Γράφει ο Γιάννης Μαυρόπουλος

Είναι κοινή παραδοχή ότι δεν εμβαθύνουμε ποτέ ως άνθρωποι στις λεπτομέρειες, στην ουσία των πραγμάτων. Ό,τι αναζητήσουμε θα το κάνουμε επιφανειακά, θα προσπεράσουμε οτιδήποτε θεωρούμε ότι θα μας φάει χρόνο. Έχουμε σκεφθεί όμως την έννοια χρόνος; Τι είναι ο χρόνος, πότε άρχισε να υφίσταται, η σχέση του με τον χώρο και κυρίως, ποια η θέση μας πάνω σε αυτόν.

theory of everything 2

Ερωτήματα που απασχόλησαν τον Στήβεν Χώκινγκ σε όλη την διάρκεια της ζωής του και της έρευνας του. Ναι! Μιλάμε για τον επιστήμονα που όλοι ξέρουν για τις απόψεις του, τα επιτεύγματα του, τη γαρνιτούρα που στολίζει αυτόν τον άνθρωπο. Αγνοούμε όμως κάτι πιο βαθύ: Ο Antony McCarten, ορμώμενος από το βιβλίο My life with Stephen Hawking της Jane Hawking, ξετυλίγει την ιστορία του ανθρώπου Στήβεν, τη σχέση του με την πρώην σύζυγό του Τζέιν και το μαρτύριο ενός ανθρώπου που εμείς δεν ξέραμε μέχρι σήμερα. Γιατί απλά, εθελοτυφλούμε…

Μαζί με το φίλο του Μπράιαν, ο Στήβεν σπουδάζει στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, κάνοντας το διδακτορικό του πάνω στην Φυσική. Εκεί τυχαία γνωρίζει την Τζέιν. Το ταίριασμα τους άμεσο, η απόκλιση στις επιστήμες τους φέρνει πιο κοντά, και αρχίζει μεταξύ τους να γεννιέται μια πραγματική αγάπη. Όμως, για τον Στήβεν τα νέα είναι πολύ άσχημα, καθώς σε πολύ μικρή ηλικία διαγνώστηκε με μία πάθηση, που του έδινε ελάχιστο χρόνο ζωής, καθώς επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις κινήσεις και την ομιλία του.

Εκεί η αγάπη των δύο ανθρώπων τους κράτησε κοντά, ξεκινώντας τον δικό τους αγώνα, με μάχη το χρόνο. Με το πέρασμα των χρόνων, ο Στήβεν διαψεύδει τους γιατρούς με την δύναμη του, χτίζει ένα μεγάλο όνομα πάνω στο αντικείμενο του χρόνου, έχοντας πάντα δίπλα του την Τζέιν, που κάνει τα πάντα για να τον στηρίξει. Όμως, ο χρόνος φέρνει και φθορές, τόσο στην οικογένειά τους, όσο και στον καθένα ξεχωριστά, δημιουργώντας προβλήματα, άλυτα ακόμα και για επιστήμονα.

the theory of everything 3

Συγκινητική, συγκλονιστική, μια ταινία που θα περάσει τα μηνύματα της ανθρωπιάς, της αγάπης και της δικαίωσης. Είναι απόλυτα αληθινή και γεμάτη από δυνατές σκηνές, για αυτό ελάχιστοι θα αντέξουν να τη δουν, ειδικά αν ταυτίζεται με προσωπικά τους βιώματα. Μα όσοι φτάσουν μέχρι το τέλος, θα μάθουν κάτι τεράστιο: το πιο μεγάλο επίτευγμα του ανθρώπου Στήβεν ήταν η δύναμη της θέλησης του. Για όνειρα, για επιτυχία, για μια καθολικά φυσιολογική ζωή. Γιατί κανένα όριο δεν μπορείς να βάλεις στο χρόνο. Επίσης όμως και σε καμία ανθρώπινη προσπάθεια. Ίσως αυτή να είναι και η μεγαλύτερη ανακάλυψη του, άσχετη από τον χρόνο που τόσο πολύ μόχθησε για να κατανοήσει.

Το σημαντικότερο επίτευγμα αυτής της ταινίας είναι ότι μπορεί και να σου αλλάξει τη ζωή. Και την επόμενη μέρα να καταλάβεις ότι γύρω σου υπάρχουν άνθρωποι που μάχονται πολύ περισσότερο, γκρεμίζοντας τα εμπόδια. Μια ταινία- έμπνευση, που σε καθηλώνει από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό, κάτι που πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στην ερμηνεία του Eddie Redmayne και της Felicity Jones, ως Στήβεν και Τζέιν.

Η πρεμιέρα της ταινίας έρχεται την Πέμπτη 29/01 από την UIP.

Ηθοποιοί: Eddie Redmayne (Stephen Hawking), Felicity Jones (Jane Hawking), Tom Prior (Robert Hawking age 17), Sophie Perry (Lucy Hawking age 14), Finlay Wright- Stephens (Timothy age 8), Harry Lloyd (Brian), Alice Orr- Ewing (Diana King), David Thewlis (Dennis Sciama)
Σενάριο: Antony McCarten (screenplay), Jane Hawking (book)
Σκηνοθεσία: James Marsh

*Η ταινία έχει 5 υποψηφιότητες για Όσκαρ : Καλύτερης Ταινίας, Α’ Ανδρικού Ρόλου, Α’ Γυναικείου Ρόλου, Διασκευασμένου Σεναρίου, Μουσικής, ενώ έχει ήδη αποσπάσει 2 Χρυσές Σφαίρες (Καλύτερου Ηθοποιού – δράμα – και Καλύτερης Μουσικής – Γιόχαν Γιόχανσον)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here