Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 στο Λονδίνο, ο εκκεντρικός Sid Vicious (Gary Oldman), μπασίστας και τραγουδιστής του συγκροτήματος “Sex Pistols” γνωρίζει και ερωτεύεται μια Αμερικανίδα, τη Nancy Spungen (Chloe Webb). Ο έρωτάς τους είναι κεραυνοβόλος και αποδεικνύεται καταστροφικός…

Η επανέκδοση σε νέες ψηφιακές κόπιες της ταινίας του Alex Cox, «Σιντ και Νάνσυ» (“Sid and Nancy”), παραγωγής 1986, προσφέρει την ευκαιρία να θυμηθούμε ή να γνωρίσουμε τον Sid Vicious, έναν «καταραμένο» καλλιτέχνη –με αμφίβολο για πολλούς ταλέντο–, ο οποίος έφυγε μόλις στα 22 του χρόνια από υπερβολική δόση ηρωίνης, κάνοντας κάτι παραπάνω από πράξη το motto της εποχής του «Ζήσε γρήγορα, πέθανε νέος».

sid_nancy_afisa_2017_06

Ο σκηνοθέτης καταγράφει με απόλυτη πιστότητα –και σχεδόν ντοκιμαντερίστικη ακρίβεια– τον κόσμο της μουσικής punk κουλτούρας και τη ζωή του καλλιτέχνη και της αγαπημένης του, οι οποίοι πέρασαν μαζί περίπου έναν χρόνο, βυθισμένοι στο νεφελώδες σύμπαν παντός είδους ναρκωτικού, αλλά και του έντονου, ακραίου έρωτά τους. Οι ερμηνείες του πρωταγωνιστικού ζεύγους είναι εξαιρετικές, ενώ η ταινία διαθέτει και μια-δύο σεκάνς κινηματογραφικής ανθολογίας, με κορυφαία, κατά τη γνώμη μου αυτή που ο Vicious τραγουδά το “My Way”.

sid_nancy_2017_06

Όντως αυτός ο άνθρωπος έκανε τα πάντα με τον δικό του τρόπο και αυτό που κρατώ προσωπικά από το φιλμ είναι η ηλεκτρισμένη, μαγνητική ερμηνεία του Oldman, ο οποίος κατάφερε κάτι πολύ σπουδαίο: να ανακαλύψει και να αναδείξει την καλά κρυμμένη ευαισθησία ενός άκρως αυτοκαταστροφικού και παθιασμένου καλλιτέχνη.

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από τη Bibliotheque, από την Πέμπτη, 15 Ιουνίου.

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here