"ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΣΤΟΡΙΔΟΥ"

"Δώστε πράσινο φως στις γυναίκες τραγουδοποιούς"...

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στην Αγγελική Μακρή

Φωτογράφηση: Μαρία Παπαγεωργίου
Music Corner - 24/12/2007

Μπορεί η Δήμητρα Μαστορίδου να μετακόμισε σε "Καινούριο σπίτι", αλλά εμείς την προσκαλέσαμε στο "Πάρκο Ελευθερίας" για να τη γνωρίσουμε και να μας μιλήσει για την πρώτη της δισκογραφική δουλειά. Από τις λιγοστές ελληνίδες τραγουδοποιούς, μας μιλάει για τη δυσκολία του να γράφεις, να ερμηνεύεις και να υποστηρίζεις τραγούδια, σχολιάζει τα μουσικά δρώμενα και μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις της καθώς κάνει τα πρώτα της βήματα στο χώρο της δισκογραφίας.

Μusic Corner: Πώς θα σύστηνες τον εαυτό σου και το πρώτο σου άλμπουμ;
Δήμητρα Μαστορίδου: Δε νομίζω ότι θα έλεγα κάτι για τον εαυτό μου. Θα περίμενα να ακούσει ο κόσμος το "Καινούριο σπίτι", γιατί όλος ο δίσκος έχει να κάνει πολύ με μένα. Αυτό αρκεί για να πάρει κάποιος βασικά στοιχεία για το τι άνθρωπος είμαι. Το cd βασίζεται σε ένα αισιόδοξο και ευοίωνο μήνυμα που ήθελα να ακουστεί και να περάσει στον κόσμο. Έχει ήχο ποπ και στίχο λίγο πιο ψαγμένο απ' αυτόν που έχουμε συνηθίσει σε τέτοιου είδους τραγούδια.

Μusic Corner: Πριν αποφασίσεις να μπεις στο χώρο της δισκογραφίας δε σε ανησύχησε ο μεγάλος συναγωνισμός που επικρατεί;
Δήμητρα Μαστορίδου: Ασχολούμαι με τη μουσική εδώ και πολλά χρόνια μιας και στο παρελθόν, τραγουδούσα σε διάφορα μπαρ και μουσικές σκηνές. Δεν το αποφάσισα με τη λογική ότι τα έβαλα κάτω και είπα πως είναι καλή εποχή να βγάλω cd, γιατί κάτι τέτοιο δεν ισχύει, το αντίθετο μάλλον θα έλεγα. Απλά πλέον ένιωσα την ανάγκη να σπάσω το φράγμα και να μην εμφανίζομαι σε μικρούς χώρους μπροστά σε περιορισμένο κοινό. Ήθελα να κοινοποιήσω τη δουλειά μου στο ευρύ κοινό.

Μusic Corner: Γράφεις στίχους, μουσική και τραγουδάς. Με τι απ' όλα εκφράζεσαι καλύτερα;
Δήμητρα Μαστορίδου: Αν μπορούσα να διαλέξω, δε θα έμπαινα στη διαδικασία να τα κάνω όλα μαζί. Θα προτιμούσα να τραγουδάω μόνο. Τελικά όμως πιστεύω ότι το ένα συμπληρώνει το άλλο και μόνο η συνύπαρξή τους δίνει κάτι ολοκληρωμένο.

Μusic Corner: Ο τίτλος του άλμπουμ "Καινούριο σπίτι" δηλώνει ανανέωση, εξωστρέφεια, δημιουργικότητα. Η κατάσταση αυτή αντικατοπτρίζει και την προσωπική σου ζωή;
Δήμητρα Μαστορίδου: Όντως ο τίτλος αναφέρεται στη ζωή μου αφού πρόσφατα έκανα μια αγορά και μετακόμισα σε ένα καινούριο σπίτι γεγονός που έχει αλλάξει όλη μου την καθημερινότητα. Ένα καινούριο σπίτι λοιπόν, φέρνει μέσα του και κάτι ανανεωτικό αλλά και μια οικειότητα, που την εισπράττεις από την ίδια την λέξη, το σπίτι. Οπότε, είμαι ο ίδιος άνθρωπος αλλά σε μια καινούρια φάση.

