Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Στην Αγγλία του 1959, μια νεαρή χήρα πολέμου, η Florence Green (Emily Mortimer) φθάνει στο επαρχιακό Hardborough με σκοπό να ανοίξει εκεί ένα βιβλιοπωλείο. Η πλειονότητα των κατοίκων της μικρής πόλης την αντιμετωπίζουν με δυσπιστία, ενώ η πλούσια κυρία Gamart (Patricia Clarkson) χρησιμοποιεί την επιρροή της για να τη διώξει, προκειμένου να μετατρέψει το οίκημα που στεγάζει το βιβλιοπωλείο σε… Κέντρο Τεχνών. Μόνος σύμμαχος της Florence, ο εκκεντρικός κύριος Brundish (Bill Nighy), ένας βιβλιόφιλος που ζει χρόνια απομονωμένος από τον κόσμο…

bookshop_afisa_2018_06

Η Isabel Coixet υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία στο «Βιβλιοπωλείο της Κυρίας Γκριν» (“The Bookshop”), ένα έργο το οποίο βασίζεται στο ομώνυμο best seller της Penelope Fitzgerald και έχει ως βασικό του άξονα την αγάπη για τα βιβλία, δοσμένη μέσα από την ευαισθησία της γυναικείας ματιάς. Κάθε βιβλίο μάς ανοίγει έναν νέο κόσμο και μας ταξιδεύει. Ακριβώς αυτή η πεποίθηση παρακινεί την κεντρική ηρωίδα να τολμήσει να συστήσει πρωτοποριακά για την εποχή τους βιβλία, όπως η «Λολίτα» και το «Φάρενάιτ 451», στους πελάτες της, καθώς και να κυνηγήσει το όνειρό της, παρά τις αντιξοότητες.

bookshop_2018_06

Παρά το γεγονός ότι η ταινία διαθέτει σχετικά αργό ρυθμό και μία λιγότερο έντονη από την αναμενόμενη κορύφωση, διακρίνεται από πολλές άλλες αρετές: ωραίες ερμηνείες, αναπαράσταση εποχής και σκηνοθεσία, έμφαση στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων και μια ευπρόσδεκτα παλιομοδίτικη κινηματογραφική απόδοση ενός κόσμου όπου ο χρόνος κυλούσε σε πιο αργούς ρυθμούς και οι άνθρωποι απολάμβαναν τις συζητήσεις τους και τις μικρές χαρές της ζωής, παρά τις δυσκολίες της.

https://youtu.be/ZTUdyAfrEww

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από την Odeon, από την Πέμπτη, 19 Ιουλίου.

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here