"ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΕΝΤΖΕΡΑΚΗΣ"

"Η Μουσική είναι Ταξίδι"!

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στη Γιώτα Γεωργουλέα

Φωτογράφηση: Αρετή Σταυροπούλου
Music Corner - 3/10/2007

o Γιώργος Τεντζεράκης είναι ένας νέος καλλιτέχνης που κάνει τα πρώτα του βήματα στον χώρο της δισκογραφίας. Ασχολείται με την μουσική από πολύ μικρή ηλικία και για πολλά χρόνια εμφανίζεται σε διάφορες μουσικές σκηνές της Αθήνας, δίπλα σε καταξιωμένους καλλιτέχνες.
Η γνωριμία του με την Σοφία Βόσσου που είναι και η δασκάλα του στην φωνητική, έδωσε την αφορμή για την πρώτη του δισκογραφική δουλειά που κυκλοφόρησε τον Μάιο με τίτλο "Μέσα στην Αύρα σου".

Θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα πράγματα για τον ίδιο και την σχέση του με την μουσική και τον συναντήσαμε στο γνωστό μας στέκι στο "Πάρκο Ελευθερίας". Μας φάνηκε αρκετά προσγειωμένο άτομο που αγαπά, πιστεύει και στηρίζει την δουλειά του, ενώ με κάθε ευκαιρία δεν ξεχνά να αναφερθεί σε όλους τους συντελεστές που βοήθησαν για την δημιουργία αυτού του άλμπουμ. Μας μιλάει για την ιστορία των κομματιών του και το πρόσωπό του λάμπει από χαρά, όταν θυμάται την εμπειρία του με τον μόλις τριών ετών Βαγγελάκη να τραγουδάει μαζί του επί σκηνής στην Σύρο τα τραγούδια του.

Δεν μπορεί τους συμβιβασμούς και την μετριότητα και θεωρεί ότι η μουσική είναι ένα μεγάλο ταξίδι, γεμάτο εικόνες και συναισθήματα...

Ας δούμε όμως τί άλλο μας είπε:


Μusic Corner: Γιώργο, ασχολείσαι αρκετά χρόνια επαγγελματικά με τον χώρο της μουσικής και η πρώτη σου δισκογραφική δουλεία με τίτλο "Μέσα στην αύρα σου", κυκλοφόρησε τον Μάιο. Πόσο ευχαριστημένος είσαι; Θεωρείς ότι το πρώτο δύσκολο βήμα επιτέλους έγινε;
Γιώργος Τεντζεράκης: Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο δίσκος ήταν κάτι που εγώ δεν το περίμενα. Κάτι το οποίο δεν ήταν στο πρόγραμμα αλλά προέκυψε καθαρά από σύμπτωση. Βασική υπαίτια για αυτή την δουλειά είναι η Σοφία Βόσσου, η οποία, ως δασκάλα μου στην φωνητική γνώριζε την φωνή μου και έγινε η αφορμή για την γνωριμία μου με κάποιους ανθρώπους από την δισκογραφική εταιρεία. Κάπως έτσι ξεκίνησαν τα πράγματα γι' αυτό το πρώτο βήμα...

Μusic Corner: Θες να πεις ότι η δουλειά αυτή προέκυψε λίγο τυχαία; Εάν δεν είχε προηγηθεί η γνωριμία σου με την Σοφία Βόσσου, εσύ από μόνος σου δεν θα επεδίωκες να μπεις στον χώρο της δισκογραφίας;
Γιώργος Τεντζεράκης: Πιστεύω πως όλα στην ζωή είναι θέμα συγκυριών... Σίγουρα σε όλα τα επαγγέλματα έχεις ανάγκη ως άνθρωπος να αναγνωρίζεται αυτό, το οποίο κάνεις. Έχεις ένα παραπάνω κίνητρο να συνεχίζεις την προσπαάθειά σου με μεγαλύτερο πάθος και ενέργεια. Σίγουρα, ήθελα κάποια στιγμή να κάνω έναν δίσκο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήθελα αυτό να γίνει βεβιασμένα ή παράπλευρα, αποκλειστικά και μόνο λόγω γνωριμιών για παράδειγμα.
Πάντα έγραφα τραγούδια, αλλά ποτέ δεν είχα φτάσει σε σημείο να προωθήσω κάποιο demo μου σε μια δισκογραφική εταιρεία. Ίσως να μην είχε έρθει ακόμη η κατάλληλη στιγμή για κάτι τέτοιο.