Μusic Corner: Μπορούν τα τραγούδια του άλμπουμ να σηκώσουν από τον καναπέ του κάποιον ο οποίος δεν είναι στη φάση "καινούριο σπίτι" αλλά περισσότερο βουλιαγμένος στα καθημερινά του προβλήματα;
Δήμητρα Μαστορίδου: Αυτός είναι ο στόχος. Να ανοίξεις την κουρτίνα και να δεις λίγο έξω, να βγεις στο δρόμο και να ξεφύγεις από την τηλεόραση και το τηλέφωνο.

Μusic Corner: Πώς σχεδιάζεις να προωθήσεις το cd;
Δήμητρα Μαστορίδου: Θα κάνω κάποια live όχι τόσο με τη σκέψη της προώθησης, αλλά επειδή έχω την ανάγκη να πω τα τραγούδια αυτά ζωντανά. Θέλω να το χαρώ δηλαδή.

Μusic Corner: Το 2005 συμμετείχες στο ανανεωμένο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, γράφοντας στίχους για το "Τραγούδια παλιά", όπου και διακρίθηκε. Θα προέτρεπες έναν νέο δημιουργό ή τραγουδιστή να συμμετέχει στο θεσμό, τόσο από άποψη αξιοκρατίας όσο από άποψη δυνατότητας προβολής;
Δήμητρα Μαστορίδου: Από τη στιγμή που συμμετείχα, πίστευα στην αξιοκρατία και τη διαφάνεια του θεσμού. Το Φεστιβάλ εμένα μου έδωσε πράγματα. Αν κάποιος περιμένει να πάει στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και από 'κει να κάνει καριέρα, νομίζω ότι δε θα λειτουργήσει σαν ιδέα. Σε μια γιορτή του τραγουδιού, ο στόχος είναι να γιορτάσεις κι εσύ, να δώσεις ένα τραγούδι σου στη διοργάνωση και όχι να πας για να πάρεις. Εγώ τουλάχιστον πήγα με αυτή τη σκέψη, λέγοντας, δηλαδή, τι ωραία που ανανεώνεται το Φεστιβάλ Τραγουδιού και βλέποντάς τη συμμετοχή μου σαν πρόκληση. Μετά το Φεστιβάλ, άρχισα από μόνη μου να γίνομαι πιο εξωστρεφής, δηλαδή είπα, ότι από τη στιγμή που έκανα το βήμα στη Θεσσαλονίκη, είμαι έτοιμη να κάνω και κάποια άλλα. Η περισσότερη δουλειά έγινε μέσα μου και όχι κυνηγώντας δημόσιες σχέσεις τις οποίες και δεν έκανα.

Μusic Corner: Σκέφτηκες δηλαδή ότι τόσο καιρό έγραφες για σένα και ότι πλέον ήταν καιρός να επικοινωνήσεις όλη αυτήν την δουλειά.
Δήμητρα Μαστορίδου: Για μένα ήταν μεγάλη έκπληξη το ότι προκρίθηκε το τραγούδι. Ένιωσα μεγάλη χαρά, ιδίως γιατί η επιτροπή απαρτιζόταν από ανθρώπους που θαύμαζα και δεν ήταν τυχαίοι, είχαν πολλά χρόνια στη δισκογραφία. Στιχουργοί, μουσικοί, ερμηνευτές, ήταν πολύ σημαντικό για μένα που όλοι αυτοί οι άνθρωποι έδειξαν μια προτίμηση στη δουλειά μου και έστειλαν το τραγούδι στον τελικό.

