Γράφει η Πέννυ Πηττά

Η ιστορία ξεκινάει πριν από περίπου 35 χρόνια, γύρω στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Ανάμεσα σε ασπρόμαυρες (ακόμα) τηλεοράσεις με λίγα κανάλια, πολιτικά πακέτα ντελόρ, ελαφρολαϊκά, σκυλάδικα στην Εθνική Οδό, αλλά και μουσικές κασέτες των Dire Straits, των Doors, των Pink Floyd, του Carlos Santana και του δικού μας Παύλου Σιδηρόπουλου.

Μια παρέα νέων από τη Βέροια συναντιέται, μπερδεύει ήχους, μελωδίες και νότες και σχεδιάζει κάτι διαφορετικό. Κάτι που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε στην Ελλάδα, το Ελληνόφωνο Ροκ. Όπως κάθε τι καινούργιο η δημιουργία άλλαζε, τροποποιούταν, διορθωνόταν.  Ο Στέλιος «Σαλβαδόρ» Παπαϊωάννου (τραγούδι, μπάσο), ο Δημήτρης «Μπάννυ» Βασιλειάδης (κιθάρα) και ο Γιώργος Παπαϊωάννου (ντραμς) και αργότερα ο Παύλος Παυλίδης, η Κατερίνα Μουστάκα (πλήκτρα), ο Γιώργος Κωνσταντινίδης (κιθάρα) και ο Γρηγόρης Μωυσιάδης (σάμπλερ, συνθεσάιζερ) έγιναν από “Τεμπέληδες της Εύφορης Κοιλάδας”, “Λεγεώνα των Ξένων” για να καταλήξουν 3 χρόνια μετά σε “Μωρά στη Φωτιά“.

salvador_mora_sti_fotia_2017_01

Το συγκρότημα «Μωρά στη Φωτιά» εισάγει το Ροκ στην Ελλάδα με ελληνικό στίχο. Με εξαίρεση τον Παύλο Σιδηρόπουλο κανένας άλλος καλλιτέχνης έως τότε δεν είχε τολμήσει κάτι αντίστοιχο. Τα  «Μωρά στη Φωτιά» γίνονται το πρώτο συγκρότημα που τολμά. Συνδυάζοντας punk, new wave και rock στοιχεία, χαρτογραφούν το Ελληνικό Ροκ και δημιουργούν μια νέα εποχή στα μουσικά μονοπάτια.

Τα τραγούδια τους «ύμνοι», 35 χρόνια μετά συνεχίζουν και ακούγονται από κάθε ηλικία… Στις συναυλίες τους δεν θα συναντήσεις μόνο τους δεκαοκτάχρονους πιτσιρικάδες εκείνης της εποχής, αλλά και τους σημερινούς και αυτό είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

Τα «Μωρά στη Φωτιά», αποτελούν μία από τις πιο ιστορικές μπάντες. Είναι εκείνοι που άνοιξαν το δρόμο στο Ελληνικό Ροκ. Στα χνάρια τους πάτησαν πολλές άλλες μπάντες στη συνέχεια…

31 χρόνια μετά από το πρώτο τους άλμπουμ ως «Μωρά στη Φωτιά», ο Στέλιος «Σαλβαδορ» Παπαϊώαννου συνεχίζει να βάζει φωτιές με το ίδιο αμείωτο πάθος της πρώτης φοράς που τον ακούσαμε στο «Κάτω από την Πόλη».  Όσοι έχουν βρεθεί σε συναυλία τους μπορούν να καταλάβουν ότι αυτά τα «μωρά» είναι ακόμη εδώ. Έχουν νιώσει ότι αυτή η μπάντα δεν αποτελεί μόνο κάτι από το λαμπρό παρελθόν της ροκ του 1987 με τα «Αδρεναλίνη» (ναι, το τραγούδι που οι περισσότεροι το ξέρουμε από τη μετέπειτα εκτέλεσή του από τα Ξύλινα Σπαθιά με διαφορετικό στίχο), «Ο Χαμαιλέων», «Βαβυλωνία», «Το παυσίπονο», «Μανιφέστο» αλλά και κάτι από το μέλλον του 2018.

Άκουσα, ότι στις 28 Δεκεμβρίου τα «Μωρά στη Φωτιά» θα κάνουν παρουσίαση του καινούργιου τους δίσκου «Το Χρυσό Κλειδί» σε μουσική και στίχους του Στέλιου Σαλβαδόρ. Άκουσα, ότι τα περισσότερα τραγούδια από αυτά που περιλαμβάνει ο δίσκος έχουν γραφτεί εδώ και περίπου 3 χρόνια. Άκουσα, επίσης ότι υπάρχουν μέσα στο δίσκο 2 μελοποιημένα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη!

Είμαι σίγουρη ότι στις 28 Δεκεμβρίου στο Piraeus Academy θα ζήσουμε κάτι διαφορετικό. Θα γυρίσουμε το χρόνο πίσω, θα θυμηθούμε τραγούδια ύμνους αλλά θα γνωρίσουμε και άλλα καινούργια.

Είναι κάποιες βραδιές που δεν είναι μόνο συναυλίες, αλλά αξέχαστα πάρτι, αναμνήσεις, στιγμές… Αυτά περιμένω από τα νέα «Μωρά στη Φωτιά» σε λίγες μέρες και είμαι σίγουρη ότι δε θα διαψευστώ.

Τα λέμε εκεί…!

mora_sti_fotia_afisa_2018_11_001

Περισσότερες πληροφορίες για το live, εδώ.

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here