Γράφει ο Μιχάλης Παπαϊωάννου

Με τη Σουηδία να κερδίζει για 6η φορά τον διαγωνισμό και το κοινό να είναι εμφανώς απογοητευμένο, έκλεισε ο 60ος διαγωνισμός της Eurovision. Ζήσαμε από κοντά τα όσα έγιναν μέσα στο στάδιο και θα σας τα μεταφέρουμε για να πάρετε και εσείς μια γεύση. Τώρα αν δεν παρακολουθήσατε το Σάββατο, θα σας δείξουμε και τις 27 συμμετοχές, έτσι για να έχετε γνώση των όσων έγιναν.

mans_zelm_2015_05_001

Καταρχάς να ξεκινήσουμε λίγο με το τι γινόταν στη Βιέννη αυτές τις μέρες, όπου η πόλη ζούσε κυριολεκτικά στον ρυθμό της διοργάνωσης. Το κρατικό κανάλι, επειδή ο καιρός δεν είχε κέφια, ήταν τόσο άρτια οργανωμένο, που την ήμερα του τελικού, μοίραζε αδιάβροχα στο κοινό έξω, ακόμα και αν δεν είχαν εισιτήριο για να μπουν μέσα. Ταξί και λεωφορεία ήταν «ντυμένα» με τα χρώματα της Eurovision, αφίσες παντού στο δρόμους, ακόμα και σε μετρό για να μη χαθούμε κιόλας, το αεροδρόμιο σε υποδεχόταν με μία γιγαντοοθόνη όπου έδειχνε τα πάντα γύρω από τον διαγωνισμό και το κρατικό κανάλι, έκανε απευθείας συνδέσεις ολιγόλεπτες, ίσα ίσα για να σε βάλει στο κλίμα του σταδίου. Η Conchita Wurst, έχει μετατραπεί σε εθνική star για τη χώρα, αφού διαφημίζει τράπεζες, ρούχα, φαγητά, το ίδιο το κρατικό κανάλι και εγώ δε ξέρω τι άλλο και η χάρη της/του, ας μην το αναλύσουμε πάλι, έφτασε μέχρι την Αμερική και το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Η Αυστρία, αυτό που ήθελε όσο τίποτα να προβάλει ήταν ότι αποδέχεται τη διαφορετικότητα, που μέχρι και φανάρια άλλαξε, προκείμενου να μας το αποδείξει. Ας πάμε όμως στα του διαγωνισμού.

Ούτε ένα λεπτό δεν άργησε να ξεκινήσει και στις 22.00 ακριβώς ακούσαμε το γνωστό ηχητικό σήμα της EBU. Το show ξεκίνησε με ένα βίντεο, όπου έδειχνε τις ομορφιές της Βιέννης και της χώρας γενικά, κρίμα που δεν έδειχνε και τις τιμές της, άγγιζαν τον Θεό, και την ορχήστρα να παίζει τον εθνικό ύμνο της χώρας, το Rise like a Phoenix. Η Conchita, η οποία επισκίασε τις παρουσιάστριες και ίσως δίκαια, αναδύθηκε από την μέση της σκηνής. Πιθανό να ήταν ένα από τα πιο εντυπωσιακά ξεκινήματα στον διαγωνισμό. Εξαιρετικό ήταν το βίντεο που έφτιαξαν, όπου εκμηδένιζαν τις αποστάσεις μεταξύ των χωρών, ντυμένο μουσικά με το τραγούδι της Ρωσίας το 2013. Τυχαία επιλογή; Αμφιβάλλω… Λίγο πριν ξεκινήσει και επίσημα ο διαγωνισμός, οι παρουσιάστριες μας είπαν ότι παρακολουθούσαν και στην Κίνα το σόου, και καταλαβαίνετε, ποια θα είναι η επόμενη guest star χώρα του χρόνου.

 

Το χορό άνοιξε η Σλοβενία, με την Maraaya η οποία δεν έκανε τίποτα διαφορετικό από τον ημιτελικό. Ακουστικά, ανύπαρκτο βιολί, όμορφο ραδιοφωνικό κομμάτι και μια 14η θέση με 39 βαθμούς για το Here for you, ένα φαβορί που δεν έλαμψε λόγω θέσης.