Μusic Corner: Η Τζούλι Μασίνο ήταν μία από τις τρεις καθηγήτριες που είχες στο τραγούδι. Πώς και δε σε παρότρυνε να συμμετάσχεις στο Fame Story;
Δήμητρα Μαστορίδου: Εγώ έκανα μαθήματα με την κυρία Μασίνο για δύο χρόνια από τα οποία τον δεύτερο ξεκίνησε για πρώτη φορά το Fame Story. Εκείνη την περίοδο είχε πει σε μένα και σε κάποιους άλλους μαθητές να στείλουμε συμμετοχές στο ριάλιτι, αλλά εμένα δε με ενδιέφερε να κάνω κάτι τέτοιο. Δεν είναι καθόλου στα κυβικά μου, χωρίς να σημαίνει ότι τα παιδιά που συμμετέχουν δεν έχουν ταλέντο ή δε θα έπρεπε να το κάνουν. Καλά κάνουν και πηγαίνουν και ο καθένας θα έπρεπε να κάνει ό,τι του αρέσει και ό,τι θεωρεί καλύτερο για την πορεία του.

Μusic Corner: Τι είναι αυτό, τελικά, που ωθεί όλους στο να θέλουν να ασχοληθούν με την show business και βλέπουμε από παντού να ξεφυτρώνουν νέα πρόσωπα;
Δήμητρα Μαστορίδου: Αυτό είναι ένα lifestyle που έχει καλλιεργηθεί. Είμαι πολύ νέα στο χώρο για να έχω άποψη, αλλά το μόνο που έχω μυριστεί από το μικρό χρονικό διάστημα που είμαι στα πράγματα, είναι ότι η δουλειά αυτή θέλει πολύ κόπο και προσπάθεια και μόνος κάποιος που θέλει πραγματικά να ασχοληθεί με αυτό, μπορεί να την αντέξει. Κάποιος που δεν μπορεί να κάνει αλλιώς και έχει αυτό σαν μοναδικό τρόπο έκφρασης. Γι' αυτό, άλλωστε, πιστεύω πως πολλοί μπαίνουν στο χώρο αλλά λίγοι παραμένουν.

Μusic Corner: Σε ένα άρθρο, διάβασα πρόσφατα, πως η Πάτι Σμιθ και η Τζούλιετ Λούις έκαναν λόγο για ρατσισμό των ραδιόφωνων απέναντι στο γυναικείο ροκ. Θεωρείς ότι συμβαίνει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα;
Δήμητρα Μαστορίδου: Μου κάνει εντύπωση γιατί συζητούσα ακριβώς το ίδιο θέμα σε μια πρόσφατη συνέντευξη που έδωσα. Δεν είναι περίεργο το ότι στην Ελλάδα έχουμε πραγματικά λίγες τραγουδοποιούς; Δηλαδή μετρούνται πολύ εύκολα και γρήγορα. Από το παρελθόν έχουμε την Αρλέτα, μετά τη Μελίνα Τανάγρη, την Μαρία Λούκα - μία καινούρια, εξαιρετική τραγουδοποιό -, την πάρα πολύ καλή Δανάη Παναγιωτοπούλου, τη Σάνυ Μπαλτζή, όλες κάνουν μια πολύ έντιμη προσπάθεια, αλλά δυστυχώς είναι ελάχιστες. Είναι κατά βάση ένας ανδροκρατούμενος χώρος.

