Γράφει η Βασιλική Πολυκάρπου
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη

Την Παρασκευή βρεθήκαμε κι εμείς στην πρεμιέρα του «Ημερολογίου της Άννας Φρανκ» στο Θέατρο Χυτήριο! Πολύς κόσμος είχε μαζευτεί από νωρίς για να απολαύσει το πρώτο ανέβασμα της παράστασης του Αλέξανδρου Κοέν πάνω σε ένα κείμενο που παραμένει συγκλονιστικό μέχρι σήμερα και αποτελεί μία ιστορική καταγραφή μέσα από τα μάτια ενός μικρού κοριτσιού για τα όσα έζησε εκείνη και ο περίγυρός της, κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

to_imerologio_tis_anna_frank_theatro_2014_11_005

Στο Χυτήριο, έδωσαν το παρόν πολλοί άνθρωποι από το χώρο του θεάτρου, του τραγουδιού και της δημοσιογραφίας, όπως η θρυλική Γιώτα Γιάννα, ο Νίκος Ορφανός, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος και η Τζίνα Μοσχολιού. Αφού ως κοινό, πήραμε τις θέσεις μας στην αίθουσα, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε να προλογίζουν αυτήν την παράσταση ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, η Κωνσταντίνα Κούνεβα και ο Δημήτρης Παπαχρήστος.

to_imerologio_tis_anna_frank_theatro_2014_11_002_kouneva

Ο κ. Γεωργουσόπουλος, μέσα από ένα μικρό βίντεο που παίχτηκε, μίλησε για την αξία του έργου και την προσφορά της Άννας Φρανκ μέσω αυτού του έργου που προβάλλει πανανθρώπινες αξίες. Η Κωνσταντίνα Κούνεβα, στη συνέχεια, έκανε λόγο για μία φράση μέσα από το κείμενο του «Ημερολογίου», την οποία επισήμανε, ως το μήνυμα που θα πρέπει να τονιστεί προς όλους μας και συνοψίζεται στη σκέψη της Άννας, που πίστευε ότι «όλοι οι άνθρωποι καταβάθος είναι καλοί». Τέλος, ο Δημήτρης Παπαχρήστος, έδωσε το δικό του μήνυμα, κάνοντας μία έμμεση έκκληση για στροφή προς την αλληλεγγύη και τη συλλογικότητα.

to_imerologio_tis_anna_frank_theatro_2014_11_003-papachristos

Το σκηνικό της παράστασης απλό και λιτό, χωρισμένο στα δύο, ώστε να οριοθετούνται οι χώροι που ζούσε η κάθε οικογένεια. Τις περισσότερες φορές, στο κέντρο της σκηνής, λαμβάνουν χώρα οι στιγμές που περνάνε μαζί οι δύο οικογένειες. Στο πλάι, συμπληρώνουν το σκηνικό, διάφορα βίντεο με εκφράσεις των ηθοποιών σε ορισμένες φάσεις του έργου, που δένουν ταιριαστά με το σύνολο. Τα δύο ζευγάρια των οικογενειών Φρανκ και Βαν Ντάαν, παρουσιάζουν επί σκηνής, άλλοτε τις ιδιοτροπίες τους με κωμικό και γλαφυρό ύφος και άλλοτε, τις πιο δραματικές και συγκινητικές στιγμές, που εκτυλίσσονται στα πλαίσια της καθημερινότητάς τους, η οποία βρίσκεται υπό καθεστώς τρομοκρατίας.

to_imerologio_tis_anna_frank_theatro_2014_11_050

Η σκερτσόζα Άννα, τραβάει την προσοχή από το πρώτο λεπτό και ουσιαστικά ξεπλέκει το κουβάρι της αφήγησης. Βλέπουμε τη ζωηρή σχέση της με την αδερφή της, Μάργκοτ, την οποία υποδύεται η Μαρία Μοσχούρη, αλλά και τις δυσκολίες στην επικοινωνία με τη μητέρα της, Έντιθ, που ερμηνεύει η γοητευτική, όπως πάντα, Κερασία Σαμαρά. Κατανόηση και ειλικρινή επαφή βρίσκει η Άννα στο πλευρό του πατέρα της, Όττο. Από την άλλη, στην οικογένεια Βαν Ντάαν, συναντάμε το Χάρη Σώζο, ως τον πατέρα, με την αδυναμία στο κάπνισμα και την ιδιαίτερη σχέση με τη μητέρα, που υποδύεται η Τζούλη Σούμα.