Στη συνέχεια η Γαλλία με την Lisa Angel, που προσπάθησε να μας πείσει ότι το τραγούδι της είναι αξιοπρόσεχτο. Δεν τα κατάφερε και την κατάπιε το πολύ έξυπνο σκηνικό με τους στρατιώτες να έρχονται κατά πάνω μας και το Noubliez pas να φτάνει στην 25η θέση μόλις με 4 βαθμούς. Άλλη μία τραγική θέση για την Γαλλία.

Το κοινό περίμενε 2 κομμάτια. Το ένα ήταν το Ισραήλ, το οποίο κέρδισε τη μάχη της εξέδρας και φάνηκε, αφού ξεσήκωσε τους πάντες μέσα. Ο Navad Guedj με το Golden boy άναψε τα αίματα, αν και ήταν τρομερά αγχωμένος και μέτριος φωνητικά και έβαλε το Ισραήλ στη δεκάδα μετά από το 2005. 9η θέση με 97 βαθμούς.

Ένα άλλο μεγάλο φαβορί, που η σειρά εμφάνισης δε το βοήθησε πολύ, ήταν η Εσθονία με τους Elina και Sting και το Goodbye to yesterday. Καμία διαφορά από το σκηνικό, σίγουρα επηρεασμένοι στο στήσιμό τους από την περσινή Ολλανδία, δε το λέω αντιγραφή είμαι πολύ καλός, και δάκρυσε κιόλας γιατί το απαιτούσε το τραγούδι. Την εγκατέλειπε ο άλλος, τι να έκανε η κοπέλα… 7η θέση με 106 βαθμούς.

Και πάμε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εδώ έχουμε, μια ελληνίδα μάνα, ο τραγουδιστής έχει ελληνικές ρίζες, πολλά led φωτάκια στα ρούχα, πολλά πυροτεχνήματα για ένα electro swing κομμάτι και μια Ελισάβετ, ναι την βασίλισσα, να τους εύχεται καλή επιτυχία. Electro Velvet, “Still in love with you” 24η θέση με 5 βαθμούς. Συμπέρασμα: Δε θα ξαναμιλήσουν ποτέ στην βασίλισσα!

Για την συνέχεια είχαμε την Αρμενία, οι Genealogy, με το Face the shadowκαι το ανεμοδαρμένο δέντρο από πίσω να μην καταφέρνει πολλά για τη χώρα, σε ένα κομμάτι αξιοπρεπές, φωνητικά τουλάχιστον, αλλά λίγο αδιάφορο. 16η θέση με 34 βαθμούς.

Και πάμε στα φιλιά της Λιθουανίας. Φιλί μεταξύ των τραγουδιστών Monika & Vaidas, φιλί μεταξύ κοπέλας στα φωνητικά με κοπέλα στα φωνητικά, φιλί μεταξύ αγοριού στα φωνητικά και αγοριού στα φωνητικά. Μέτρησα δυο εγκεφαλικά ήδη για το κρατικό μας κανάλι. Έτσι εξηγείται γιατί πέρασαν στον τελικό με ένα μετριότατο κομμάτι. 18η θέση με 30 βαθμούς.

Η γειτόνισσα μας Σερβία, με την Bojana Stamenov, στην ουσία μας είπε, εύσωμοι όλου του κόσμου ενωθείτε. Εγώ το έκανα! Την είδα, την απόλαυσα και η ίδια το καταχάρηκε περισσότερο από τον ημιτελικό. Beauty never lies και αυτό ένα κομμάτι με πολλά μηνύματα μέσα και μια 10η θέση με 53 βαθμούς. Δικαιωματικά παίρνει τον τίτλο της πιο κιτς εμφάνισης της βραδιάς.

Με 11 φορές να έχει κατακτήσει τον πάτο του βαθμολογικού πίνακα, η Νορβηγία με τους Morland & Debrah Scarlett και το A monster like me, απέδειξαν ότι με ένα σκοτεινό αλλά καλό κομμάτι, και χωρίς τίποτα άλλο, μπορούν να πάνε καλά και το κατάφεραν. 8η θέση με 102 βαθμούς.

