Φωτορεπορτάζ: Μάριος Γκούβας

Τη νέα του δουλειά, με τίτλο «Αρετή» παρουσίασε ο Παντελής Κυραμαργιός, την περασμένη εβδομάδα στο Kremlino.

Η μουσική σκηνή του Πειραιά, υποδέχτηκε από νωρίς τους καλεσμένους στην παρουσίαση, καθώς και συνεργάτες, φίλους αλλά και απλούς θαυμαστές του καλλιτέχνη που, για ακόμα μια φορά, είχε κάτι ιδιαίτερο να μοιραστεί μαζί μας. Παρόλο που τα τραγούδια έχουν ήδη κυκλοφορήσει, κάθε παρουσίαση του Παντελή και της ομάδας Πλέγμα που τον συντροφεύει, είναι ξεχωριστή.

kiramargios_parousiasi_2018_02_021

Ένα τραπέζι με δυο καρέκλες παλιακές, μια σκάφη, λίγα ρούχα, ένα ζευγάρι παπούτσια συνθέτουν το λιτό σκηνικό αριστερά από το stage. Εκεί εκτυλίσσεται το δρώμενο που εμπλουτίζει την παρουσίαση. Όπως και στο «Ώς την άκρη της κλωστής», ο Παντελής δημιουργεί μια πλήρη παράσταση που ικανοποιεί ταυτόχρονα όλες τις αισθήσεις.

Ο χώρος γεμίζει ασφυκτικά. Όλες οι ερμηνεύτριες που συμμετέχουν είναι εκεί. Φίλοι και συνεργάτες του Παντελή, μεταξύ των οποίων οι Χρήστος Μάστορας, Μύρωνας Στρατής, Στάμος Σέμσης, Θανάσης Βασιλόπουλος και πολλοί άλλοι. Τα φώτα χαμηλώνουν. Οι μουσικοί παίρνουν θέσεις στη σκηνή και οι ηθοποιοί στο δικό τους σκηνικό. Η φωνή του Γιώργου Μιχαλακόπουλου σκεπάζει τον χώρο. Η αφήγηση ξεκινάει με τους ηθοποιούς να αναπαριστούν την καθημερινότητα ενός ζευγαριού, με αργές κινήσεις. Μυσταγωγικές.

 

Κάθε αφήγηση ακολουθείται και από ένα τραγούδι. Είναι η νέα προσέγγιση του Παντελή Κυραμαργιού στη δισκογραφία. Κάθε κομμάτι έχει τον… πρόλογό του και τον ερμηνευτή του. Στην σκηνή, οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν εναλλάσσονται. Γεωργία Νταγάκη, Μαρία Παπαγεωργίου, Δήμητρα Κελεκίδη, Μάγδα Βαρούχα, Βιολέτα Ίκαρη. Τα κομμάτια που ηχογράφησε ο Παντελής με τον Γιάννη Κότσιρα, τον Μίλτο Πασχαλίδη και τον Γιώργο Νταλάρα τα ερμηνεύει ο ίδιος, καθώς μόνο ο τελευταίος μπόρεσε να παραβρεθεί. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, είναι το ίδιο.

 

Το ζεστό χειροκρότημα του κοινού σε κάθε κομμάτι, επιβραβεύει απόλυτα τον τραγουδοποιό ο οποίος, με τη σεμνότητα που τον διακρίνει, έχει μόνο καλά λόγια για κάθε έναν από τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στον δίσκο, προσθέτοντας τη δική τους πινελιά στα τραγούδια.

