Ο Λουκάς Φωτόπουλος γράφει με αφορμή
νέα άλμπουμ, ενδιαφέρουσες συνεργασίες, προακροάσεις!

Με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου είχα την τύχη να συνεργαστώ κατά τη διάρκεια της «θητείας» μου στη ΛΥΡΑ του Πάνου Μαραβέλια. Είμασταν ακόμα κάποιοι λίγοι «γραφικοί» όπως μας χαρακτήριζαν, που όχι μόνο κάναμε παραγωγή σε δίσκους όπως αυτούς του Θανάση Παπακωνσταντίνου, αλλά που ακολουθούσαμε και τους καλλιτέχνες στα live τους γιατί νιώθαμε κάτι διαφορετικό. Αυτό ήταν άλλωστε το συναίσθημα που είχαμε ακούγοντας κάθε φορά τα νέα τραγούδια ενός τραγουδοποιού από τη Λάρισα, τεχνοκράτη, που ασχολούταν με μεγάλα δημόσια έργα σαν μηχανικός και σκάρωνε στιχάκια με περίεργες λέξεις που ξέφευγαν εντελώς από ό,τι ακούγαμε μέχρι τότε.

Αυτά είναι λίγα «ιστορικά» που, γράφοντάς τα, καλό είναι να τα θυμόμαστε και να τα έχουμε πάντα στο μυαλό μας. (Σκέφτομαι γράφοντας τώρα…) Αποφάσισα να γράψω δυο λόγια για τα νέα τραγούδια του Θανάση και τον δίσκο του «Πρόσκληση σε δείπνο κυανίου» (Αχός 2014), όχι φυσικά σαν ειδικός, αλλά σαν αγαπημένος ακροατής της μουσικής του. Θυμάμαι -άντε πάλι τα ιστορικά- όταν ακούσαμε όλοι μαζί στην ΛΥΡΑ τον «Βραχνό Προφήτη»: Ζήσαμε μια τέτοια μυσταγωγία που είναι δύσκολο να την περιγράψει κάποιος με λόγια. Ταξιδέψαμε νοητά με τις μελωδίες του Θανάση και νομίζω ότι ακριβώς αυτό είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της μουσικής του.

cd_papakonstantinou_th_2014

Μουσικά, πιστεύω ακράδαντα ότι ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου έκανε τομή στην ελληνική μουσική, την πήγε πολλά βήματα παραπέρα και φυσικά δημιούργησε μια δική του «σχολή», όπως επίσης πιστεύω ότι αυτό οφείλουν να κάνουν οι συνθέτες ανεξαρτήτως ρεπερτορίου. Στην ιστορία της μουσικής έμειναν, άλλωστε, αυτοί που με κάποιο τρόπο καινοτόμησαν. Και ο Θανάσης είναι ένας από αυτούς στα σίγουρα!

Πάμε, λοιπόν, στον καινούργιο δίσκο. Από την πρώτη κιόλας στιγμή καταλαβαίνεις ότι έχεις να κάνεις με τραγούδια του Θανάση. Ο «Χαρτοκόπτης» δεν θα μπορούσε παρά να είναι το εναρκτήριο κομμάτι του άλμπουμ που δίνει από την αρχή το στίγμα της δουλειάς που ακολουθεί. Πρόκειται για μια σειρά τραγουδιών με αρχή, μέση και τέλος, έτσι όπως ο Θανάσης έχει βάλει στο μυαλό του αυτή την ακολουθία. Μην μπερδευτείτε με τους αγγλόφωνους τίτλους, κανένα από τα τραγούδια δεν είναι στην αγγλική -ίσα ίσα μας ικανοποιούν με τις δημώδεις ρίμες και τις «άγνωστες λέξεις» για τους πρωτευουσιάνους… Η Μελίνα Κανά είναι παρούσα στο δίσκο με ένα εξαιρετικό τραγούδι, το «Amor Fati» από το οποίο απουσιάζει κάθε «λαϊκό» στοιχείο που ίσως να είχατε στο μυαλό σας ότι θα μπορούσε να υπάρξει. Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου ερμηνεύει έξι από τα τραγούδια, μεταξύ άλλων τα εξαιρετικά «Select», «H εξαφάνιση», «Ο Χομαγιούν και ο Βακάρ». Από την παρέα δεν θα μπορούσε να λείπει ο Σωκράτης Μάλαμας ο οποίος ερμηνεύει την «Ηλιόπετρα» αλλά και η μοναδική performer Ματούλα Ζαμάνη με την «Μήδεια – Μα» (στη δεύτερη φωνή ο Παντελής Ζαμπίλης). Ο τελευταίος μοιράζεται ένα ακόμα τραγούδι («Το φίλεμα») μαζί με τη Σοφία Σαρρή.

Thanassis_Papakonstantinou_Live_2014_06_005

Πάμε στις απορίες τώρα…

Είναι τώρα αυτή κριτική; Όχι έχετε δίκιο, δεν είναι. Είναι αφορμή για να παρουσιαστεί ακόμα ένα διαμάντι που δεν πρέπει να μένει ακαθάριστο κάτω από τους τόνους σκουπίδια που ακούμε καθημερινά. Σας αρκεί αυτό;

Τι μας αφήνει ο δίσκος; Ευφορία…

Που θα τον ακούσουμε να παίζει; Μα φυσικά στα live του Θανάση σε όλη την Ελλάδα γιατί αν περιμέναμε από τα ραδιόφωνα… Οι επόμενες εμφανίσεις του έχουν ως εξής:

Παρασκευή 21 και 28 Νοεμβρίου 2014 – Πειραιάς, PassPort
Παρασκευή 16 και 23 Ιανουαρίου 2015 – Θεσσαλονίκη, Fix Factory

Ποιον αφορά; Όλους μας και δεν θέλω αηδίες… Ο Θανάσης είναι ο σημαντικότερος συνθέτης της εποχής μας και επιτέλους ας ανοίξουμε μάτια και αυτιά…

Να το αγοράσω; Όπως έκανα κι εγώ… Εννοείται! 12,90€ από τα γνωστά πολυκαταστήματα που έμειναν να πουλάνε δίσκους ή από το διαδίκτυο βεβαίως…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here