Μετά από δύο μόνο χρόνια, η Σουηδία ξανά πρώτη. Για κάποιους δίκαια, για κάποιους άδικα. Και βάζω τον εαυτό μου μέσα στους δεύτερους. Το κοινό μέσα στο στάδιο, δεν ήθελε να κερδίσει. Με μοναδικά γραφικά από πίσω, με ένα πολύ καλό και σέξι ερμηνευτή, τον Mans Zemerlow αλλά με ένα καλούτσικο κομμάτι το Heroes, γιατί έχουμε ακούσει και διαμάντια από την χώρα, κατάφερε η χώρα να σκαρφαλώσει στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα. 1η θέση με 365 βαθμούς.

Σειρά για την Κύπρο, όπου ο Γιάννης Καραγιάννης, με το One thing I should have done, χωρίς διαφορές από τον ημιτελικό, απλός και ήρεμος έδωσε μια πολύ καλή ερμηνεία. Θερμή υποδοχή από το κοινό, αλλά δε μεταφράστηκε σε βαθμούς αφού περιορίστηκε στην 22η θέση με 11 βαθμούς, οι 10 εκ των οποίων ήταν δικοί μας.

Πρωτοεμφανιζόμενη στην Eurovision, η Αυστραλία έκανε ότι περνούσε από το χέρι της για να πάει καλά. Ο Guy Sebastian με το Tonight againκαι με φόντο κάτι που θύμιζε λεωφόρο του Melrose, φορώντας ένα καφέ καπέλο, κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις, αλλά όχι να κάνει την χώρα να συμμετέχει του χρόνου, αφού εφόσον δεν κέρδισε, δε μπορεί να λάβει μέρος του χρόνου. Έτσι είχαν πει. Πιστεύω ότι θα αλλάξει! Όπως και να έχει, 5η θέση με 196 βαθμούς, δεν το λες και άσχημα.

Η έκπληξη του φετινού διαγωνισμού ήταν το Βέλγιο. Το τραγούδι που άρεσε σε πολλούς, με το νεαρό Loic Nottet και το Rhythm Insideνα βάζει το Βέλγιο ξανά στο παιχνίδι, γιατί είχε και πολλές αποτυχίες και δε θέλουμε να χαλάσουμε τη διάθεση σε καμία χώρα που συμμετέχει. Ιδιαίτερο τραγούδι, με πολλούς μορφασμούς στην ερμηνεία του, έπεσε και στα πατώματα και μια 4η θέση από το πουθενά με 217 βαθμούς.

Και πάμε στην οικοδέσποινα την Αυστρία, όπου οι Αυστριακοί έβαλαν πλερέζες αφού δε θυμάμαι ξανά άλλοτε, διοργανώτρια χώρα να κερδίζει ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό βαθμολογικά. Έχει να συμβεί από το 2003, να παίρνει δηλαδή μηδέν χώρα σε τελικό. Οι The Makemakes δεν τα κατάφεραν… Πήρε φωτιά μια καρδιά και ένα πιάνο και εγώ να πω την αλήθεια ανησύχησα λίγο και είπα ότι θα εισβάλει ξαφνικά η πυροσβεστική. 27η θέση με . . . 0 βαθμούς!

Και πάμε σε εμάς. Η Μαρία Έλενα Κυριάκου έδωσε ότι είχε και δεν είχε επί σκηνής. Λιτή παρουσίαση, με ελαφρώς διαφοροποιημένα πλάνα, με απίστευτη φωνή και πιο εκφραστική από τον ημιτελικό, έκανε ότι καλύτερο μπορούσε. Το κοινό μέσα πάντως, την καταχειροκρότησε. Δυστυχώς 19η θέση με 23 βαθμούς. Δεν πειράζει. Όπως και να έχει, μας καθήλωσε με την φωνή της.

Τι να πω και εγώ εδώ, για το Μαυροβούνιο και τον Knez. Η γνωστή βαλκανική μουσική, που τελικά αρέσει ακόμη. Τίποτα το ιδιαίτερο. Δε μπορώ πραγματικά να δεχτώ ότι τερμάτισε πιο πάνω και από εμάς. 13η θέση με 44 βαθμούς.

Η Γερμανία, μάλλον πληρώνει τις πράξεις της στην Ευρώπη. Με ένα χλιαρό κομμάτι, η Ann Sophie, και το Black smoke, πέρασε λογικά απαρατήρητο. Με εμφάνιση παρόμοια με της Lena και έχοντας χάσει το ένα υπέροχο σκουλαρίκι της από πούπουλα, κατάφερε να τερματίσει τελευταία και αυτή, κάνοντας παρέα στην Αυστρία, με ένα ωραιότατο μηδενικό βαθμολογικά. 27η θέση…με 0 βαθμούς. Ποιος Έλληνας δεν χάρηκε!

