Το John Balikos Trio είναι το μουσικό σχήμα που επιλέχθηκε για να ανέβει στην πιο jazz σκηνή της πόλης, εκπροσωπώντας τη χώρα μας στο διεθνές πρόγραμμα του 18ου Athens Technopolis Jazz Festival, που θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 10 Ιουνίου. Συγκεκριμένα το John Balikos Trio θα εμφανιστεί την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, Δευτέρα 4 Ιουνίου.

Η επιτροπή του Athens Technopolis Jazz Festival, ο Γιώργος Χαρωνίτης (δημοσιογράφος στο «Αθηνόραμα», εκδότης του ιστορικού περιοδικού «Jazz & Τζαζ» επί μία 20ετία), o Γιώργος Μουχταρίδης (Διευθυντής και ραδιοφωνικός παραγωγός στον “Pepper 96.6”) και ο Λεωνίδας Αντωνόπουλος (Διευθυντής και παραγωγός στον ραδιοφωνικό σταθμό “Κosmos”), τους ξεχώρισε ανάμεσα σε πολλές άλλες υποψηφιότητες, αναθέτοντας τους να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο Φεστιβάλ.

Το “Rings around the moon” είναι ο τίτλος της νέας ηχογράφησης του John Balikos Trio που στην πραγματικότητα είναι κουαρτέτο, καθώς ο βασικός εμπνευστής και δημιουργός της μουσικής τους δημιουργίας είναι ο πιανίστας και συνθέτης Γιάννης Μπαλίκος.

john_balikos_trio_2018_06

Ο τίτλος του CD προέκυψε όταν κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων, ένα χειμωνιάτικο βράδυ στην Πάρο, οι μουσικοί παρατήρησαν την εντυπωσιακή όψη του φεγγαριού που περιβαλλόταν από φωτεινά δακτυλίδια, το φαινόμενο «Άλως», και εμπνεύστηκαν τον τίτλο της δεύτερης σύνθεσης του άλμπουμ.

Ο τίτλος αντανακλά με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το πνεύμα όλης της μουσικής: Ο βασικός φωτεινός όγκος –πυρήνας των μελωδικών συνθέσεων, απογειώνεται αισθητικά από την ερμηνευτική ιδιοσυγκρασία των τριών μουσικών καθώς κυκλώνουν– περιβάλλουν το υλικό με μια φωτεινή, διαυγή τρυφερότητα και ευγένεια. Από τις έξι συνθέσεις του άλμπουμ, οι τέσσερεις είναι νέες ενώ η πρώτη και η τέταρτη είναι παλιότερες. Το “Rings around the moon” συνεχίζει το νήμα της παράδοσης που δημιούργησε η προηγούμενη ηχογράφηση: μελωδικές συνθέσεις αποκαλύπτουν μια στοχαστική διάθεση αλλά και μια λυρική – λεπταίσθητη προσέγγιση όχι μόνο της μουσικής αλλά και της ζωής.

Η μουσική γραφή του Γιάννη Μπαλίκου πρώτο-συστήθηκε δισκογραφικά με το άλμπουμ “John Balikos Trio” τo 2012, με τον Γιάννη Κυριμκιρίδη στο πιάνο, τον Πέτρο Βαρθακούρη στο μπάσο και τον Γιάννη Αγγελόπουλο στα ντραμς. Η κριτική, έκανε λόγο για ένα «υβριδικό» μουσικό ιδίωμα, έντονα αφηγηματικό, που προέρχεται από τις πολυποίκιλες επιρροές του Γιάννη από την κλασική μουσική, τους σπουδαίους συνθέτες της κινηματογραφικής μουσικής -ιδιαίτερα τον Michel Legrand–, την παράδοση της jazz –κυρίως της ευρωπαϊκής– αλλά και το βίωμα και τα ερεθίσματα που αποκομίζει, ζώντας σε ένα νησί του Αιγαίου και συγκεκριμένα την Πάρο.

«Η μουσική είναι λόγος για να ζεις, σε φορτίζει με αισιοδοξία… Ο κόσμος χωρίς μουσική θα ήταν ένας χαμένος κόσμος», λέει ο ίδιος ο συνθέτης, που παρότι ένα πρόβλημα υγείας τού στέρησε τη δυνατότητα να μπορεί να ερμηνεύει μουσική, κατόρθωσε να υπερβεί τη δυσκολία μέσα από την εντατική του ενασχόληση με τη διδασκαλία και τη σύνθεση.

Ο συνθέτης και πιανίστας Τάκης Φαραζής έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις συνθέσεις του Γιάννη, ήδη από το 2013, όταν συνεργάστηκαν σε μια συναυλία στη Πάρο, δίνοντας την αμοιβαία υπόσχεση πως κάποια στιγμή θα έμπαιναν στο studio για να ηχογραφήσουν. Πράγματι το σχέδιο υλοποιήθηκε και ο Φαραζής διαπότισε αυτή την ηχογράφηση με τη χαρακτηριστική του διεισδυτικότητα αγκαλιάζοντας το υλικό με μια απαράμιλλη φυσικότητα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και ο Πέτρος Βαρθακούρης στο μπάσο, παλιός γνώριμος της μουσικής του Μπαλίκου καθώς τους συνδέουν χρόνια συνεργασίας και φιλίας αλλά και ο Θάνος Χατζηαναγνώστου στα ντραμς, που είναι και το νεότερο μέλος του γκρουπ.

Άλλωστε η μουσική αυτής της κατεύθυνσης δεν είναι απλώς μια συλλογική υπόθεση, αλλά μια πράξη ισοτιμίας που προσδιορίζεται, ανανεώνεται και εμπλουτίζεται, κάθε φορά που συμβαίνει.

Γιάννης Μπαλίκος (σύνθεση)
Τάκης Φαραζής (πιάνο)
Πέτρος Βαρθακούρης (κοντραμπάσο)
Θάνος Χατζηαναγνώστου (ντραμς)

Δευτέρα, 4 Ιουνίου

Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων
Πειραιώς 100, Γκάζι

*Tα CD του John Balikos Trio κυκλοφορούν από το label Violins Productions.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here