Φωτορεπορτάζ: Λένα Βλασταρά

Η παρουσίαση ενός δίσκου, όπως και οποιαδήποτε δουλειάς, είναι μια γιορτή. Σε αυτή τη γιορτή της Ναταλίας Κωτσάνη, την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου βρίσκονταν όλοι οι φίλοι και οι συνεργάτες της. Το Pinocchio bar ήταν γεμάτο με χαμόγελα και ζεστή διάθεση.

Τη Ναταλία Κωτσάνη την γνωρίσαμε από τους encardia. Μας κέρδισε από την πρώτη στιγμή τόσο η φωνή της όσο και η σκηνική της παρουσία. Το χαμόγελό της πάνω στη σκηνή αλλά και η ζωντάνια που εκπέμπει μπορεί εύκολα να σε παρασύρει και να σε κερδίσει.

kotsani_event_2015_01_002

Τα «Άνθη του Κενταύρου» είναι ένας δίσκος σε συνεργασία με τον ποιητή Ανδρέα Πανταζή και τον μουσικό Άρη Τσουκαντά που κυκλοφόρησε από τη Rain Music. Ερμηνεύει η Ναταλία Κωτσάνη και συμμετέχουν φιλικά ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Αν ακούγοντας encardia και Ναταλία Κωτσάνη ο νους σας πάει στις ταραντέλες και στα ελληνόφωνα τραγούδια της Κάτω Ιταλίας τότε θα εκπλαγείτε ευχάριστα γιατί μέσα από αυτό το δίσκο θα ανακαλύψετε μια άλλη Ναταλία.  Μία Ναταλία που, με την ούτως ή άλλως άψογη φωνή της, τόσο από άποψη χροιάς, όσο και φωνητικά, ερμηνεύει με ιδιαίτερη ευαισθησία τα ποιήματα του Ανδρέα Πανταζή.

kotsani_event_2015_01_009_tsoukantas_aris_pantazis_andreas

Ανάμεσα στους μουσικούς που συμμετέχουν στο δίσκο θα συναντήσετε τα ονόματα του David Lynch, του Γιώτη Κιουρτσόγλου του Κώστα Κωνσταντάτου, του Χρήστου Ρούσση και πολλών άλλων. Το τραγούδι «Καρέ» είναι σε στίχους της ίδιας της Ναταλίας ενώ τα τραγούδια «Να μ’ αγαπάς» και «Κουτί της Πανδώρας» σε στίχους του ενορχηστρωτή Ανδρέα Τσουκαντά.

Την παρουσίαση του δίσκου προλόγισε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και έπειτα παραχώρησε τη σκηνή στη Ναταλία, τον Άρη και τον Ανδρέα προκειμένου να ακούσουμε live δύο από τα τραγούδια του δίσκου και κάποιες απαγγελίες ποιημάτων από τον Ανδρέα Πανταζή.

kotsani_event_2015_01_008_papakonstantinou

Το artwork του δίσκου, το οποίο δεν περνάει απαρατήρητο, φιλοτέχνησε ο Στέφανος Ανδρέου. Αν στο δίσκο «Άνθη του Κενταύρου» ψάξετε για ομώνυμο τραγούδι, δεν θα το βρείτε. Διαβάστε όμως τι έγραψε γι’ αυτό ο Ανδρέας Πανταζής, τον οποίο ίσως πολλοί πρωτογνωρίσατε μέσα από το στίχο: «Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα»:

«Ένα βράδυ 11 Ιούνη το Θέατρο Πέτρας, όταν ο καιρός είχε κατά νου να φέρει καταιγίδα, αλλά το καθυστερούσε για δική μας χάρη. Εκεί, ανάμεσα στις λάμψεις από σύννεφα που έφταναν απειλητικά, λίγο πριν το τελευταίο δελτίο της ΕΡΤ και δίπλα από τις απορημένες πέρδικες που ζουν στο βουνό, άκουσα την μουσόρρυτη φωνή της Ναταλίας να τραγουδά αποσπάσματα από τη συλλογή «Εσωτερικό Ταχυδρομείο». Εκείνη τη στιγμή, βαθύ ένοιωσα ένα κάλεσμα, από το μακρινό Σπήλαιο στα βράχια του Πηλίου όπου ο σοφός δάσκαλος Κένταυρος Χείρων, μέσα από τα φαράγγια και τις βελανιδιές, νοερά μας προσέφερε την αρχαία Φόρμιγγα. Έτσι, ζήτησα από τη Ναταλία να λάβουμε την λιγυρήν Φόρμιγγα και να αναπέμψουμε τα «Άνθη του Κενταύρου». Εν τω μεταξύ, ο Άρης χωρίς να το γνωρίζουμε, είχε αρχίσει να μελοποιεί τη συλλογή. Το πρώτο άκουσμα ήταν αποκαλυπτικό, είχε ξεκλειδώσει μαγικά του στίχους βρίσκοντας τις συχνότητες και τις αρμονίες τους. Η Ναταλία στις πρώτες της μουσικές συνθέσεις, κατέγραφε την ευαισθησία και την σιωπή των ποιητικών γρίφων και με τη φωνή της ψυχής της, η μουσική και των δύο, έρεε σε φανταστικούς σχηματισμούς πουλιών έως πάνω τις ψηλές βουνοκορφές. Άκουσε τη δουλειά ο Βασίλης, που για πολλά χρόνια ταξιδεύει το «Εσωτερικό Ταχυδρομείο» ως τις πιο απομακρυσμένες γωνιές της Ελληνικής Καρδιάς και ο Μεγάλος Αοιδός, αμέσως, ανέβηκε στο σκάφος με τα Άνθη του Κενταύρου και με τη μαγεία της τέχνης του, «ροκάρει» μαζί με τον Λαυρέντη, ανάμεσα σε θεόρατες τρικυμίες, εν πλω προς τον μακρινό αστερισμό του Κενταύρου»

Εμείς του ευχόμαστε καλό ταξίδι!

Περισσότερες φωτογραφίες του MusicCorner από τη παρουσίαση

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here