Γράφει η Κωνσταντίνα Mακρογιάννη
Φωτογραφίες: Αθηνά Γκούμα

Σε μία εποχή που πολλοί λένε ότι επικρατούν αρνητικά στοιχεία στον τομέα της τέχνης και ιδιαιτέρως στον τομέα της μουσικής, μπορούμε σίγουρα να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης για τη βελτίωση του πνευματικού τομέα. Για να μη παρασύρομαι όμως και φαίνεται ότι θα γράψω έκθεση θα σας περιγράψω αυτό που είδα το βράδυ της Παρασκευής 14 Οκτωβρίου στον φιλόξενο χώρο του Ρυθμού Stage.

yfantis_kotonias_live_2016_10_011

Δύο ερμηνευτές, ο Θοδωρής Κοτονιάς και ο Δημήτρης Υφαντής μαζί με την Hartura Band ανέβηκαν στη σκηνή πλαισιωμένοι από… πολλά μουσικά όργανα. Μπορεί η εικόνα του παραδοσιακού κλαρίνου και του λαούτου με το μπουζούκι και τις ηλεκτρικές κιθάρες να είναι “φαινομενικά αντίθετη” όμως η σύμπραξη τους ήταν πολύ πετυχημένη. Η διατύπωση “φαινομενικά αντίθετη” ανήκει στον Δημήτρη Υφαντή, οπότε δεν χρειάζεται να μπείτε σε φιλοσοφικές σκέψεις. Αρκεί να πάτε να τον ρωτήσετε.


Ο Θοδωρής Κοτονιάς έδειχνε επιβλητικός και με τα εξαιρετικά γυρίσματα της φωνής του μας θύμισε ανάμεσα σε όλα τα τραγούδια το δικό του “Μυστικό”, το “Άρωμα” του και τα “Κλειδιά”.

Ο Δημήτρης Υφαντής μας διηγήθηκε την ιστορία του Βοϊδομάτη με το “Μυστικά πως σ’ αγαπώ”, μας παρουσίασε το δικό του ακυκλοφόρητο “Μαύρο Άλογο” και αφιέρωσε τη “Κρασομηλιά” στη κόρη του.


Ανάμεσα στους δύο ερμηνευτές δεν έλειπε το αμφίδρομο χιούμορ που δημιουργούσε μία ευχάριστη ατμόσφαιρα. Ξεχωριστή ήταν η στιγμή όταν ετοιμάστηκε ένα μικρό θεατρικό απόσπασμα σε κείμενα του Δημήτρη Υφαντή, που περιέγραφε με σαρκαστικό τρόπο την εποχή που όλοι αναπολούν, όταν οι παιδικές παρέες βρίσκονταν στις πλατείες, τότε που όλα ήταν ξένοιαστα. Σε αντίθεση με το σήμερα που όλα γίνονται μέσω κοινωνικής δικτύωσης. Και δεν γνωρίζουμε ποιοι τελικά είναι οι πραγματικοί μας φίλοι.

Το πρόγραμμα λένε πως είναι “για τα πανηγύρια” μια και φέρει αυτό τον τίτλο. Όμως μας παρακινεί να βρούμε τις ρίζες μας, να θυμηθούμε την παραδοσή μας. Να ανακαλύψουμε τα δικά μας ήθη και έθιμα. Έτσι κι αλλιώς από κάπου κρατάει κι η σκούφια μας. Παραδοσιακά τραγούδια από τη Θράκη, μελωδία εμπνευσμένη από Κρητική Μαντινάδα, νησιώτικα τραγούδια ήταν αυτά που δημιούργησαν το κέφι στο παρευρισκόμενο κοινό. Πρόγραμμα που γινόταν αργότερα και λαϊκό.


Η βραδιά μας επιφύλασσε και εκπλήξεις, καθώς ανάμεσα στο κοινό βρισκόταν η Φωτεινή Βελεσιώτου η οποία ανέβηκε στη σκηνή για να ερμηνεύσει το “Σαν απόκληρος γυρίζω” του Βασίλη Τσιτσάνη και η Αναστασία Μουτσάτσου η οποία ερμήνευσε το “Τζιβαέρι”.

Πρόκειται γενικά, για μία καλοστημένη παράσταση με άριστη δομή που περιέχει εξαιρετικές συνθέσεις, ερμηνείες, χιούμορ και κέφι. Οι παραστάσεις θα επαναληφθούν στις 21 και 28 Οκτωβρίου. Προσωπικά τις συνιστώ ανεπιφύλακτα.


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here