Ήρθε η ώρα της Πολωνίας και της Monika Kuszunska με το τραγούδι In the name of love”. Μια πολύ συγκινητική στιγμή, ειδικά όταν έδειχναν πλάνα δικά της, πριν το ατύχημα που είχε. Ήταν πιο χαλαρή, όχι τόσο καλή φωνητικά αλλά ο κόσμος της έδωσε το πιο θερμό χειροκρότημα πριν ανέβει στη σκηνή. 23η θέση με 10 βαθμούς.

Η Λετονία πήρε τη σκυτάλη με την Animata και το Love Injected”, κάνοντας μια από τις καλύτερες εμφανίσεις για τη χώρα. Περίεργο κομμάτι, με εξαιρετικά δεμένα πλάνα και σίγουρα να είναι από τις πιο καλοσκηνοθετημένες συμμετοχές της βραδιάς. Η διαφορετικότητα έκανε αίσθηση και η Λετονία έφτασε στην 6η θέση με 186 βαθμούς.

Η Ρουμανία, χωρίς αλλαγές και αυτή, έκανε απλά το καθήκον της. Έστειλε ένα τραγούδι με το συγκρότημα Voltaj, το De la capat και προσπάθησε να ενώσει τη διασπορά της. Ένα γλυκό παιδάκι στο τέλος μας χαιρέτησε και η Ρουμανία στην 15η θέση, με 35 βαθμούς.

Η πιο σέξι γυναικεία παρουσία φέτος. Ο λόγος για την Ισπανία και την Edurne που μας τραγούδησε το Amanecer”. Εντυπωσιακή εμφάνιση στο κατακόκκινο φόρεμά της, άψογη φωνητικά λες και άκουγες το CD, ενδιαφέρον κομμάτι με ωραίο φόντο και επειδή η Eurovision είναι άδικη κάποιες φορές, αδικήθηκε κατάφορα, τερματίζοντας 21η θέση, με 15 βαθμούς. Οι Ισπανοί έξαλλοι στο στάδιο.

Πραγματικά, επειδή είχα μείνει ακόμα στο προηγούμενο τραγούδι, δεν έδωσα καμία σημασία στην Ουγγαρία και στην Boggie με το Wars for nothing. Το τραγούδι, που είτε βγήκε είτε δεν βγήκε στη σκηνή, δε το παρατήρησε κανένας μέσα στο στάδιο. Μόνο οι Ούγγροι και οι συγγενείς ίσως της κοπέλας που πήγαν να τη δουν. Βαρετό όσο δεν πάει, και 20η θέση με 19 βαθμούς.

Προχωράμε στο gothic χρώμα της βραδιάς, με την Γεωργία και την Nina Sublatti, να το έχει σκάσει από το παιχνίδι “Word of Warcraft”. Το Warrior, κέρδισε το κοινό, αν και από τον πολύ καπνό δεν την βλέπαμε για αρκετή ώρα μέσα στο στάδιο, κοιτάζοντας πλάνα από την τηλεόραση μόνο. Αξιοπρεπής εμφάνιση και φυσικά της το ανταπέδωσαν κοινό και επιτροπή, αφού έφτασε στην 11η θέση με 51 βαθμούς.

Για τη συνέχεια είχαμε το Αζερμπαϊτζάν, όπου ο Elnur, ένα βήμα πριν από το “Twilight”, προσπάθησε να μας τραβήξει την προσοχή. Ίσως αν έβγαζε τον Robert Pattinson κάτι να κατάφερνε. Όχι πως πήγε άσχημα…12η θέση με 49 βαθμούς.

Τι συμβαίνει όταν ένα τραγούδι αρέσει στον κόσμο αλλά αντιπαθούν την χώρα που το εκπροσωπεί; Συμβαίνει ότι το φέρνεις δεύτερο στην κατάταξη, καταχειροκροτείς την Polina Gagarina με το A million Voices, η οποία ήταν απίθανη και η ατμόσφαιρα που δημιούργησε μοναδική. Η Ρωσία τερμάτισε 2η με 303 βαθμούς.