Μusic Corner: Πόσο ικανοποιημένος νοιώθεις με το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς;
Γιώργος Τεντζεράκης: Από το αποτέλεσμα του δίσκου είμαι πολύ ευχαριστημένος και είναι μεγάλη τιμή μου που σημαντικοί δημιουργοί μου χάρισαν τα τραγούδια τους. Δεν είναι μόνο ότι μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω μια δισκογραφική δουλειά. Είμαι πολύ τυχερός και, συνάμα αυξάνει μέσα μου το αίσθημα της ευθύνης, όταν ξέρω ότι δημιουργοί, όπως η Σοφία Βόσσου, η Τασούλα Θωμαΐδου ή ο Μάνος Ξυδούς, άνθρωποι που πάντα τους θαύμαζα σαν καλλιτέχνες, εμπιστεύτηκαν σε εμένα τα τραγούδια τους σε αυτή την πρώτη μου δισκογραφική δουλειά.
Πρέπει επίσης, να σου πω ότι σε σημαντικό βαθμό τα καλό αποτέλεσμα του δίσκου οφείλεται στον Τόλη Κόκκινο και στον Νίκο Ορφανό που έχουν κάνει την ενορχήστρωση και αναδεικνύουν τα τραγούδια με τον καλύτερο τρόπο.
Νοιώθω πολύ τυχερός που βρέθηκαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι δίπλα μου και με πολύ φροντίδα και αγάπη έγινε ένας δίσκος με τις προϋποθέσεις που εγώ ήθελα.

Μusic Corner: Η Σοφία Βόσσου, που μου ανέφερες, συμμετείχε κάποια στιγμή σε γνωστό reality ανάδειξης ανθρώπων που ασχολούνται με την μουσική. Σκέφτηκες ποτέ να λάβεις μέρος σε ένα τέτοιο reality που ενδεχομένως θα έκανε το ξεκίνημά σου πιο εύκολο; Το συζήτησες ποτέ μαζί της;
Γιώργος Τεντζεράκης: Όχι δεν το συζήτησα μαζί της. Και πριν την γνωριμία μου με την Σοφία Βόσσου, ήξερα, ότι πολύ απλά δεν μπορούσα να λάβω μέρος σε ένα τέτοιο παιχνίδι που ενδεχομένως να μου προσέφερε κάτι θετικό στην δουλειά μου. Δεν είχα το θάρρος να εκθέσω τον εαυτό μου στην τηλεόραση και θα ένοιωθα πολύ άβολα μπροστά στην κάμερα στις προσωπικές μου στιγμές. Δεν θα άντεχα την πίεση της κάμερας να με παρακολουθεί παντού. Άλλωστε ό,τι έχω να πω, το λέω μέσω της μουσικής μου. Δεν χρειάζεται να πω κάτι περισσότερο, για τον τρόπο που πίνω τον καφέ μου για παράδειγμα.

Μusic Corner: Σε ορισμένα τραγούδια στο άλμπουμ έχεις γράψει ο ίδιος τους στίχους και την μουσική. Σε ποιο κομμάτι δημιουργίας δίνεις μεγαλύτερη έμφαση;
Γιώργος Τεντζεράκης: Τα τραγούδια που γράφω είναι πάντα βιωματικά, οπότε θεωρώ ότι για εμένα τουλάχιστον έχουν έναν σημαντικό λόγο ύπαρξης. Δεν τα γράφω δηλαδή απλά, γιατί πρέπει να γράψω κάτι. Το καθένα έχει την δική του ιστορία... Υπάρχουν κάποια τραγούδια από τα δικά μου, τα οποία ξεχωρίζω από συναισθηματικής, κυρίως απόψεως, όπως το "Γι' αυτά τα μάτια", που είναι το πρώτο μου τραγούδι, που έγραψα σε ηλικία 16 ετών. Σηματοδοτεί την έναρξή μου στον χώρο της σύνθεσης, γι' αυτό είναι σημαντικό για εμένα το ότι υπάρχει σε αυτή την πρώτη μου δουλειά.
Γενικά πάντως, όταν γράφω ένα τραγούδι, είτε πρόκειται για στίχους είτε για μουσική, νοιώθω πραγματικά πολύ γεμάτος. Είναι ένας πολύ δυνατός τρόπος έκφρασης. Λυτρώνω τις σκέψεις μου και, όταν μέσα από την σύνθεση αυτές οι σκέψεις γίνονται τραγούδι, τότε είναι έτοιμες να ταξιδέψουν, να πάνε παραπέρα σε κάποιους άλλους.

