Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης

«Μια φορά κι ένα καιρό, ήταν μια πανέμορφη πόλη, που οι φιλόξενοι κι ανοιχτόκαρδοι κάτοικοί της λάτρευαν τη μουσική. Έτσι λοιπόν, για πολλά – πολλά χρόνια κάθε Σεπτέμβριο, πλημμύριζε από μελωδίες που έγραψαν μεγάλη ιστορία»…

Κάπως έτσι θα μπορούσε ν’ αρχίζει ένα «παραμύθι», αναφερόμενο στο Φεστιβάλ τραγουδιού της Θεσσαλονίκης. Μα, μήπως κάτι τέτοιο δεν ήταν; Από το 1962 και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’80, η πρωτεύουσα της Μακεδονίας μόλις ξεκινούσε ο Σεπτέμβριος έβαζε τα καλά της, για να υποδεχτεί τους εκλεκτούς καλεσμένους της από το χώρο της μουσικής. Τα βλέμματα όλης της φιλόμουσης Ελλάδας, στρέφονταν στο «Αλεξάνδρειο Μέλαθρο», για πολλά χρόνια τόπο διεξαγωγής του Φεστιβάλ.

Κάθε 15 ημέρες λοιπόν, θα γυρίζουμε το ρολόι του χρόνου σ’ εκείνες τις αξέχαστες εποχές, παρουσιάζοντας χρόνο με το χρόνο τα τραγούδια, τους δημιουργούς και τους ερμηνευτές που γράψανε τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο θεσμό. Όλα αυτά, μαζί με διάφορα παραλειπόμενα, εντός κι εκτός σκηνής…

 ———————————————————– 

1979: Φεστιβάλ «ενηλικίωσης», με πολλά μηνύματα…

Το 1979, ήταν η χρονιά «ενηλικίωσης» του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, καθώς διεξήχθη η 18η διοργάνωσή του. Ο θεσμός επέστρεψε στο «φυσικό» χώρο του, το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, έπειτα από ένα χρόνο «εξορίας» του στο θέατρο «Ράδιο Σίτυ», λόγω του καταστροφικού σεισμού του 1978…

Η τελευταία χρονιά της δεκαετίας του ’70 περιλάμβανε ορισμένες καλές στιγμές για το Φεστιβάλ και σημαδεύτηκε τόσο από κάποια αξιόλογα και γνωστά τραγούδια με αρκετά κοινωνικά μηνύματα, όσο κι από τη συμμετοχή «ετερόκλητων» ερμηνευτών. Στη συνέχεια του αφιερώματος, θα εξηγήσουμε ακριβώς τι εννοούμε. Ας μεταφερθούμε νοερά λοιπόν στο διήμερο 20 και 21 Σεπτεμβρίου 1979 και στην όμορφη συμπρωτεύουσα…

polyxroniadis_1979

Το πρώτο βραβείο με 529 ψήφους, αλλά κι εκείνο του δημοφιλέστερου τραγουδιστή της διοργάνωσης, κατέκτησε ο Γιώργος Πολυχρονιάδης με το πολύ γνωστό «Αν ξανακατεβείς Χριστέ στη γη μας», που έγραψε ο ίδιος πάνω σε στίχους της Σάσας Μανέτα. Πρόκειται για μιαν από τις τελευταίες μεγάλες επιτυχίες που άφησε πίσω του αυτός ο μουσικός θεσμός και μνημονεύεται μέχρι και σήμερα. Στο βίντεο-ντοκουμέντο που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε σε έγχρωμη εικόνα την ερμηνεία του Πολυχρονιάδη από την τελική βραδιά, αλλά και τη βράβευσή του…

Στη δεύτερη θέση με 487 ψήφους, είχαμε την παρουσία ενός ξανθού 14χρονου αγοριού, του Μάνου Αρβανιτίδη, με την «Ελπίδα του κόσμου» του Γιώργου Πετρίτση. Ο μικρός τότε έκανε ιδιαίτερη αίσθηση και μάλιστα η δισκογραφική δουλειά του που κυκλοφόρησε σχεδόν αμέσως μετά το Φεστιβάλ, είχε σημαντική αποδοχή από τον κόσμο και ιδιαίτερα από τους γονείς.

Πάντως, ο Μάνος ήταν ήδη γνωστός από τη συμμετοχή του στην τηλεοπτική σειρά του Κώστα Μουρσελά «Η μεγάλη περιπέτεια», που προβλήθηκε στην ΕΡΤ από τον Αύγουστο του 1976 ως το Φεβρουάριο του 1977, έχοντας το ρόλο του γιου της Τζένης Καρέζη και του Κώστα Καζάκου…

Την τριάδα των βραβείων με 486 ψήφους (μόλις μία λιγότερη από το τραγούδι που τερμάτισε δεύτερο), συμπλήρωσε το «Με μια κιθάρα» σε στίχους και μουσική Κώστα Μπίγαλη κι ερμηνευτή το Γιάννη Δημητρά, ενάμιση χρόνο πριν ο ερμηνευτής εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο διαγωνισμό της Eurovision…

Πάντως, η έκπληξη της 18ης διοργάνωσης ήταν η συμμετοχή του Χαράλαμπου Γαργανουράκη, του πασίγνωστου λυράρη που είχε γίνει δημοφιλής από την εκτεταμένη συνεργασία του με το Γιάννη Μαρκόπουλο. Ο Κρητικός ερμηνευτής, εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη με τον «Τόπο που γεννήθηκα» του Χρήστου Κυριαζή, καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση με 281 ψήφους. Το τραγούδι έγινε πολύ γνωστό και μάλιστα, ο Γαργανουράκης εμφανίστηκε να το τραγουδά το 1980 στην ταινία “Καθένας με την τρέλα του”…

Από εκεί και πέρα, συμμετείχανε κάποιοι τραγουδιστές που είχανε δώσει το παρών και παλαιότερα (Αντώνης Πολίτης, Τζίνα Σπηλιωτοπούλου, αλλά και Τζοβάνα Φραγκούλη -η γνωστή ηθοποιός), αλλά και ορισμένοι που αργότερα γίνανε γνωστοί στο καθαρά «εμπορικό» λαϊκό κι ελαφρολαϊκό είδος (Γιάννης Βασιλείου, Μαρίνα Βλαχάκη)…

Να πούμε ακόμη ότι το Φεστιβάλ τίμησε τη μνήμη της σπουδαίας Σοφίας Βέμπο, απονέμοντας τιμητική πλακέτα στο στενό συνεργάτη και σύντροφο της ζωής της Μίμη Τραϊφόρο, μέσα σ’ ένα έντονο κλίμα συγκίνησης…

 

———

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here