Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Η μουσική, όταν μπορείς να αντιληφθείς την ουσία της, είναι μία. Δεν γνωρίζει όρια, ταμπέλες, περιορισμούς σε κουτάκια και πρέπει. Αυτή ήταν ανέκαθεν η γνώμη μου, την οποία και επιβεβαίωσε περίτρανα η μουσική παράσταση «Ζαμπέτας κατά Ξαρχάκο» (κάθε Σάββατο και Κυριακή στο Gazarte). Σε αυτήν, ο σπουδαίος Σταύρος Ξαρχάκος παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για την αυθεντικά λαϊκή και ευλογημένη με αμεσότητα τραγουδοποιία του Γιώργου Ζαμπέτα.

zampetas_xarhakos_2019_01

Ως δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, ο Ζαμπέτας έντυνε συχνά ως σολίστας τραγούδια ομότεχνών του και ο Ξαρχάκος δεν αποτελούσε εξαίρεση. Μέσα και από τη συνεργασία τους, οι δύο δημιουργοί συνδέθηκαν με φιλία, θαυμασμό και αλληλοεκτίμηση. Ο Ξαρχάκος, λοιπόν, επιλέγει εμβληματικές, αλλά και ορισμένες λιγότερο γνωστές, δημιουργίες ενός ανεπανάληπτου συναδέλφου του και τις μεταμορφώνει χάρη σε ασύλληπτες διασκευές, διατηρώντας όμως ανέπαφη την ουσία τους. Με έναν σχεδόν μαγικό τρόπο –και με την πολύτιμη αρωγή επτά κορυφαίων μουσικών που κυριολεκτικά βγάζουν φλόγες την ώρα που παίζουν– ανακαλύπτει και αποκαλύπτει «αναπάντεχες» πτυχές στη μουσική του Ζαμπέτα. Συνδέσεις με κλασική λατινοαμερικανική και pop μουσική. Επιρροές από την παράδοση –βυζαντινή, δημοτική, λαϊκή. Και αναδεικνύει, πάνω απ’ όλα, την ψυχή και την αμεσότητα των δημιουργιών του κορυφαίου μας καλλιτέχνη, με έναν πολύπλοκα απλό τρόπο, πειράζοντας κατά περίπτωση το τέμπο ή προσθέτοντας ορχηστρικά τμήματα από άλλα μουσικά είδη –από κλασική μέχρι ροκ!

Η μουσική αυτή πανδαισία, την οποία διευθύνει απαράμιλλα ο ίδιος ο συνθέτης επί σκηνής, συνδυάζεται με τη λιτή παρουσία της Χαρούλας Αλεξίου, η οποία, με ψυχή και θεατρικότητα, γίνεται η πλέον αρμόζουσα αφηγήτρια του «ζαμπετικού» λόγου. Και καθώς κυλά, η παράσταση αποδεικνύει, τραγούδι το τραγούδι κι έκπληξη την έκπληξη, το γεγονός ότι η μουσική του Ζαμπέτα περιλαμβάνει τα πάντα –όλα τα είδη, όλα τα συναισθήματα, όλες τις αλήθειες. Είναι ταυτόχρονα προσωπική και παγκόσμια –οικουμενική, όπως κάθε σπουδαία μουσική.

alexiou_xarhakos_2019_01

Προσωπικά, έχω την αίσθηση ότι αν ο Ζαμπέτας ήταν εν ζωή, θα παρακολουθούσε –ίσως λίγο αμήχανα στην αρχή– τη συγκεκριμένη παράσταση, πιθανότατα απορώντας για το πώς ακριβώς «γεννήθηκαν» οι ιδέες γι’ αυτά τα αναπάντεχα, περίτεχνα ενορχηστρωτικά θαύματα μέσα από τη μουσική του. Και στο τέλος, τραβώντας άλλη μια ρουφηξιά από τα βαριά άφιλτρα γαλλικά τσιγάρα Gitanes, που ζητούσε από τους φίλους του να του στείλουν από το εξωτερικό, θα έλεγε με το χαρακτηριστικό του ύφος: «Φίλε μου Σταύρο, γουστάρω κάργα!»

Υ.Γ. Θερμή παράκληση προς όσους πρόκειται να παρακολουθήσουν την παράσταση: Παρά το γεγονός ότι αναρτώ εδώ ένα βίντεο, ούτως ώστε να πάρετε μια «γεύση» από τα όσα θαυμαστά συμβαίνουν επί σκηνής, φροντίστε ως απευθείας θεατές / ακροατές να αφήσετε κατά μέρος τα κινητά σας τηλέφωνα. Απλώς ανοίξτε τα αυτιά, το μυαλό και τις καρδιές σας, διότι αυτό που θα ακούσετε αξίζει να β ι ω θ ε ί. Θα το κουβαλάτε ως δώρο ψυχής για καιρό…

—————–

Στην παράσταση «Ζαμπέτας κατά Ξαρχάκο» παίζουν οι δεξιοτέχνες μουσικοί:
Νεοκλής Nεοφυτίδης – Πιάνο
Βασίλης Δρογκάρης – Ακορντεόν
Αλέξανδρος Καψοκαβάδης – Κιθάρα, Νυκτά έγχορδα
Ηρακλής Ζάκκας – 1ο Μπουζούκι
Δημήτρης Ρέππας – Μπουζούκι
Γιώργος Λιμάκης – Κιθάρες
Αντώνης Τσίγκας – Κοντραμπάσο

—————–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here