Μusic Corner: Αυτό που διάβασα σε κάποιο δημοσίευμα ότι ο Μάνος Ξυδούς ήταν αυτός που σε έμαθε να παίζεις κιθάρα σε ηλικία 10 ετών, ισχύει;
Γιώργος Τεντζεράκης: Όχι, δεν ισχύει. Κιθάρα μου έμαθε σε ηλικία 10 ετών ο Θοδωρής Ξιδιάς, που είναι ένας εξαιρετικός μαέστρος και, μάλλον έγινε μπέρδεμα με το επίθετο! Συμβαίνουν αυτά με τα δημοσιεύματα...

Μusic Corner: Και η γνωριμία με τον Μάνο Ξυδούς πως προέκυψε;
Γιώργος Τεντζεράκης: Η γνωριμία έγινε μέσω της εταιρείας και πιο συγκεκριμένα μέσω του Κώστα Μπουρμά, ενός ανθρώπου με πολύ μεγάλη εμπειρία στον χώρο της δισκογραφίας, που με στήριξε πολύ. Πρέπει να σου πω ότι είναι αυτός που ανακάλυψε τους "Πυξ-Λαξ". Έτσι γνωρίστηκα με τον Μάνο Ξυδούς, ο οποίος μου εμπιστεύτηκε ένα κομμάτι του, το "Η θάλασσα γεννάει υποσχέσεις", το οποίο μάλιστα σκεφτόταν να το βάλει στον δίσκο του.

Μusic Corner: Ένα πολύ ωραίο τραγούδι, στο οποίο, νομίζω, ακόμη κι αν δεν ξέρεις ότι το έγραψε ο Μάνος Ξυδούς, διακρίνεις το ιδιαίτερο ύφος των "Πυξ-Λαξ".
Γιώργος Τεντζεράκης: Σίγουρα ένας δημιουργός σαν τον Μάνο Ξυδούς με τόσα χρόνια στον χώρο, έχει πλέον το δικό του προσωπικό στίγμα και, λογικό αυτό να φαίνεται στα τραγούδια του, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Ακούς δηλαδή ένα κομμάτι και καταλαβαίνεις ποιός μπορεί να είναι ο δημιουργός του.

Μusic Corner: "Η θάλασσα γεννάει υποσχέσεις" μας λέει ο καλλιτέχνης. Η δισκογραφία τι υποσχέσεις γεννάει για τον Γιώργο, ειδικά τώρα που το πρώτο βήμα έγινε;
Γιώργος Τεντζεράκης: Προς το παρόν, η δισκογραφία γεννάει ...υποχρεώσεις! (γέλια)... Λογικό, βέβαια, γιατί δεν αρκεί να κάνεις μια δουλειά, την οποία πιστεύεις, πρέπει και να την υποστηρίξεις. Μετά το δίσκο ξεκινάνε οι live εμφανίσεις, η επαφή με τον κόσμο. Όλο αυτό είναι ένα υπέροχο ταξίδι που ξεκινάει πιο εύκολα, όταν έχεις μπει στον χώρο της δισκογραφίας και έχεις πλέον και δικό σου υλικό.

