Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Το 1940, ο τελευταίος αυτοκράτορας της Γερμανίας, Wilhelm II (Christopher Plummer) βρίσκεται αυτοεξόριστος στην Ολλανδία εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, έχοντας παραιτηθεί από τον θρόνο του μετά τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Και ενώ ο Β΄ Παγκόσμιος καλά κρατεί, στην οικία του Κάιζερ φθάνει ο λοχαγός Stefan Brandt (Jai Courtney), επιφορτισμένος να τον προστατεύσει, καθώς υπάρχει πληροφορία ότι βρετανοί κατάσκοποι θα προσπαθήσουν να τον δολοφονήσουν. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν ο λοχαγός ερωτεύεται μια νεαρή ολλανδή υπηρέτρια, τη Mieke de Jong (Lily James)…

exception_afisa_2018_04

«Το Τελευταίο Φιλί του Κάιζερ» (“The Exception”) βασίζεται στο μυθιστόρημα “The Kaiser’s Last Kiss” του Alan Judd. Ο σκηνοθέτης David Leveaux δημιουργεί ένα καλογυρισμένο φιλμ, το οποίο επωφελείται τα μέγιστα από την –πάντοτε στιβαρή και ξεχωριστή– παρουσία και ερμηνεία του Plummer, ο οποίος κλέβει την παράσταση άμα τη εμφανίσει. Στα θετικά της ταινίας τα γυρίσματα σε φυσικούς χώρους, η εξαιρετική μουσική του Ilan Eshkeri και η σύντομη, αλλά καθοριστική για την πορεία του σεναρίου, εμφάνιση του Eddie Marsan στον ρόλο του Himmler.

exception_2018_04

Στο επίκεντρο του έργου βρίσκονται οι ανθρώπινες επιλογές και το ζήτημα του αν και κατά πόσο μπορεί κάποιος να αψηφήσει εντολές, υπακούοντας ωστόσο, στη δική του προσωπική ηθική. Αν, με δύο λόγια, μπορεί να γίνει η εξαίρεση στην οποία αναφέρεται ο πρωτότυπος τίτλος της ταινίας. Και μπορεί η τελευταία να μην ξεφεύγει από τις συνηθισμένες του είδους, πρόκειται ωστόσο για μια έντιμη προσπάθεια που πιστεύω ότι θα ευχαριστηθούν όσοι αγαπούν τις ταινίες εποχής.

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από την Spentzos Film, από την Πέμπτη, 19 Απριλίου.

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here