to_imerologio_tis_anna_frank_theatro_2014_11_043

Καθώς οι μέρες του ημερολογίου της Άννας περνούν, οι εξελίξεις συνεχίζονται για τις δύο οικογένειες και οι πιο φωτεινές στιγμές μέσα στην αγωνιώδη καθημερινότητά τους, πηγάζουν από τα δύο κορίτσια της οικογένειας Φρανκ, αλλά και από την ερωτική ιστορία μεταξύ της Άννας και του Πέτερ Βαν Ντάαν, τον οποίο υποδύεται, προσδίδοντας την κατάλληλη ευαισθησία και αγνότητα στο ρόλο, ο Δημήτρης Μαχαίρας. Με μικρές δόσεις χαράς επίσης, φωτίζουν το σκηνικό και οι επισκέψεις της Μιπ Γκις, ή αλλιώς της Μάρλεν Σαϊτη, με τα δώρα της για όλα τα μέλη των οικογενειών, τα οποία περιμένουν με ανυπομονησία.

to_imerologio_tis_anna_frank_theatro_2014_11_046

Ευαίσθητες και ήπια κωμικές σκηνές ξεπηδάνε μέσα στην απόγνωση και το φόβο της γενικής ατμόσφαιρας και από τη συνύπαρξη της Άννας με τον κύριο Ντούσσελ, που ερμηνεύει πετυχημένα ο Σαράντος Γεωργέλης!

Όσο και αν η ιστορία παραμένει συγκινητική, δραματική και αποκαρδιωτική, ιδιαίτερα στο τέλος της, η Άννα και η υπόλοιπη ομάδα, κατάφεραν να εκφράσουν, χωρίς πολλές υπερβολές, με τον κατάλληλο τόνο τα κωμικά στοιχεία που θα μπορούσε να ξεθάψει κανείς από ένα τέτοιο κείμενο. Έτσι, τα συναισθήματα εναλλάσσονται συχνά σε αυτήν την παράσταση, όπου ακόμη και αν κυριαρχεί η μαυρίλα και η θλίψη από τις τραγικές στιγμές που περνάνε οι οικογένειες Φρανκ και Βαν Ντάαν, υπάρχουν επίσης, μικρές στιγμές λύτρωσης ή και χαράς, τις οποίες αποτυπώνει στο ημερολόγιό της η Άννα Φρανκ, αλλά και επί σκηνής, με τη δυνατή και συγκινητική της ερμηνεία, η Σταυρούλα Μάκρα.

to_imerologio_tis_anna_frank_theatro_2014_11_042

Πλησιάζοντας στο τέλος της παράστασης, το δραματικό στοιχείο κορυφώνεται, ενώ η εξέλιξη επικεντρώνεται στο ρόλο του στοργικού και υπομονετικού πατέρα της οικογένειας Φρανκ, τον οποίο ενσαρκώνει ο Γιάννης Νταλιάνης. Έτσι, ο Όττο Φρανκ, τυλιγμένος το κασκόλ, που του είχε κάνει δώρο η Άννα από κουρέλια στις τελευταίες γιορτές, μας δίνει ουσιαστικά τον επίλογο, σε αυτήν την ιστορία.

to_imerologio_tis_anna_frank_theatro_2014_11_035

Πρόκειται για μία ιστορία, που ως θέμα, θα ‘πρεπε να απασχολεί όλους, αφού αναφέρεται σε ιδέες και αξίες για τις οποίες μας μίλησαν τόσο οι άνθρωποι που προλόγισαν την παράσταση, όσο και ο ίδιος ο σκηνοθέτης μαζί με την ομάδα του μέσα από αυτό το πετυχημένο ανέβασμα!

Αποκλειστικές φωτογραφίες του Music Corner από την παράσταση!

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here