Μusic Corner: Το καλοκαίρι έκανες κάποιες live εμφανίσεις; Πως είδες την ανταπόκριση του κόσμου στα τραγούδια σου;
Γιώργος Τεντζεράκης: Ναι, έκανα κάποιες εμφανίσεις στην Σύρο, ένα νησί στο οποίο έχω μια ιδιαίτερη λατρεία και μου αρέσει να πηγαίνω συνδυάζοντας δουλειά και ξεκούραση και πραγματικά η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ θετική. Αλλά και η παρουσίαση του δίσκου που έγινε τον Μάιο στον "Σταυρό του Νότου", ήταν για εμένα μια μοναδική βραδιά με έντονη την συμμετοχή του κόσμου και πολύ θετική ενέργεια.

Μusic Corner: Θεωρώ ότι έχεις μια φωνή με ωραία χροιά και πολλές δυνατότητες. Ποιο είναι το ύφος, στο οποίο θέλεις να κινηθείς μουσικά έχεις καταλήξει ή θα ήθελες να πειραματιστείς με διαφορετικά είδη;
Γιώργος Τεντζεράκης: Για εμένα δεν υπάρχει συγκεκριμένο είδος μουσικής. Σίγουρα μπορείς να διακρίνεις την rock από τα "μπουζούκια", αλλά σε γενικές γραμμές θεωρώ ότι κάθε τραγούδι έχει έναν σκοπό. Να σε ταξιδέψει, να σου μεταφέρει συναισθήματα. Εάν το καταφέρνει αυτό, πιστεύω ότι είναι ένα πετυχημένο κομμάτι, ανεξάρτητα από το ύφος του. Αυτό για εμένα είναι η βάση. Μπορώ να πω πολλά διαφορετικά είδη τραγουδιών, αλλά δεν μπορώ να πω ένα τραγούδι, το οποίο δεν πιστεύω εγώ ο ίδιος. Καλά διαχρονικά τραγούδια υπάρχουν σε όλα τα είδη μουσικής...
Η μουσική, είναι ένα "αρχαιολογικό εύρημα" που σε γενικές γραμμές αντικατοπτρίζει την κοινωνία, στην οποία ζούμε. Σήμερα είναι πιο δύσκολο να γραφτούν τραγούδια που θα μείνουν, ακριβώς επειδή όλα κινούνται σε πολύ γρήγορους ρυθμούς. Τα ερεθίσματα πλέον είναι πάρα πολλά. Ο κόσμος καθημερινά βομβαρδίζεται με πολλά τραγούδια που βγαίνουν από όλα τα είδη μουσικής και δεν έχει τον χρόνο να τα ακούσει όλα, να φιλτράρει και να ξεχωρίσει κάποια. Το cd πλέον δεν έχει την βαρύτητα που είχαν παλαιότερα οι δίσκοι. Έχουν μειωθεί σημαντικά οι φανατικοί συλλέκτες. Γι αυτό και απαιτείται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια και προσοχή από τους δημιουργούς.

Μusic Corner: Τελικά πόσο δύσκολο είναι σήμερα για έναν νέο άνθρωπο να μπει στον χώρο της δισκογραφίας, αλλά και να παραμείνει, να μην χαθεί γρήγορα;
Γιώργος Τεντζεράκης: Είναι όντως πολύ δύσκολο. Εγώ θεωρώ τον εαυτό μου πραγματικά πολύ τυχερό. Δεν πιστεύω ότι δεν υπάρχουν κάποιοι καλύτεροι από εμένα. Όπως σου είπα, εγώ βρέθηκα στον χώρο της δισκογραφίας, κυρίως λόγω θετικών συγκυριών. Πάντα όμως δούλευα σε βάθος στην μουσική. Μελετούσα κάποιο μουσικό όργανο, έκανα και συνεχίζω να κάνω μαθήματα φωνητικής. Σίγουρα χρειάζεται τύχη αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό.

Μusic Corner: Παράλληλα με την μουσική και το τραγούδι έχεις παρακολουθήσει μαθήματα υποκριτικής. Θα ήθελες να ασχοληθείς και με το θέατρο;
Γιώργος Τεντζεράκης: Όχι δεν θέλω να ασχοληθώ.