Μusic Corner: Πιστεύεις ότι η κατάσταση αυτή προέρχεται από κοινωνικά κατάλοιπα προηγούμενων δεκαετιών όπου ο ρόλος της γυναίκας ήταν περιορισμένος; Γιατί σαν φύλο, σίγουρα οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες και έχουν την ανάγκη να εκφράζονται συχνότερα και με περισσότερους τρόπους.
Δήμητρα Μαστορίδου: Δεν έχω καταλάβει απόλυτα για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό. Η εικόνα μιας γυναίκας ερμηνεύτριας είναι κάτι πολύ συχνό, είναι σχεδόν δεδομένο. Εκεί υπάρχει ένας άλλος ρατσισμός σε σχέση με την εξωτερική της εμφάνιση, θα πρέπει, δηλαδή, να είναι όμορφη και εντυπωσιακή πάνω στη σκηνή. Να οργανώσει όμως μια γυναίκα όλη τη δουλειά, να γράψει στίχο, μουσική, να ερμηνεύσει, να ηχογραφήσει, να κάνει συναυλίες, είναι ένας μεγάλος όγκος που πρέπει να τον υποστηρίξει και εκεί ίσως να μην κερδίζει την εμπιστοσύνη των άλλων. Υλικό υπάρχει και σε μικρά γκρουπάκια, τα οποία δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό, πολύ συχνά η γυναίκα γράφει στίχο και μουσική. Με αφορμή λοιπόν τη δική μας συνέντευξη ας δείξουν λίγο μεγαλύτερο ενδιαφέρον τα Μέσα Ενημέρωσης, είτε είναι έντυπα είτε ηλεκτρονικά, στο να προωθήσουν τις γυναίκες τραγουδοποιούς.

Μusic Corner: Στο άλμπουμ συνεργάστηκες με την Τζώρτζια από τους Μπλε. Ζηλεύεις κάποια διάσημη συνεργασία; Θα ήθελες κι εσύ να συνεργαστείς με κάποιον ξένο καλλιτέχνη;
Δήμητρα Μαστορίδου: Δεν έχω φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο αλλά υπάρχουν άνθρωποι τους οποίους θαυμάζω. Είναι πολύ τραβηγμένο και υπερφίαλο να σου πω ότι θα ήθελα να τραγουδήσω με την Αλάνις Μόρισετ που είναι και από τις αγαπημένες μου ή τη Νόρα Τζόουνς.

Μusic Corner: Γιατί όχι; Δεν είναι κακό να ονειρεύεσαι. (γέλια). Μιας που ανέφερες την Νόρα Τζόουνς, βγαίνει προσεχώς στους κινηματογράφους μια ταινία στην πρωταγωνιστεί μαζί με τον Τζουντ Λο. Θα έκανες ένα μικρό διάλειμμα από το τραγούδι για να συμμετάσχεις στον κινηματογράφο;
Δήμητρα Μαστορίδου: Στο παρελθόν έχω λάβει μέρος σε θεατρική μουσική παράσταση. Μέσα από αυτήν την εμπειρία κατάλαβα ότι είναι πολύ δύσκολο να είσαι ηθοποιός. Νομίζω ότι είναι κάτι που θέλει πάρα πολύ θάρρος και είναι αρκετά δυσκολότερο από το να γράφεις τραγούδια. Εκτίθεσαι εξ ολοκλήρου στο κοινό και δεν ξέρω αν θα το έκανα, με φοβίζει.

Μusic Corner: Τι μουσικά ακούσματα είχες ως έφηβη;
Δήμητρα Μαστορίδου: Όταν ήμουν πολύ μικρή, πριν την εφηβεία, άκουγα λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια από τους γονείς μου. Όχι τόσο ρεμπέτικα αλλά σμυρνέικα και δημοτικά. Μεγαλώνοντας άρχισα να ακούω αυτό που λέμε "έντεχνο" ελληνικό τραγούδι, δηλαδή Μάνο Λοΐζο, Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννη Σπανό, Νέο Κύμα και άλλους. Στην εφηβεία μου, έκανα ένα πέρασμα στη ροκ σκηνή ακούγοντας τα πρώτα γκρουπ μετά τους Socrates, που ήταν οι Πυξ Λαξ, οι Κατσιμιχαίοι. Γύρω στα 25 μου, ένιωσα την ανάγκη να περάσω σε κάτι ακόμα πιο ποπ με την έννοια όμως του popular και όχι έτσι όπως το έχουμε στο μυαλό μας εδώ στην Ελλάδα, δηλαδή το λίγο ευτελές και εύπεπτο άκουσμα. Ήθελα κάτι που να έχει αισιοδοξία. Ποπ, κατά τη γνώμη μου, έχουν κάνει και οι U2 και οι Queen, μιας άλλης εποχής όμως. Κάποια κομμάτια που έχουν οι Cure, είναι κι αυτά ποπ. Απλά στην Ελλάδα το έχουμε χαμηλώσει το επίπεδο. Όταν λες "ακούω ποπ", εννοείς Παπαρίζου; Κι η Πέγκυ Ζήνα έχει πει ποπ και ο Χατζηγιάννης. Είναι, βλέπεις, πολύ ευρύ το φάσμα της ελληνικής ποπ.

