Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Ο James More (James McAvoy) εργάζεται σε μυστική υπηρεσία, με σκοπό να αποκαλύψει τρομοκρατικές ομάδες. Η Danny Flinders (Alicia Vikander) είναι βιολόγος – μαθηματικός, που επιχειρεί να αποδείξει ότι υπάρχουν κι άλλες μορφές ζωής στα βάθη του ωκεανού. Οι δυο τους γνωρίζονται και ερωτεύονται, με τον πρώτο να μην αποκαλύπτει στην κοπέλα την πραγματική του ιδιότητα. Όταν αμφότεροι αναγκαστούν να φύγουν για τις αποστολές που έχουν αναλάβει, οι οποίες θα έχουν απρόβλεπτη εξέλιξη, το να συναντηθούν ξανά μοιάζει σχεδόν ακατόρθωτο…

submergence_afisa_2018_06

Ο Wim Wenders σκηνοθετεί το «Στο Βαθύ Γαλάζιο» (“Submergence”), μια ταινία που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του J. M. Ledgard και που, προσωπικά, με γοήτευσε ιδιαίτερα. Ακολουθώντας την αφηγηματική γραμμή δύο παράλληλων ιστοριών –επιλογή που, αν και δεν είναι πρωτότυπη, στη συγκεκριμένη περίπτωση λειτουργεί εξαιρετικά, με αρωγό του θαυμάσιο μοντάζ της Toni Froschhammer–, ο δημιουργός οδηγεί τους δύο κεντρικούς χαρακτήρες σε μια προσωπική «καταβύθιση», όπως δηλώνει και ο πρωτότυπος τίτλος της ταινίας. Ο όρος είναι ταυτόχρονα κυριολεκτικός και μεταφορικός: η Danny βουτά στον πυθμένα του ωκεανού, ο James είναι βυθισμένος στο σκοτάδι του κελιού του, καθώς έχει αιχμαλωτιστεί από την ομάδα των τζιχαντιστών, τους οποίους παρακολουθούσε.

submergence_2018_06

Σε εντελώς διαφορετικές καταστάσεις, αλλά υπό παρόμοιες συναισθηματικές συνθήκες, ο James και η Danny ουσιαστικά βυθίζονται στην ουσία της ίδιας τους της ύπαρξης, με τον απίστευτα εκφραστικό McAvoy να κλέβει με ευκολία την παράσταση και τη Vikander να δίνει μια ερμηνεία εξαιρετικής αμεσότητας. Ολόκληρη η ταινία ουσιαστικά ασχολείται με το νόημα της ζωής, της φύσης και της πίστης (με όλες τις δυνατές τους έννοιες) και της ανθρώπινης ύπαρξης, χωρίς να γίνεται στιγμή «βαριά» ή υπερβολικά φιλοσοφική. Κατά τη γνώμη μου, πετυχαίνει το στοίχημα διότι παραμένει απλή, επικεντρώνεται στον άνθρωπο και στην καρδιά της βρίσκεται η Αγάπη –η μόνη αξία που μπορεί αληθινά να ταυτιστεί με την ουσία της ζωής.

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από τη Seven Films, από την Πέμπτη, 7 Ιουνίου.

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here