Γράφει η Ζωή Νικολάου
Φωτογράφηση: Ιωάννα Μπρατσολιά

Την Πέμπτη, πηγαίνοντας στο Σταυρό του Νότου Plus, για να ακούσουμε τον Θοδωρή Κοτονιά και τα Μακρινά ξαδέρφια, δεν περιμέναμε αυτό που θα επακολουθούσε. Η συνεργασία κρατάει χρόνια, λοιπόν, αφού ο πρώτος «ξαδερφο-δίσκος» κυκλοφόρησε το 2003 και ακολούθησαν ακόμα τρεις. Τα ξαδέρφια αλλάζουν και ανακυκλώνονται με βασικό κρίκο του σχήματος να είναι ο Θοδωρής Κοτονιάς, ο οποίος γράφει τους στίχους και τη μουσική των κομματιών. Μας μίλησαν για τον έρωτα και τα τερτίπια του, και κάθε φωνή είτε προερχόταν από σώμα είτε από όργανο, κατέλαβε επάξια τη θέση της σ’ αυτή τη σκηνή που όλοι φαινόταν να δένονται με άρρητους δεσμούς αγάπης και φιλίας.

kotonias_live_11_2014_006

«Όποιος θαρρεί πως σταματά του έρωτα το αίμα μοιάζει μ’ αυτόν που έχτιζε καταμεσίς στο ρέμα.», ήταν οι πρώτοι στίχοι που ακούσαμε από τη ζεστή φωνή του πρωταγωνιστή της βραδιάς, Θοδωρή, ενώ συνεχίζοντας με το «Παμ Παμ» δηλώθηκε και η ταυτότητα του σχήματος, ως «Αυτό είναι το τραγούδι μας και αν σας πιάνει νύστα, να πάτε αλλού καλύτερα, πρώτο τραπέζι πίστα»! Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, το πιο «ευρωπαϊκό » όπως μας είπαν κι οι ίδιοι, ακούσαμε τραγούδια από όλους τους δίσκους τους, όπως το «Που πας», το «Της άνοιξης πουλί» και την «Ονειροπαρμένη πόλη» ενώ οι γυναικείες φωνές της παρέας, της Ειρήνης Τουμπάκη και της Έλενας Αναγιώτου, ερμήνευσαν τραγούδια όπως το «Πόσο σ’ αγαπώ» και τη «Δίδυμη ψυχή». Να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι ευχηθήκαμε και χρόνια πολλά στην Έλενα που γιόρτασε μαζί μας τα γενέθλιά της! Μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα, ενώ δεν έλειπαν τα αστεία αλλά και οι αγκαλιές μεταξύ του σχήματος, πράγμα που μας έκανε να νιώθουμε σαν μια μεγάλη-μεγάλη παρέα!

kotonias_live_11_2014_022_toumpaki_anagiwtou

Το δεύτερο μέρος της συναυλίας ξεκίνησε με την «Αμπελοκουτσούρα», την οποία τραγούδησε η φίλη του Θοδωρή, Καίτη Κουλιά και μας παρέσυρε σε ικαριώτικο χορό, ενώ το πρόγραμμά τους συνέχισαν σε νησιώτικους ρυθμούς που ανέβασαν τη διάθεση και το κέφι μας! Την κυπριακή νότα πρόσθεσε η Ελένη, λόγω καταγωγής, με τα γνωστά «Ριάλια». Ακούσαμε κομμάτια από τον καινούριο τους δίσκο, «Μυστικό», «Ναυαγός», και φυσικά «Τα κλειδιά». Στο encore συναυλίας μας συγκίνησαν ερμηνεύοντας το παραδοσιακό ερωτικό «Καίγομαι και σιγολιώνω», το αρμένικο «Μένω εκτός» και την αισθαντική «Εθνική οδό» του Αντώνη Βαρδή. Η συναυλία έκλεισε υπό τον ήχο του καινούριου τραγουδιού του Θοδωρή, «Κόσμε» λέγοντάς μας πως «άλλοι κρασί μετάλαβαν και άλλοι δεν κατάλαβαν»…

