Γράφει ο Θανάσης Παπαζαφειρόπουλος
Φωτογραφίες: Ματίνα Φουντούλη

Ενα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για έναν άνθρωπο είναι να έχει ιστορίες να πει. Ο κάθε ένας από εμάς φέρει μια προσωπική ιστορία και ένα αποκλειστικά δικό του αποτύπωμα. Κάποιοι άνθρωποι όμως, έχουν τη δυνατότητα να εξωτερικεύσουν και να παρουσιάσουν την ιστορία αυτή με έναν ιδιαίτερο τρόπο που ξεφεύγει από τις απλές συζητήσεις μεταξύ φίλων και μετατρέπεται σε βίωμα και τέχνη.

Αυτό, λοιπόν, καταφέρνει σε μεγάλο βαθμό να επιτύχει ο μουσικός και ερμηνευτής Ζαχαρίας Καρούνης, στη μουσική-αφηγηματική παράσταση «Είμαι», στο θέατρο Ροές. Το «Είμαι» είναι μια αληθινή, «γυμνή» και αφτιασίδωτη αποτύπωση της ζωής ενός ανθρώπου με ευχάριστες αναμνήσεις, αισιοδοξία, όρεξη για ζωή και δημιουργία αλλά και ανησυχίες, άγχη και προβληματισμούς που όλα μαζί συνθέτουν ένα κάδρο αντιθέσεων και δημιουργούν ένα άκρως ενδιαφέρον αποτέλεσμα.


Χωρίς να κατέχει γνώσεις υποκριτικής αλλά με την εμπειρία προηγούμενων μουσικοθεατρικών εγχειρημάτων, ο Καρούνης τολμηρά και άφοβα επιλέγει ένα είδος προσωπικής έκθεσης, που σε συνδυασμό με το μεγάλο και απαιτητικό μουσικό μέρος της παράστασης, παρουσιάζεται αρκετά δύσκολο, φαίνεται να απαιτεί ιδιαίτερη προσήλωση και σίγουρα μια καλοδουλεμένη σωματική και φωνητική τοποθέτηση, ώστε να παραχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Φυσικά σπουδαίο ρόλο σε αυτό έπαιξε η σκηνοθετική καθοδήγηση του Χρήστου Δήμα.


Τα γεγονότα δε, που επιλέγει στις αφηγήσεις του να χρησιμοποιήσει είναι επιλεγμένα όχι τόσο για να εντυπωσιάσουν όσο για να χρησιμοποιηθούν ως όχημα μετάβασης από τη μια μουσική στιγμή της παράστασης στην επόμενη. Αυτό σε καμία περίπτωση δε μειώνει την αξία των αφηγήσεων, οι οποίες προς τιμήν μάλιστα του ιδίου δεν έχουν ίχνος έπαρσης και αυτοθαυμασμού. Η μουσική και τα τραγούδια που έχουν επιλεχθεί, κορμός του όλου εγχειρήματος, αποτυπώνουν όλη τη μουσική ταυτότητα και τις παραδοσιακές επιρροές του πρωταγωνιστή ενώ πολύ έξυπνα αναδεικνύονται και οι όχι και τόσο μεγάλες τελικά αντιθέσεις μεταξύ του δυτικού και του ανατολικού στοιχείου στη μουσική.


Το «Είμαι» είναι ουσιαστικά μια «παράσταση για έναν» που καταφέρνει αφενός να έρθει αντιμέτωπο με ζητήματα που απασχολούν το «εγώ» του καθενός, αφετέρου να αναμοχλεύσει και να φέρει στην επιφάνεια πολλά από τα στοιχεία που μας καθορίζουν με ένα τρόπο μαζικό και είναι βαθιά εγγεγραμμένα στο συλλογικό μας υποσυνείδητο. Ένα κάλεσμα ειλικρινές και απλόχερο, μια παράσταση για την ζωή, τον έρωτα, την αγάπη, την τέχνη και πάνω απ’ όλα τον άνθρωπο ως ιδέα.

Τραγούδι – καλλιτεχνική επιμέλεια : Ζαχαρίας Καρούνης
Σκηνοθεσία: Χρήστος Δήμας
Σκηνικά – Κοστούμια :Άγγελος Μέντης
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
3dcomposition : Κωνσταντίνος Γαρίνης
Κείμενα: Ζαχαρίας Καρούνης
Βοηθός σκηνοθέτη: Στέλλα Χαριτοπούλου

Μουσικοί:
Πιάνο : Νίκος Βελιώνας
Γκάιντα – Κλαρίνο – Καβάλ : Δημήτρης Μπρέντας
Κόντρα Μπάσσο : Θοδωρής Κουέλης
Κρουστά : Κωνσταντίνος Καλατζής


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here