Μusic Corner: Γιατί τα έκανες αυτά τα μαθήματα; Θεωρείς ότι μπορούν να σε βοηθήσουν στο τραγούδι;
Γιώργος Τεντζεράκης: Πιστεύω ότι κάθε τραγούδι είναι ένας ρόλος. Στο live, εγώ πρέπει να σε πείσω για το τραγούδι που ακούς, για να ταξιδέψεις μαζί μου. Διαφορετικά, απλά ακούς ένα τραγούδι, το οποίο μπορείς να ακούς και από το cd μόνος στο σπίτι σου. Στις ζωντανές εμφανίσεις υπάρχει αυτή η άμεση ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ κοινού και καλλιτέχνη και όλοι μαζί γινόμαστε μια μεγάλη παρέα. Όταν το πετυχαίνει αυτό ο καλλιτέχνης, μπορείς να πεις ότι ένα live είναι πετυχημένο.
Εγώ πιστεύω ότι η υπόσταση του τραγουδιστή δεν είναι μόνο η φωνή. Είναι και η σκηνική παρουσία, είναι και η υποκριτική, υπό την έννοια ότι μπαίνεις στον ρόλο του τραγουδιού, αισθάνεσαι τους στίχους και δεν λες το κομμάτι ψυχρά.
Μου έχει τύχει να ακούσω μια πολύ καλή φωνή χωρίς όμως να μου μεταδίδει κάτι. Ενώ αντίθετα, μια μέτρια φωνή μπορεί να μεταδίδει πολλά περισσότερα και αυτό είναι πολύ σημαντικό!

Μusic Corner: Έχεις σπουδάσει και φυσικοθεραπευτής. Αυτό έγινε από πραγματική αγάπη για το επάγγελμα ή από ανάγκη για να έχεις μια δικλείδα ασφαλείας, σε περίπτωση που τα πράγματα με το τραγούδι δεν πήγαιναν όπως θα ήθελες;
Γιώργος Τεντζεράκης: Η φυσικοθεραπεία είναι μια άλλη μεγάλη αγάπη. Ήταν ένα επάγγελμα που μου άρεσε από πολύ μικρός και μάλιστα όταν τελείωσα τις σπουδές μου, δούλεψα για κάποιο διάστημα ως φυσικοθεραπευτής!
Την μουσική δεν την είδα ποτέ ως επάγγελμα. Η ευλογία η δική μου είναι ότι κάποια στιγμή έκανα το χόμπι μου επάγγελμα. Πριν την δισκογραφία, έκανα απλά αυτό που αγαπούσα χωρίς οικονομικό κίνητρο και γι' αυτό πιστεύω ότι το έκανα καλά. Αυτό είναι ίσως και το μόνο που με φοβίζει τώρα! Εύχομαι να είμαι τυχερός ώστε να ζω από την μουσική και να μπορώ να κάνω τις επιλογές με τις οποίες θα αισθάνομαι καλά...
Στην μουσική είναι σαν να έχεις μια ερωμένη που την αγαπάς. Κάνοντας δισκογραφία είναι σαν αυτή την γυναίκα να την παντρεύεσαι! Μετά χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια, ώστε αυτή η σχέση να διατηρηθεί και να προχωρήσει παραπέρα.
Γι' αυτό και την σχέση μου με την μουσική δεν θέλω να την δω καθαρά ως επάγγελμα. Θέλω να την δω σαν την γυναίκα που γουστάρω πολύ και κάθε ημέρα κάνω βήματα και επιλογές που θα με κάνουν να την κερδίσω περισσότερο.

Μusic Corner: Στον ελεύθερο χρόνο σου εκτός από την μουσική με τι σου αρέσει να ασχολείσαι;
Γιώργος Τεντζεράκης: Έχω μια μεγάλη μανία με την θάλασσα. Όλα τα σπορ που έχουν σχέση με την θάλασσα όπως ψάρεμα, καταδύσεις με γοητεύουν. Ειδικά το καλοκαίρι θα με βρεις σίγουρα μέσα σε ένα σκάφος να γυρίζω. Και συνάμα με γαληνεύει και αποτελεί σημαντική πηγή έμπνευσης.

