Μια ιδιαίτερη όσο και ενδιαφέρουσα μουσική ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά  την Δευτέρα 11 Ιουλίου. Και μαζί της θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρώτη το Μαουτχάουζεν, σε μεταγραφή για πιάνο-φωνή του Στέφανου Κορκολή, με την έγκριση και την επιμέλεια του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη.

Μια συναυλία υψηλής καλλιτεχνικής αξίας η οποία βασίζεται στο ομώνυμο CD, ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, με κλασσικά έργα για πιάνο, μεταφορές / διασκευές ορχηστρικών έργων για πιάνο και λυρικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.
Τα τραγούδια ερμηνεύει η  νεαρή ταλαντούχα Σοφία Μανουσάκη και συμμετέχει η παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου και το Φωνητικό Σύνολο “Μελωδοί”.

Μία φράση του Μίκη Θεοδωράκη για τον Στέφανο Κορκολή ήταν η αφορμή για να δημιουργηθεί μια στενή σχέση ανάμεσα στον συνθέτη και τον «διεθνούς φήμης πιανίστα – όπως χαρακτηριστικά λέει ο Μίκης – ιδανικό ερμηνευτή και πρεσβευτή της μουσικής του προς το ελληνικό και το διεθνές κοινό».

cd_theodorakis_korkolis_2015

Αυτή η σχέση γέννησε στον Στέφανο Κορκολή την επιθυμία να μπει στο στούντιο   και να αρχίσει να ηχογραφεί έργα του συνθέτη μαζί με την Σοφία Μανουσάκη – «μια νεότατη ερμηνεύτρια – αποκάλυψη μεγατόνων» , όπως ομολογεί ο Μίκης Θεοδωράκης.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι μετά το τέλος της απονομής του χρυσού δίσκου για το άλμπουμ «Συνάντηση» και της συναυλίας που ακολούθησε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία και του ίδιου του μεγάλου μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο τελευταίος, με όρθιο όλο τον κόσμο να χειροκροτεί, είπε: «Αυτό το σημερινό, για τη μουσική μου, το θεωρώ ένα νέο ξεκίνημα. Είναι, λοιπόν, ένα καινούριο ξεκίνημα και το οφείλω στον (Στέφανο) Κορκολή. Γιατί ο (Στέφανος) Κορκολής είναι ένας σημαντικός, μεγάλος συνθέτης, κατ’ αρχήν, και είναι μεγάλο βάρος ένας συνθέτης ν’ αναγνωρίζει έναν άλλον συνθέτη. Αυτό δεν γίνεται ποτέ! Μόνον ο Λίστ το έκανε αυτό. Ήταν ο μόνος. Αυτή η αγάπη και η αφοσίωση του Κορκολή δεν είναι λόγια, είναι έργα… Στο παίξιμό του συνδυάζει τον Απόλλωνα με τον Διόνυσο. Μπορεί να γίνεται, από τη μια στιγμή στην άλλη, Απόλλων ή Διόνυσος. Αυτό είναι πολύ δύσκολο. Σε κάνει να αισθάνεσαι φως!»

korkolis_manousaki_2016_01_001

Ο Στέφανος Κορκολής ερμηνεύει τα έργα αυτής της υπέροχης ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ στις συναυλίες του και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρουσιάζει μαζί,  την επανεκτέλεση τραγουδιών από τη λίστα των «προδομένων» έργων του Μίκη Θεοδωράκη της περιόδου 1980-2000.

Η προσέγγιση του αριστουργηματικού έργου του Μίκη Θεοδωράκη, γίνεται με τον πιο λιτό και ανθρώπινο τρόπο, δηλαδή μέσα από ένα πιάνο και μία φωνή, με σκοπό την ανάδειξη του μεγαλείου των μελωδιών του μεγάλου Έλληνα συνθέτη.

Ήδη η «Συνάντηση» έχει ταξιδέψει σε 20 πόλεις ανά την Ελλάδα σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Όλες οι συναυλίες ήταν sold out και σε κάποιες περιπτώσεις έγιναν και επαναληπτικές λόγω της υπερβολικής προσέλευσης του κόσμου. Οι κριτικές παντού ήταν διθυραμβικές. Από πολλούς η «Συνάντηση» του Μίκη Θεοδωράκη, του Στέφανου Κορκολή και της Σοφίας Μανουσάκη θεωρήθηκε ως η επιτυχία του χειμώνα. Σε όλες τις συναυλίες συμμετείχαν τοπικές χορωδίες ή μουσικά σχολεία, κατόπιν επιθυμίας του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη και του Στέφανου Κορκολή. Και όταν αυτό ήταν εφικτό, ο Στέφανος Κορκολής παρέδιδε σεμινάρια στους μαθητές των μουσικών σχολείων.

Μίκης Θεοδωράκης, Στέφανος Κορκολής, Σοφία Μανουσάκη.

ΒΕΑΚΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ
Ώρα Έναρξης: 21:30
Τα πρώτα 300 εισιτήρια: 10 €
Γενική Είσοδος:  12 €

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here