Γράφει η Κωνσταντίνα Μακρογιάννη
Φωτογραφίες: Ματίνα Φουντούλη

Βράδυ Παρασκευής 13 Απριλίου και στη καρδιά της Αθήνας στα Εξάρχεια, αναζητήσαμε να ακούσουμε παλιά τραγούδια. Μπαίνοντας στη Μουσική Σκηνή «Σφίγγα» διακρίναμε ένα μουσικό δωμάτιο, όμοιο με εκείνο του Μάνου Λοΐζου. Στο φόντο και το παράθυρο απ’ όπου ατένιζε ο συνθέτης με την κιθαρα του τη πόλη, γράφοντας τα τραγούδια του. Θαρρείς πως αυτή η εικόνα δεν άλλαξε ποτέ, μένει αναλλοίωτη στο πέρασμα των χρόνων.


Ο Απόστολος Ρίζος προσπάθησε να προσαρμόσει τις ερμηνείες του, στο ύφος εκείνης της εποχής που τη διέκριναν δύο ακραία στοιχεία, επαναστικότητας από τη μια, αλλά και ανεμελιάς από την άλλη. Δύσκολο το έργο, μιας και αυτά τα τραγούδια έχουν γίνει κτήμα μας, με όχημα εξαιρετικές φωνές, όπως των Γιώργου Νταλάρα, Χαρούλας Αλεξίου, Βασίλη Παπακωνσταντίνου και άλλων. Ωστόσο στο τέλος η αίσθηση ήταν πως ο νεαρός καλλιτέχνης, τα πήγε περίφημα, δίνοντας μάλιστα στο τελικό αποτέλεσμα και μια πιο φρέσκια προσέγγιση στα τραγούδια αυτά. Ωστόσο οι διασκευές του Απόστολου Ρίζου δεν έφθειραν την αυθεντικότητα των τραγουδιών. Ο τραγουδιστής, συνοδεία της κιθάρας του, συνεπήρε τους θαμώνες της κατάμεστης «Σφίγγας». «Ποιος το ξέρει», «Σ’ ακολουθώ», «Ήλιε μου σε παρακαλώ», μερικά μόνο από τα κομμάτια που ακούσαμε αυτό το βράδυ…


Μαζί με τον Απόστολο Ρίζο, εμφανίστηκε η Βιολέτα Ίκαρη. Με άψογη τεχνική ερμήνευσε κι αυτή ακούσματα μιας άλλης εποχής, εισπράττοντας στο τέλος ένα θερμό χειροκρότημα ως επιβράβευση.


Οι δύο μουσικοί που πλαισίωναν τους καλλιτέχνες έδωσαν τη δική τους πινελιά με το κοντραμπάσο, την κιθάρα και την τρομπέτα. Κατά τη διάρκεια των τραγουδιών, είχαμε την ευκαιρία να δούμε και ανέκδοτο υλικό από το αρχείο του Μάνου Λοΐζου, με την ευγενική παραχώρηση της κόρης του Μυρσίνης.


Για όσους θέλουν να επισκεφθούν το όμορφο μουσικό δωμάτιο του Μάνου Λοΐζου στη μουσική σκηνή  «Σφίγγα», το επόμενο live είναι προγραμματισμένο, την Παρασκευή 20 Απριλίου, με καλεσμένη αυτή τη φορά, την Αγγελική Τουμπανάκη.

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here