Μusic Corner: Το εκλογικό αποτέλεσμα πως σου φάνηκε; Ανήκεις στους κατασταλαγμένους που ήξεραν τι θα ψηφίσουν, στους αναποφάσιστους ή σε αυτούς που δεν πήγαν καν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα;
Γιώργος Τεντζεράκης: Ανήκω στους κατασταλαγμένους. Όμως ακόμη κι αν ξέρεις τι θα ψηφίσεις, έχεις αμφιβολίες για το κατά πόσο θα εφαρμοστούν μετά τις εκλογές κάποια πράγματα. Με τους πολιτικούς πάντα έχεις αμφιβολίες... Αυτό που κυρίως με στεναχώρησε ήταν τα γεγονότα με τις φωτιές. Θα πρέπει έστω και τώρα να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να νοιώσεις ότι επιτέλους κάτι γίνεται. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνω το γιατί ή το πως έγινε όλο αυτό. Αυτό που με πικραίνει και με θυμώνει είναι το πως αντιμετωπίσθηκε το όλο θέμα. Και αυτό που πλέον με ενδιαφέρει πρώτα απ' όλα είναι το θέμα να μην ξεχαστεί. Και μακάρι να μου δοθεί η δυνατότητα στο μέλλον να τραγουδήσω στα πλαίσια μιας εκδήλωσης γι' αυτό τον σκοπό. Θα το έκανα με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση. Να νοιώσω ότι και από την πλευρά μου με κάποιο τρόπο κάπως συμβάλλω.

Μusic Corner: Για να επιστρέψουμε και πάλι στον χώρο της μουσικής, υπάρχουν καλλιτέχνες με τους οποίους θα ήθελες πολύ να συνεργαστείς κάποια στιγμή;
Γιώργος Τεντζεράκης: Έχω ήδη συνεργασθεί με καλλιτέχνες, τους οποίους θαύμαζα και εξακολουθώ να θαυμάζω. Μια μεγάλη στιγμή στην ζωή μου ήταν όταν έκανα κάποιες συναυλίες με την Σοφία Βόσσου. Είναι πολύ σημαντικό άνθρωποι που έχεις μεγαλώσει με τα τραγούδια τους, κάποια στιγμή να βρίσκεσαι μαζί τους επί σκηνής. Είναι μεγάλο το δέος αυτής της στιγμής. Δεν λειτουργείς σαν καλλιτέχνης, λειτουργείς σαν μικρό παιδί. Φοβερό το συναίσθημα... Και με τον Μάνο Ξυδούς το ένοιωσα αυτό... Δεν μπορώ να ξεχάσω την συνεργασία μου με τον Γιάννη Ζουγανέλη στον "Σταυρό του Νότου" πριν δυο χρόνια ή αυτήν με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και τη Γιώτα Νέγκα. Αξέχαστες εμπειρίες.
Σίγουρα υπάρχουν πολλοί άλλοι που έχουν στιγματίσει σε μεγάλο βαθμό τα μουσικά μου ακούσματα και συνδέονται κυρίως με την ελληνική rock μουσική σκηνή. Είναι πολλοί αυτοί που θα ήθελα κάποια στιγμή να συνεργασθώ μαζί τους...

...(τον διακόπτω) Μusic Corner: Θεωρώ ότι σου ταιριάζουν περισσότερο τα πιο rock ακούσματα σε σχέση με το cd που έχει πιο pop ύφος. Συμφωνείς;
Γιώργος Τεντζεράκης: Όχι δεν συμφωνώ. Το rock είναι πρώτα απ' όλα τρόπος ζωής... Για εμένα rock είναι και ο Νίκος Ξυλούρης. Αυτό το cd, εάν θέλεις υποχρεωτικά να το βάλεις σε μια κατηγορία, μπορείς να πεις ότι είναι pop-rock. Αλλά το pop δεν είναι κάτι κακό. Σίγουρα μπορώ να πω και πιο rock ή πιο έντεχνα κομμάτια, αλλά δεν μπορώ να σου πω ότι μέσα από αυτή την δουλειά δεν έβγαλα αυτό που πραγματικά είμαι επειδή υπάρχουν κάποια τραγούδια με πιο pop ύφος.
Και τα 11 κομμάτια του cd τα επέλεξα μαζί με την εταιρεία και την Σοφία Βόσσου μέσα από περισσότερα από 150 τραγούδια. Και όλα τα ξεχωρίζω. Από εκεί και πέρα, έρχεται το υποκειμενικό κριτήριο που κάνει κάποιον να λέει, σύμφωνα με τα προσωπικά του ακούσματα, ότι ένα κομμάτι είναι pop ή είναι rock. Το "Μέσα στην αύρα σου", για παράδειγμα, μπορεί να μην έχει την rock υπόσταση του "Η θάλασσα γεννάει υποσχέσεις", αλλά είναι ένα κομμάτι που μου αρέσει πολύ.