Μusic Corner: Παλιότερα γράφονταν περισσότερα διαχρονικά τραγούδια, που άντεχαν και αντέχουν ακόμη στο χρόνο, απ' ότι την τελευταία δεκαετία. Πιστεύεις ότι φταίνε τα διαφορετικά βιώματα των δημιουργών που αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου; Μήπως το ότι πλέον δεν ισχύει η άποψη ένα και καλό και πολλοί κυκλοφορούν ένα cd με 20 κομμάτια μέσα από τα οποία τα 5 ακούγονται;
Δήμητρα Μαστορίδου: Η πληθώρα ερεθισμάτων και μηνυμάτων, η δυσκολία να στηριχθεί από το κοινό ένα κομμάτι είναι όλα τους σημεία των καιρών. Θεωρώ ότι κι εμείς είμαστε δύσκολοι σαν ακροατές, γιατί κουραζόμαστε εύκολα και ψάχνουμε συνεχώς κάτι φρέσκο. Πραγματικά εγώ πιστεύω πως γράφονται και σήμερα πολύ καλά τραγούδια και είναι βιαστικοί όσοι λένε πως τίποτα δε μένει. Εξάλλου βρισκόμαστε στο παρόν. Δεν έχει προλάβει να δείξει ο χρόνος αν θα κρατήσει κάτι. Πολλές νέες φωνές αντιμετωπίστηκαν στην αρχή με καχυποψία και αμφισβήτηση. Θα δανειστώ την Ελένη Τσαλιγοπούλου η οποία έχει αρχίσει να πιστοποιεί την παρουσία της στο ελληνικό τραγούδι. Όταν είχε πρωτοβγεί και εκείνη αλλά και άλλες τραγουδίστριες, είχαν να αντιμετωπίσουν λογικές του τύπου "μία είναι η Γαλάνη, μία είναι η Αλεξίου". Ναι, όντως είναι μία η μία και μία η άλλη. Υπάρχουν όμως και άλλες φωνές. Γενικά η εποχή δε βοηθά να έχει ο καθένας το αποκλειστικό κοινό του. Τον ίδιο άνθρωπο που θα βρεις το ένα βράδι στα μπουζούκια, θα τον δεις το επόμενο σε μια ροκ σκηνή. Εμένα αυτό δε μου φαίνεται κακό και δεν ξέρω γιατί έχει ενοχλήσει τόσο πολύ τον κόσμο. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη την μουσική για να εκφράζει διάφορες πτυχές του. Δεν μπορώ τώρα να ξέρω για ποιο λόγο αυτός ο τρόπος έκφρασης είναι διαφορετικής κουλτούρας και νοοτροπίας.

Μusic Corner: Ποια ταξίδια σε εμπνέουν περισσότερο; Αυτά του μυαλού ή τα πραγματικά;
Δήμητρα Μαστορίδου: Με εμπνέουν τα ταξίδια του μυαλού που κάποια στιγμή γίνονται πραγματικότητα. Το μυαλό μπορεί να με ταξιδέψει με τη σκέψη μιας αγκαλιάς ή ενός καραβιού που φτάνει σε ένα νησί. Εμένα μου αρέσουν τα πράγματα που γίνονται. Δεν είμαι τόσο ονειροπόλα που να αρκεστώ στο ότι απλά σκέφτηκα κάτι. Θέλω να αγγίξω τα πράγματα, να τα αφήσω να περάσουν από πάνω μου.

