδικα! Παραμορφώσεις , ψυχεδελικό ροκ και εφέ είχαν την τιμητική τους ενώ στην οθόνη πίσω γυρνούσαν κάποια γεωμετρικά σχήματα, σε διάφορα χρώματα που αν τα κοιτούσες για ώρα χανόσουν! Παράνοια! Φυσικά χαμός έγινε στο κομμάτι ”Young men dead”!


To κοινό είχε ζεσταθεί για τα καλά και ήταν η ώρα των Sigur Ros! Δέκα και μισή ανέβηκαν στην σκηνή με μια φοβερή ατμόσφαιρα από καπνούς και φωτεινούς ράβδους επί σκηνής! Εμφανίστηκαν πίσω από ένα προτζέκορα ο οποίος στην συνέχεια ανέβηκε ψηλά και τους είδαμε ακέραιους! Η κιθάρα με το δοξάρι ήταν κάτι που δεν είχα ξαναδεί και η αλήθεια είναι πως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενώ η πραγματικά αγγελική φωνή του Jón Þór Birgisson μας καθήλωσε! Το post rock συγκρότημα από την Ισλανδία έφτιαξε μία απερίγραπτη ατμόσφαιρα με τις ατμοσφαιρικές μελωδίες και τα ταξιδιάρικα βίντεο στην οθόνη ενώ και η φύση συμμετείχε στο εξαιρετικό σκηνικό αφού εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε να βρέχει (σαν να είχαν συνεννοηθεί και να ήταν μέρος του προγράμματος). Οι σταγόνες που έπεφταν μπροστά στα φώτα της σκηνής σε συνδυασμό με το άκουσμα της μουσικής μας προσέφεραν μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία. Μάλιστα τα χειροκροτήματα και τα επιφωνήματα του κόσμου μόλις έπεφτε κάποια αστραπή ήταν ακαριαία!


Έτσι ζήσαμε λοιπόν αυτό το live και το οφείλουμε στο Release Festival! Ελπίζουμε να συνεχίσει δυναμικά και του χρόνου με εξίσου μεγάλα ονόματα και να γίνει ένας θεσμός στην χώρα!

—————–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here