Μusic Corner: Τον χειμώνα που θα σε δούμε;
Γιώργος Τεντζεράκης: Από τις 19 Οκτωβρίου και για κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή θα είμαι μαζί με την Δέσποινα Ολυμπίου στην "Εξέδρα", μια πολύ ζεστή μουσική σκηνή στην Νέα Σμύρνη.

Μusic Corner: Για να κλείσουμε αυτή την κουβέντα, θα ήθελα να μου πεις τι είναι αυτό που θα ευχόσουν να συμβεί στον Γιώργο στο κοντινό μέλλον...
Γιώργος Τεντζεράκης: Εύχομαι να συνεχίσω να είμαι ευτυχισμένος με αυτά που έχω και όχι με αυτά που μπορεί να ήθελα να έχω. Να προσπαθώ για το καλύτερο και να εκτιμώ ακόμη περισσότερο αυτά που έχω. Για εμένα το πιο σημαντικό είναι η υγεία και η προσωπική μου ηρεμία. Αυτά δεν θα τα άλλαζα χάριν καμιάς επιτυχίας. Οτιδήποτε θετικό προκύψει μέσα από τον χώρο της δισκογραφίας είναι ένα συν για εμένα και είναι καλοδεχούμενο, αλλά δεν είναι η βάση της ευτυχίας μου.

Μusic Corner: Μου ακούγεσαι πολύ προσγειωμένο άτομο. Τι είναι αυτό που σε κάνει να πατάς γερά στην γη;
Γιώργος Τεντζεράκης: (γέλια)... Όπως σου είπα, το να κάνω έναν δίσκο δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός. Ο δίσκος σίγουρα με έχει κάνει πολύ ευτυχισμένο, ήταν μια επιβράβευση για εμένα, αλλά δεν άλλαξε η ζωή μου. Έγινε την στιγμή που ήμουν έτοιμος να το δεχτώ. Εάν είχε έρθει πολύ πιο γρήγορα, π.χ. στα είκοσι μου χρόνια, ίσως και να είχαν πάρει τα μυαλά μου αέρα. Θεωρώ ότι ήρθε για εμένα την κατάλληλη στιγμή. Είχα δουλέψει αρκετά, αλλά δεν είχα φτάσει στο σημείο να νοιώθω ότι έχουν περάσει τα χρόνια δίχως έναν δίσκο, ώστε να τον αναζητώ με κάθε τρόπο.

Μusic Corner: Σε ευχαριστώ γι' αυτή μας την κουβέντα και εύχομαι να μιλάμε μετά από κάποια χρόνια και να είσαι το ίδιο προσγειωμένος και σταθερός στις απόψεις σου.
Γιώργος Τεντζεράκης: Κι εγώ το εύχομαι! Και όπως λέει και ο στίχος από ένα πολύ αγαπημένο τραγούδι "Αξίζει να υπάρχεις για ένα όνειρο κι ας είναι η φωτιά του να σε κάψει"!

------


BAR RESTAURANT CAFE
ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (Βασ. Σοφίας) 210.7223784

*** Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Ελευθερίας στην Βασ. Σοφίας, στο Μέγαρο Μουσικής (Bar-Restaurant-Cafe, τηλ. 210.7223784).
*** Oι φωτογραφίες έχουν τραβηχθεί με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, Olympus.
*** Απαγορεύεται η αναδημοσίευση υλικού (κειμένων ή φωτογραφιών) χωρίς την άδεια του Music Corner

MC Team ID