Γράφει η Κάλλια Βαβουλιώτη
Φωτογραφίες: Ματίνα Φουντούλη

Τη Πέμπτη που μας πέρασε, βρεθήκαμε στο Latin party που διοργανώθηκε στον Κήπο της Πειραιώς 260, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και παρακολουθήσαμε τη σύμπραξη των Apurimac, της πιο χαρακτηριστικής ίσως εγχώριας latin και ethnic μπάντας, με τη Martha Moreleon και τη Μαρίζα Ρίζου. Σ’ ένα χώρο που θύμιζε εγκαταστάσεις παλιού εργοστασίου, διαμορφωμένου ωστόσο για να φιλοξενήσει μια όμορφη γιορτή, ξεκινήσαμε για ένα νοερό και μουσικό ταξίδι στης χώρες της Λατινικής Αμερικής που δεν θέλαμε να τελειώσει!


Η βραδιά ξεκίνησε με ένα από τα πιο γνωστά κομμάτια της λάτιν κουλτούρας το “Oye Como Va” με τους Apurimac  και την Martha Moreleon άκρως καλοκαιρινούς στο stage, ενώ συνέχισαν σε λίγο πιο ρετρό διάθεση με το «Αν σ’αρνηθώ αγάπη μου». Αν και στη μέση του κήπου υπήρχαν καρέκλες, στα πλάγια  υπήρχαν πολλές παρέες νεαρών και ζευγάρια που είχαν παρασυρθεί από το ρυθμό της μουσικής και ήδη είχαν ξεκινήσει να λικνίζονται στις λατινοαμερικάνικες νότες.


Μία βραδιά κεφιού, με αστεία από τη μπάντα αλλά και από την πάντα ευδιάθετη Μαρίζα Ρίζου, οι Apurimac μας θύμισαν παλιότερες και ιδιαίτερα αξιόλογες δουλειές τους, όπως αυτή με τους  Locomondo στο  κομμάτι «δεν προλαβαίνω» ή με  τους αδελφούς Κατσιμίχα στο «Λουλούδι του δάσους». Όταν ήρθε η ώρα του “Che Guevara”, που έγινε γνωστό με τη φωνή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, ανέφεραν χαρακτηριστικά: “κάθε χώρα βγάζει αξιόλογους ανθρώπους η Αργεντινή έβγαλε τον Μέσι, τον Μαραντόνα αλλά και τον Κομαντάτε Τσε”!


Στο μεσοδιάστημα η Μαρίζα Ρίζου έδωσε και εκείνη την ζωηρή της πινελιά στη βραδιά, εμφανιζόμενη επί σκηνής με ένα λευκό φόρεμα, μας χάρισε τόσο δικά της κομμάτια όσο και κάποιες διασκευές. Aκούσαμε τη «Μεγάλη γιορτή» που ταίριαζε πράγματι στη γιορτή εκείνης της νύχτας, το «μάμπο μπραζιλέρο» και αρκετά ακόμα κομμάτι ενώ όλοι μαζί έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό τραγουδώντας το «Sway” με τη Martha Moreleon να τραγουδάει στα ισπανικά και τη Μαρίζα Ρίζου στα αγγλικά!


Όλοι οι συντελεστές της βραδιάς, η  εκπληκτική Martha Moreleon, οι Apurimac και φυσικά η Μαρίζα Ρίζου, έκαναν λόγο για ένα ταξίδι στη λάτιν κουλτούρα, μας μύησαν στην πιο επαναστατική και συνάμα ηλιόλουστη και χαρούμενη γλώσσα, την ισπανική, μας έκαναν να χορέψουμε ενώ παράλληλα μας έκαναν κοινωνούς μίας γιορτής που δεν ξεχώριζε κανείς από την παρέα.


Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ίσως μία από τις πιο όμορφες και καινοτόμες μουσικές βραδιές, σε ένα πάντρεμα ενός εξωτικού πολιτισμού με τον δικό μας, με τη Μαρίζα Ρίζου να πατάει άρτια φωνητικά και να έχει μία εκπληκτική θεατρικότητα επί σκηνής σε μία πρόζα με «λεκτικές πάσες» από τους Apurimac, με τη Martha Moreleon σε ρόλο …”ιέρειας” που τελετουργικά, τόσο με τις επιλογές των κομματιών αλλά και με τη φωνή της, μας ταξίδεψε στο άλλο ημισφαίριο του Ατλαντικού και φυσικά τους Apurimac, άξιους συνοδοιπόρους του ταξιδιού που μέσω του πειραματισμού τους μας διεύρυναν τους μουσικούς ορίζοντες.


Ιδανική κι αξέχαστη βραδιά για το άνοιγμα του καλοκαιριού…


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here