kotonias_live_11_2014_012

Αν και τα από τα κομμάτια λίγα –δυστυχώς-  είναι ευρέως γνωστά, ομολογώ πως δεν έλειπε κάτι από τη βραδιά, καθώς οι μουσικοί φρόντισαν να ικανοποιήσουν κάθε γούστο, όσον αφορά σ’ αυτό που λέμε «έντεχνη μελωδία». Ένα αξέχαστο live για τους φίλους των καλλιτεχνών που ήρθαν κι ας ήταν καθημερινή, κι ας γινόταν χαμός στους δρόμους, αλλά και για κάθε λάτρη της μουσικής, που βγαίνει από καρδιάς. Ένα ζωντανό πρόγραμμα που είχε απ’ όλα: ένα βιολί που έπαιξε ακόμα και σε τζαζ ρυθμούς, ένα κλαρίνο που μας οδήγησε σε νησιώτικα τοπία και όχι μόνο, φωνές που ερμήνευσαν στίχους για κάθε ερωτευμένο και μη, κι όλα αυτά σ’ ένα αρμονικό πάντρεμα του μυστηρίου της ανατολής με το ροκ ύφος της δύσης. Η βραδιά μάς άφησε με μια γλυκιά αίσθηση, ότι μέσα σε όλο τον εμπορικό αυτό κόσμο, που όλα κινούνται ανάλογα με το πώς πουλιούνται, υπάρχουν ακόμα μουσικοί που δημιουργούν και μιλάνε με τους στίχους και τις μελωδίες τους. Τα επόμενα βράδια της Πέμπτης στο Σταυρό του Νότου, μπορείτε να απολαύσετε τον Θοδωρή και τους… φίλους του θα πω, γιατί «όταν έχουν πάλι κέφια είναι μακρινά ξαδέρφια!».

kotonias_live_11_2014_023

Πριν το live, βρεθήκαμε στο υπόγειο backstage και ο Θοδωρής αλλά και τα κορίτσια της παρέας μίλησαν για το Music Corner και να τι μας είπαν!

Music Corner: Πώς νιώθετε που είστε στο Σταυρό του Νότου;
Θοδωρής Κοτονιάς:
Είναι η πρώτη φορά και νιώθω όπως νιώθουν όλοι όταν κάτι για πρώτη φορά.. Είναι ένα μαγαζί που έχουμε έρθει σαν πελάτες πολλές φορές και τώρα ως μουσικοί!

MusicCorner: Ξεχωρίζεις κάποιο κομμάτι από τον τελευταίο σας δίσκο;
Θοδωρής Κοτονιάς:
Εγώ προσωπικά, από τα δικά μου κομμάτια, όχι δεν έχω κάποια αγαπημένα..

Music Corner: Παρ’ όλ’ αυτά υπάρχει κάποιο που θα ταίριαζε στις κοινωνικές περιστάσεις και θα το μας το αφιερώνατε, σε μας τους θεατές;
Θοδωρής Κοτονιάς:
Ναι, το «Κόσμε».. Είναι από τα λίγα κομμάτια στο δίσκο που έχει κοινωνικό περιεχόμενο, μιλάει για τον κόσμο..για μας! Είμαι πιο εσωτερικό κομμάτι, όχι καθαρά ερωτικό.

kotonias_live_11_2014_001

Music Corner: Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τα κορίτσια;
Θοδωρής Κοτονιάς:
Με τα κορίτσια είμαστε φίλοι.. Γενικά οτιδήποτε κάνουμε, γίνεται με φίλους με παρέες. Η Έλενα είχε τραγουδήσει μόνη με την κιθάρα της, το «Κλειδιά» στο ίντερνετ και την ήξερα και από κάποια πράγματα που είχε κάνει πιο παλιά. Είχε έρθει σε κάποιο , είχε πει ένα κομμάτι και της πρότεινα να κάνουμε κάτι μαζί. Την Ειρήνη την ξέρω χρόνια..

MusicCorner: Έχετε ξανατραγουδήσει μαζι, αν δεν κάνω λάθος..
Θοδωρής Κοτονιάς:
Ναι,ναι άλλη μια φορά!

MusicCorner: Απ΄ό,τι βλέπουμε έχει αλλάξει η σύνθεση του σχήματος των εξαδέλφων..
Θοδωρής Κοτονιάς:
Αλλάζει κάθε λίγο και λιγάκι,ναι. Είναι μια ανοιχτή παρέα.