Αν ήμουν η Αλβανία, θα είχα πολλά νεύρα. Την βάλανε ανάμεσα σε δύο μεγαθήρια να εμφανιστεί και κατάφερε να μην χαθεί και να κάνει μια καλύτερη παρουσία από τον ημιτελικό. Η Elhaida τραγούδησε το I am alive”, με άλλο μαλλί, με άλλα ρούχα και πήρε 34 βαθμούς που την έφεραν στην 17η θέση.

Λίγο πριν το κλείσιμο, βγάλανε το κομμάτι, που ήθελαν όλοι μα όλοι να νικήσει μέσα στο στάδιο. Δεν υπήρχε άνθρωπος που να μην ήθελε να κερδίσει η Ιταλία και οι Il Volo με το “Grande amore. Δεν καταλάβαμε γιατί, δεν ήρθε πρώτη μέχρι να μάθουμε τα αποτελέσματα αναλυτικά. Μέχρι και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες είχαν σηκωθεί όρθιοι και τους χειροκροτούσαν. Μεγαλοπρεπής εμφάνιση, αντάξια του κομματιού, και άδικα μόνο στην 3η θέση, με 292 βαθμούς. Απολαύστε το.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν η γνωστή με τα recap των κομματιών, και οι παρουσιάστριες να κάνουν ότι μπορούν για να μας ηρεμήσουν, που περιμέναμε με αγωνία την βαθμολογία. Το ότι βγήκε η Σουηδία το ξέρετε, αφού τα στοιχήματα έριξαν την απόδοσή της στο 1, πράγμα που σήμαινε ότι η νίκη θα πήγαινε 100% εκεί. Όταν ο κόσμος είδε ότι η Ιταλία, δεν πήγαινε για πρωτιά, σε ενδεχόμενη νίκη της Ρωσίας, στράφηκαν στο να υποστηρίξουν την Σουηδία. Η θέση της Ρωσίας, απέναντι στα πολιτικά γεγονότα το τελευταίο διάστημα όπως και η γνωστή αντίταξή της στην αποδοχή της διαφορετικότητας, προκάλεσε τις αποδοκιμασίες του κοινού. Ακόμα και η παρουσιάστρια τόνισε ότι δεν έχει πολιτικό υπόβαθρο ο διαγωνισμός αλλά είναι μια γιορτή της μουσικής. Σοκ μεγάλο πάθαμε, όταν δώσαμε 10 βαθμούς στην Κύπρο και η Κύπρος μόνο 8 σε εμάς, ύστερα από πάρα πολλά χρόνια. Τη βαθμολογία της Ελλάδας έδωσε η Έλενα Παπαρίζου, η οποία χειροκροτήθηκε αρκετά όταν εμφανίστηκε. Αξίζει να σας πω, ότι για πρώτη φορά, μέσα σε λίγες ώρες, δόθηκαν τα αποτελέσματα αναλυτικά των τελικών και των ημιτελικών, και παρουσιάζουν τρελό ενδιαφέρον.

eurovision_2015_grand_final_scoreboard

Στον τελικό οι επιτροπές ψήφισαν:
1. ΣΟΥΗΔΙΑ 353
2. ΛΕΤΟΝΙΑ 249
3. ΡΩΣΙΑ 239…
6. ΙΤΑΛΙΑ 171
9. ΚΥΠΡΟΣ 63
18. ΕΛΛΑΔΑ 29

Ενώ το κοινό, στον τελικό:
1. ΙΤΑΛΙΑ 366
2. ΡΩΣΙΑ 286
3. ΣΟΥΗΔΙΑ 279
21. ΕΛΛΑΔΑ 24
23. ΚΥΠΡΟΣ 8

Μετά από αρκετά χρόνια κοινό και επιτροπή, δε συμφώνησαν και υπερίσχυσε η επιτροπή. Εξάλλου ήταν εμφανές πιστεύω, τι ήθελε ο κόσμος και φάνηκε.

Για την ιστορία η Σουηδία, απέσπασε 14 δωδεκάρια, η Ιταλία 9 και η Ρωσία 5. Εμείς δεν έχουμε παρά να ανανεώσουμε το ραντεβού στην Σουηδία, όπου και θα πραγματοποιηθεί ο 61ος διαγωνισμός, ευχόμενοι του χρόνου να τα πάμε καλύτερα και να επιστρέψουμε στην δεκάδα ξανά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here