Η ολοκλήρωση της παρουσίασης βρίσκει το κοινό αμήχανο. Κανείς δεν θέλει να τελειώσει η παράσταση που παρακολουθεί. Ωστόσο, σε τέτοιες περιπτώσεις το… encore δεν έχει θέση. Αντίθετα, αυτό που αρμόζει είναι να μιλήσει ο ίδιος ο δημιουργός. Κι ο Παντελής το ξέρει καλά. Μιλάει για τα συναισθήματα που θέλει να μοιραστεί, για τη… διευκόλυνση που του έκαναν οι ερμηνευτές να εξωτερικεύσει τις σκέψεις του με τη δική τους φωνή, να «διώξει το βάρος» από πάνω του. «Σ’ αυτό το άλμπουμ κλείνω τον 35χρονο εαυτό μου. Όσα είμαι κι έχω. Οι συγγνώμες και τα ευχαριστώ που είπα ή χρωστάω. Τα ωραία και τα άσχημα βρίσκονται εδώ. Ο χρόνος περνάει, μας σημαδεύει και μας αλλάζει. Ψάχνω κι εγώ τρόπους να αφήνω ίχνη για να μπορώ να γυρίζω καμιά φορά. Χωρίς νοσταλγία, αλλά για να παρατηρώ», μας εξομολογήθηκε.

 

Και φυσικά, πολλά ευχαριστήρια σε όλους τους συντελεστές του δίσκου και της παρουσίασης. Μα περισσότερα ακόμα, για τη Λίνα Ζαμπετάκη, που τον βοήθησε να ξεδιπλώσει στο χαρτί την ιστορία του Αριστείδη και της Αρετής. Μια πραγματική ιστορία που ξεκίνησε 70 χρόνια πριν και ήταν το έναυσμα για τη δημιουργία του σύνθετου αυτού εγχειρήματος. Γιατί ο Παντελής επέλεξε και πάλι να κυκλοφορήσει μια ολοκληρωμένη δουλειά. Τα τραγούδια μόνο, δεν μπορούν να δώσουν όλη την εικόνα. Αυτή συμπληρώνεται με τις αφηγήσεις που υπάρχουν στο CD και τα κείμενα που βρίσκονται στο καλαίσθητο βιβλίο που το συνοδεύει. Ο θεματικός χαρακτήρας του δίσκου ολοκληρώνεται με τον συνδυασμό των τριών αυτών στοιχείων.

Η «Αρετή», δεν είναι ακόμα ένας δίσκος με εξαιρετικά τραγούδια και δυνατές ερμηνείες. Είναι ένα πλήρες λογοτεχνικό και μουσικό έργο που χρειάζεται προσεκτική μελέτη και ακρόαση για να συλληφθεί σε όλη του τη διάσταση.

Στον Παντελή Κυραμαργιό και την ομάδα Πλέγμα, ευχόμαστε το «καλοτάξιδο»!

kiramargios_parousiasi_2018_02_022

ΔHMHTPHΣ KAZANHΣ – BIOΛI,
ΓIANNHΣ TAYΛAΣ – HΛEKTPIKH KIΘAPA,
ΛOYKAΣ KAΛANTZAKOΣ – NTPAMΣ,
IOYΛIOΣ KOYTΣOΓEΩPΓIOY MΠAΣO,
NIKOΣ ΣTAΔIATHΣ AKOPNTEON,
NIKOΛAΣ MAYPOΣ MΠOYZOYKI, ΛAOYTO, ΛAΦTA,
ΓIANNHΣ KAPAKATΣANHΣ – KPOYΣTA,
ΠΑNTEΛHΣ KYPAMAPΓIOΣ – AKOYΣTIKH KIΘAPA, ΠΛHKTPA.

HΘOΠOIOI: APΓYPΩ TAMBAKOY KAI XPHΣTOΣ KAΠENHΣ

Τα τραγούδια του δίσκου:
Το Δέντρο (Γιώργος Νταλάρας)
Ανέκφραστο Εγώ (Γεωργία Νταγάκη)
Ταύρος (Μίλτος Πασχαλίδης)
Γυάλα
Αντιθέσεις (Μαρία Παπαγεωργίου)
Λευκά Σεντόνια (Δήμητρα Κελεκίδη)
Δυο Σπιθαμές (Γιάννης Κότσιρας)
Πόσες εικόνες (Μάγδα Βαρούχα)
Στάχυα (Βιολέτα Ίκαρη)
Αρετή

 

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here