MusicCorner: Άρα είσαι ο σταθερός κρίκος, λοιπόν;
Θοδωρής Κοτονιάς:
Ναι, εγώ το κάνω ουσιαστικά.. Δικά μου τραγούδια είναι ως επί των πλείστων οπότε.. Τα παιδιά με στηρίζουν, είναι δίπλα μου, κάνουμε τις πρόβες και είμαι πολύ ευγνώμων γι αυτό.

kotonias_live_11_2014_004_toumpaki_anagiwtou

Music Corner: Ειρήνη, πώς σου φαίνεται που τραγουδάς για δεύτερη φορά με τα παιδιά;
Ειρήνη Τουμπάκη:
Με το Θοδωρή και με όλα τα παιδιά, υπάρχει φοβερή ενέργεια. Είναι όλοι για όλους! Κι αυτό είναι πολύ δύσκολο να το βρεις σε live, συνήθως ο καθένας κοιτάει τη δουλειά του, ξέρεις..

Music Corner: Αγαπημένο σου τραγούδι από αυτά που θα ακούσουμε απόψε;
Ειρήνη Τουμπάκη:
Αχ… Μου αρέσουν όλα! Κι αυτά που λέει ο Θοδωρής, κι αυτά που λέει η Έλενα. Κι είναι δύσκολο να σ μ’ αρέσουν όλα ή σχεδόν όλα τα τραγούδια από μια συνεργασία.

Music Corner: Για σένα Έλενα, πώς είναι η πρώτη φορά με την παρέα;
 Έλενα Αναγιώτου:
Νιώθω πολύ τυχερή και ήταν μια μεγάλη έκπληξη για μένα η πρόταση του Θοδωρή! Γιατί τον θαύμαζα χρόνια!
Ειρήνη Τουμπάκη: Από παιδί!
Music Corner: Του το ‘χετε πει αυτό;; (γέλια)

Music Corner: Θες να μας πεις για τα «Κλειδιά» και την ερμηνεία σου;
Έλενα Αναγιώτου:
Ναι, έτσι είχα αρχίσει δειλά δειλά..Στην αρχή επειδή ντρεπόμουν, είχα κάνει κάποια βίντεο στο youtube χωρίς κεφάλι! (γέλια) Είχα πει την «Άνοιξη» αρχικά και όταν ξεντράπηκα, το ξαναέκανα και αυτή τη φορά φαινόμουν ολόκληρη.. Και μου λέει ο Θοδωρής κάποια στιγμή, «Καλά ρε συ, το ‘χες κάνει ακέφαλη;;;»!(γέλια)

kotonias_live_11_2014_003_toumpaki_anagiwtou

Music Corner: Εσύ ξεχωρίζεις κάποιο κομμάτι, λοιπόν;
Έλενα Αναγιώτου:
Μου αρέσουν όλα απλά ξεχωρίζω τη «Δίδυμη ψυχή».. Νιώθω κάτι..
Ειρήνη Τουμπάκη: Αυτό που λέμε, ότι δεν ξεχωρίζουμε κάποιο κομμάτι δεν είναι λόγω συνεργασίας, είναι πραγματικότητα! Κι επίσης θα ήθελα να πω ότι το δεύτερο live είναι πολύ διαφορετικό από το πρώτο λόγω της Έλενας!

Music Corner: Ναι, φαντάζομαι ότι μια δεύτερη γυναικεία παρουσία, προσθέτει αρκετά πράγματα..
Ειρήνη Τουμπάκη:
Ναι, βέβαια. Και είναι και πολύ δυναμική, συμπληρώνει αυτά που ενδεχομένως λείπουν από μένα..
Έλενα Αναγιώτου: Δεν νομίζω να σου λείπει κάτι..(γέλια)
Ειρήνη Τουμπάκη: Ναι, εγώ προέρχομαι από άλλο χώρο, πιο λαϊκό, πιο δυτικό..οπότε αλληλοσυμπληρωνόμαστε!
Έλενα Αναγιώτου: Υπάρχει χημεία, χιούμορ, γέλιο..
Ειρήνη Τουμπάκη: Και σήμερα είναι και τα γενέθλια της Έλενας οπότε είναι σημαδιακή μέρα!! (γέλια)

Music Corner: Σας ευχαριστούμε πολύ. Καλή συνέχεια!

Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner.gr από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here