Μusic Corner: Ασχολείσαι με κάτι άλλο εκτός από το τραγούδι;
Δήμητρα Μαστορίδου: Ναι, ασχολούμαι με τη Φυσιοθεραπεία!

Μusic Corner: Υπάρχει η στιγμή που λες ότι τώρα γυρίζω το διακόπτη και κάθομαι να γράψω;
Δήμητρα Μαστορίδου: Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι πως γράφω περισσότερο όταν είμαι πιεσμένη από την δουλειά. Όταν είμαι στο τρέξιμο, ξεκλέβω το χρόνο και γράφω, σε αντίθεση με τις μέρες που είμαι χαλαρή όπου και δε γράφω τίποτα. Έχει να κάνει με το τι με ενδιαφέρει να γράφω τελικά κι αυτό είναι οι καθημερινές καταστάσεις, τα πραγματικά που συμβαίνουν γύρω μας και ίσως με μια πιο μεταφυσική δόση. Ένα τραγούδι ας πούμε λέει "να μπω στο σπίτι και να είσαι ήδη εκεί, να σε ρωτήσω που το βρήκες το κλειδί και να είναι τα πράγματά σου ήδη στα ντουλάπια μας". Αυτό δεν μπορεί να συμβεί στην πραγματικότητα, εάν δεν έχεις δώσει εσύ το κλειδί σε κάποιον να μπει μες στο σπίτι σου και να εγκατασταθεί. Μου αρέσει να ζω, να είμαι μέσα στον κόσμο, να μιλάω και να γνωρίζω καινούριους ανθρώπους και να γράφω γι' αυτά.

Μusic Corner: Ποιος είναι ο πρώτος άνθρωπος από τον οποίο ζητάς συνήθως τη γνώμη του όταν γράφεις κάτι;
Δήμητρα Μαστορίδου: Έχω δυο παιδικές φίλες την Έρη και την Χρύσα και είναι ό,τι καλύτερο έχω καταφέρει στη ζωή μου, γιατί η φιλία, πιστεύω, θέλει πολύ προσπάθεια. Τις αγαπώ και η γνώμη τους μετράει πολύ για μένα. Πολλές φορές ενώ εγώ είμαι ξετρελαμένη με αυτό που έχω γράψει, εκείνες μου έχουν πει "Δήμητρα, βγες απ' τον οίστρο σου, αυτό που έγραψες δεν είναι καλό".

Μusic Corner: Τι θα κάνεις τα Χριστούγεννα;
Δήμητρα Μαστορίδου: Γενικά οι γύρω μου με θεωρούν εργασιομανή. Έχω τρία χρόνια να κάνω διακοπές και παρόλο που συχνά ονειρεύομαι να κάνω κάτι, τελικά καταλήγω να δουλεύω. Μου αρέσουν τα ταξίδια-αστραπή. Πήγα, για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη για δυο μέρες και από τη μία σκεφτόμουν να είχα δυο μέρες παραπάνω, από την άλλη όμως ήθελα να γυρίσω πίσω. Οπότε φέτος ονειρεύομαι να μείνω σπίτι μου τις γιορτές, καθώς προτιμώ να μένω στην Αθήνα παρά να ταξιδεύω τέτοιες μέρες, αλλά τελικά νομίζω ότι θα με βρουν σε κάποια μουσική σκηνή να τραγουδάω!

Μusic Corner: Καλά Χριστούγεννα και καλή επιτυχία στο πρώτο σου cd!
Δήμητρα Μαστορίδου: Σας ευχαριστώ πολύ!

------


BAR RESTAURANT CAFE
ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (Βασ. Σοφίας) 210.7223784

*** Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Ελευθερίας στην Βασ. Σοφίας, στο Μέγαρο Μουσικής (Bar-Restaurant-Cafe, τηλ. 210.7223784).
*** Oι φωτογραφίες έχουν τραβηχθεί με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, Olympus.
*** Απαγορεύεται η αναδημοσίευση υλικού (κειμένων ή φωτογραφιών) χωρίς την άδεια του Music Corner

MC Team ID