Γράφει ο Μιχάλης Παπαϊωάννου

Μπορεί να μην ήταν τόσο καλός όσο ο πρώτος, μπορεί να μην υπήρχε άμεσα ελληνικό ενδιαφέρον, όμως μάθαμε ποιοι θα είναι οι δέκα επιπλέον αντίπαλοι μας το βράδυ του Σαββάτου.

Στον δεύτερο λοιπόν ημιτελικό, οι διοργανωτές έκαναν μια ευφάνταστη έναρξη, που δεν θύμιζε σε τίποτα την όχι και τόσο ενδιαφέρουσα έναρξη του πρώτου ημιτελικού. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ! ”Fairytale”, ”Euphoria”, ”Rise like a Phoenix” και το δικό μας ”My number one”, ντύθηκαν με ουκρανική παραδοσιακή ενορχήστρωση, σε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα που το συνόδευαν 51 χορευτές! Αν δεν το παρακολουθήσατε, ιδού παρακάτω η ευκαιρία.

1. ΣΕΡΒΙΑ
Την κρυάδα της βραδιάς, την πήρε η Tijana Bogicevic,  που με το τραγούδι In too deep”, και το χορευτικό της, μου θύμισε ελαφρώς το ”Euphoria”. Αν πήγαινε ντυμένη νύφη έτσι, το μόνο σίγουρο είναι ότι …θα την αφόριζε ο παπάς! Το background παρέπεμπε και λίγο στο δικό μας. Τελικά ήρθε και ο αποκλεισμός. Δεν ήταν πολύ κακή, σε γενικές γραμμές, είδαμε και χειρότερους…

2. ΑΥΣΤΡΙΑ
Σειρά είχε η Αυστρία με τον Nathan Trent. Ήταν τόσο άνετος και επικοινωνιακός με τον φακό και τον κόσμο, που πέρασε στο τελικό, γιατί το τραγούδι δεν έλεγε και πολλά. Ωραιότατο το φόντο με τα σύννεφα από πίσω, από τα πιο ενδιαφέροντα της βραδιάς και ας νόμιζα ότι από κάπου θα ξεπροβάλει η Sailor Moon! ”Running on air”, ο τίτλος του κομματιού.

3. FYROM
Παρόλο που θεωρώ, ότι ήταν από τις καλύτερες συμμετοχές που έχει στείλει η χώρα, η Jana Burceska, με το ”Dance alone”, έμεινε εκτός τελικού. Όμως, βγήκε κερδισμένη από τον ημιτελικό, αφού ο καλός της, της έκανε πρόταση γάμου στον αέρα (!), κάτι που εμείς εδώ δε το είδαμε, αλλά σας το λέω εγώ. Εννοείται πως είπε ναι! Η μόνη μου απορία ήταν, αν της επέτρεψε ο γιατρός να χορεύει πάνω στη σκηνή στην κατάστασή της… Είναι έγκυος, όπως μας ”πρόδωσε” το εισαγωγικό video. Φωνητικά δεν ήταν πολύ καλή, και ίσως να ήθελε κάτι παραπάνω επί σκηνής.

4. ΜΑΛΤΑ
Mπαλάντα, one woman show, και ήρθε ο αποκλεισμός για την Claudia Faniello που μας ερμήνευσε εξαιρετικά το ”Breathlessly”. Ομολογώ ότι ήταν από τις πιο σικ εμφανίσεις της βραδιάς, αλλά δεν ήταν μάλλον αρκετό, για να την στείλει στον τελικό του Σαββάτου.

5. ΡΟΥΜΑΝΙΑ
”Τα κανόνια του Ναβαρόνε”, βγήκαν και στη σκηνή της Eurovision! H Ilinca και ο Alex Florea, με ένα φόντο σε στυλ κόμικ, φάνηκε ότι είναι αγαπητοί στο κοινό. Πολύ περίεργο κομμάτι το ”Yodel it”, αφού πιστεύεις ότι η Ilinca την ώρα που τραγουδά κάνει …γαργάρες με φασκόμηλο! Όμως πέρασαν τελικό, και στοιχηματίζω ότι πέρασαν και σε καλή θέση!

6. ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Οικογενειακή υπόθεση ήταν το ”Lights and Shadows”, αφού οι OG3NE, οι 3 αδερφές από την Ολλανδία, έγραψαν αυτό το κομμάτι, για την μητέρα τους. Αν και η ενδυματολογική τους εμφάνιση ήταν η χαρά του …στρας, φωνητικά ήταν άψογες και συνδυάζονταν υπέροχα. Δεν υπήρχε αμφιβολία ότι θα περνούσαν τελικό.

7. ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Ο Joci Papai με το τραγούδι ”Origo” πήρε την σκυτάλη.  Ωραίο φόντο,  ωραία μουσική, εξαιρετικό το στιγμιότυπο του χορού με τις φωτιές μεταξύ Joci και χορεύτριας, αλλά εμένα αυτό το κομμάτι δεν μου αρέσει καθόλου. Η κοπέλα χόρευε λες και πατούσε σταφύλια! Ελπίζω να το δω να τερματίζει πολύ κάτω από εμάς. Ναι, καλά καταλάβατε, πέρασε στον τελικό… Συμβαίνουν και αυτά!

8. ΔΑΝΙΑ
Και ευτυχώς ήρθε έγκαιρα να με λυτρώσει η Anja, με το τραγούδι Where I am”.
Παρόλο που δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο σαν κομμάτι, στο αμάξι μου παίζει ήδη! Η γνωστή πύρινη βροχή και λίγο γονάτισμα στο φινάλε αλά Άννα Βίσση… Όπως και να έχει πέρασε, και καλά έκανε, και δεν ξέρω αν σας το είπα …μου αρέσει πολύ! Αφού δεν …κάηκε τόση ώρα με την πύρινη βροχή, τυχερή ήταν!

9. ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Το αερόστατο τελικά, δεν έφερε γούρι στον Brendan Murray. Λίγο γλυκανάλατη ερμηνεία, με αρκετή δόση άγχους και η Ιρλανδία με το ‘Dying to try”, έμεινε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, εκτός τελικού. Κατά την ταπεινή μου άποψη, το κομμάτι θα ταίριαζε γάντι στην …Eurovision Junior!

10. ΣΑΝ ΜΑΡΙΝΟ
Disco forever, από τους Valentina Monetta και Jimmie Wilson. Με σακάκι που θα ζήλευε και ο …Γιάννης Φλωρινιώτης, με καλή χημεία on stage, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφεραν να περάσουν τελικό. Στο διάλειμμα, η Valentina Monetta δήλωσε ότι επέστρεψε για εμάς, για το κοινό της Eurovision. Εγώ πάντως σε περιμένω και του χρόνου!

11. ΚΡΟΑΤΙΑ
Άλλη έκπληξη εδώ που πέρασε στον τελικό. Άφωνος έμεινα με τα πάντα. Το τραγούδι ύμνος στην …διχασμένη προσωπικότητα! Ο Jacques Houdek με το ”My friend”, είμαι σίγουρος ότι έπεισε τις κριτικές επιτροπές να το ψηφίσουν. Φωνητικά πολύ καλός. Μόνο αυτό μπορώ να πω, δεν μπορώ να βρω κάτι άλλο δυστυχώς…

12. ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Και πάνω που νόμιζα, ότι η τηλεόραση μου έκανε παράσιτα, συνειδητοποίησα ότι τελικά ήταν 3D εφέ για λογαριασμό του Jowst με το τραγούδι ”Grab the moment”. Μια ενδιαφέρουσα μουσική πρόταση από την Νορβηγία, με πολύ όμορφο τηλεοπτικό αποτέλεσμα, που πήρε το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό.

13. ΕΛΒΕΤΙΑ
Δεν της έφερε τύχη το κίτρινο καναρινί φόρεμα της κοπέλας από τους Timebelle. Το Apollo’‘ δεν τα κατάφερε, και αδίκως αν με ρωτάτε. Είχα ένα άγχος μπας και γκρεμοτσακιστεί από τις σκάλες, αλλά όλα πήγαν καλά. Φωνητικά ήταν πάρα πολύ καλή, ίσως και καλύτερη από τις πρόβες. Εκτός τελικού για τρίτη συνεχόμενη φορά η Ελβετία.

14. ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Naviband, ”Story of my life”, τελικός. Πρώτη φόρα που ακούστηκαν τα λευκορώσικα στον διαγωνισμό της Eurovision. Δεν έχω να σχολιάσω κάτι ειλικρινά. Το video τα λέει όλα. Απερίγραπτο, αν και θα πω ότι είχαν πολύ κέφι και το χάρηκαν στη σκηνή. Υπερβολή, που πέρασαν στον τελικό.

15. ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ο Justin Bieber σε …ποιοτική έκδοση! Ο Kristian Kostov, με το ”Beautiful Mess” ολομόναχος επί σκηνής, μας ”δήλωσε” ξεκάθαρα ότι η Βουλγαρία φέτος θέλει να πάρει την πρωτιά. Απίθανη εμφάνιση, υπέροχο τηλεοπτικό αποτέλεσμα, και για εμένα ιδού ο νικητής της φετινής Eurovision! Η Ιταλία, δεν νομίζω ότι μπορεί να κάνει πολλά και ας έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ. Απολαύστε τον!

16. ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Ειλικρινά, θα ήθελα να μάθω τι κακό της συνέβη και βγήκε έτσι …έξαλλη στην σκηνή. Την ευχαριστώ πολύ, γιατί με έκανε να γελάσω απίστευτα με το ύφος της. Τελευταία στον ημιτελικό και ας μην έχω δει τα αποτελέσματα οι Fusedmark με το ”Rain of revolution”.

17. ΕΣΘΟΝΙΑ
Ένα μεγάλο φαβορί και αγαπημένο κομμάτι αρκετών ατόμων, έσβησε χτες στον ημιτελικό. Ο λόγος για τους Koit Toome και Laura που χάθηκαν τελικά στη ”Verona”. Κακή σκηνοθεσία, μέτρια φωνητικά η Laura και έμεινε εκτός τελικού όλη η Βαλτική. Δεν είμαι χαιρέκακος, αλλά δήλωσε πως είναι δυνατόν να πέρασε η Ελλάδα και η Κύπρος στον τελικό και να έμεινε εκτός η Φινλανδία. Να δει τι ωραία που θα είναι να βλέπει τον τελικό από τον καναπέ του σπιτιού της!

18. ΙΣΡΑΗΛ
Ξεσηκωτικό φινάλε, επιφύλασσε ο ιδιαίτερα ”φωτογενής” Imri για όλους μας.  I feel alive ερμήνευσε, χόρεψε, μας έκλεισε το μάτι άπειρες φορές και τα κατάφερε. Περνούσε καλά και έβγαινε και προς τα έξω. Θα παιχτεί σε πολλά club το καλοκαίρι. Τελικός ξανά για το Ισραήλ και δικαίως.

Και κάπως έτσι ξεκίνησε η ψηφοφορία ενώ στο διάστημα εκείνο, εκτός από τα απαιτούμενα recap, είδαμε και ένα άκρως χιουμοριστικό και αυτοσαρκαστικό video με πρωταγωνιστή τον Verka Serduchka (Ουκρανία 2007).

Οι χώρες που πέρασαν τελικό είναι οι εξής: (στην παρένθεση, βλέπετε και σε πιο μισό του τελικού κληρώθηκαν να εμφανιστούν)
01. ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ( 2ο μισό, θέσεις 14-26)
02. ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ( 1ο μισό, θέσεις 1-13)
03. ΚΡΟΑΤΙΑ (1ο μισό)
04. ΟΥΓΓΑΡΙΑ (1ο μισό)
05. ΔΑΝΙΑ(1ο μισό)
06. ΙΣΡΑΗΛ (1ο μισό)
07. ΡΟΥΜΑΝΙΑ ( 2ο μισό)
08. ΝΟΡΝΗΓΙΑ (2ο μισό)
09. ΟΛΛΑΝΔΙΑ (1ο μισό)
10. ΑΥΣΤΡΊΑ (1ο μισό)

————-

*** Αργά το βράδυ, ανακοινώθηκε και η σειρά εμφάνισης των χωρών στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου 13 Μαΐου. Η Ελλάδα με την Demy θα εμφανιστεί 15η και η Κύπρος με τον Hovig 19η.

Αναλυτικά:
01. Iσραήλ
02. Πολωνία
03. Λευκορωσία
04. Αυστρία
05. Αρμενία
06. Ολλανδία
07. Μολδαβία
08. Ουγγαρία
09. Ιταλία
10. Δανία
11. Πορτογαλία
12. Αζερμπαϊτζάν
13. Κροατία
14. Αυστραλία
15. Ελλάδα
16. Ισπανία
17. Νορβηγία
18. Ηνωμένο Βασίλειο
19. Κύπρος
20. Ρουμανία
21. Γερμανία
22. Ουκρανία
23. Βέλγιο
24. Σουηδία
25. Βουλγαρία
26. Γαλλία

Όπως παρατηρούμε, θα γίνει μια μεγάλη σφαγή στο φινάλε, αφού οι διοργανωτές έβαλαν 4 μεγάλα φαβορί μαζί. Η Ιταλία και η Πορτογαλία, θα κονταροχτυπηθούν στην αρχή, ενώ Αρμενία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Σουηδία πιστεύω θα είναι αρκετά ψηλά. Η νίκη που θα πάει; Αν η Ιταλία δεν θέλει το διαγωνισμό, γιατί είναι το ακλόνητο φαβορί εδώ και μήνες, ο διαγωνισμός θα κατέβει χαμηλά, μετά από πολύ καιρό. Βουλγαρία ή Πορτογαλία. Μάλλον στην πρώτη…

Εμείς θα ευχηθούμε μια πάρα πολύ καλή επιτυχία σε όλη την ελληνική αποστολή. Demy, καλή επιτυχία!!! Καλή επιτυχία στην Ελλάδα!!!

Ένας όμορφος, χαλαρός διαγωνισμός είναι… Απολαύστε τον!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here