Γράφει η Ειρήνη Χατζημαργαρίτη
Φωτογραφίες: Μάριος Γκούβας

Την Τετάρτη 29 Απριλίου, παρευρεθήκαμε στην παρουσίαση του δίσκου «Είδα του τρελού τα κλάματα», μια μουσική σύμπραξη του Μίνου Μάτσα, της Ελένης Φωτάκη και της Φωτεινής Βελεσιώτου, η οποία κυκλοφορεί από τη MINOS EMI.

matsas_velesiotou_parousiasi_2015_04_002_matsa_velesiotou

Το Gazarte, είχε διαμορφωθεί κατάλληλα έτσι ώστε όλοι μας να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας στους καλλιτέχνες. Η «σκηνή» με τα όργανα στο κέντρο δεν άφηναν άλλη επιλογή για τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι ήταν πολλοί. Ανάμεσα τους, βρέθηκαν ο Μάκης Μάτσας, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Γιάννης Χαρούλης, ο Παύλος Συνοδινός, ο οποίος συμμετείχε παίζοντας μουσική στο δίσκο, η Παυλίνα Βουλγαράκη και άλλα πρόσωπα από το χώρο της μουσικής.

matsas_velesiotou_parousiasi_2015_04_022

Λίγο πριν πάρουν τη θέση τους στη σκηνή οι μουσικοί, ο Μίνως Μάτσας πήρε το λόγο.
«Τίποτα δεν είναι αυτονόητο την εποχή που ζούμε, την εποχή της τρέλας και της ανοησίας. Για αυτό και είμαστε ευγνώμονες που μπορούμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε». Μια καλοστημένη μπάντα αποτελούμενη από μπουζούκι, ακορντεόν, βιολοντσέλο, κλαρίνο και πιάνο πήρε τη θέση της.

Με τη Φωτεινή Βελεσιώτου στο κέντρο να καθοδηγεί με τη φωνή της, παρουσιάστηκαν με τη σειρά ένα προς ένα τα τραγούδια του δίσκου. Η αναμονή των ακροατών να ακούσουν το άλμπουμ και ο σεβασμός προς τους τρεις συντελεστές, ήταν εμφανής τόσο στην αγωνία των αμέτρητων «κλικ» των φωτογραφικών μηχανών που πάσχιζαν να αποτυπώσουν τη βραδιά από την πρώτη στιγμή έως την τελευταία νότα, όσο και στο δυνατό χειροκρότημα μετά το τέλος κάθε κομματιού.

matsas_velesiotou_parousiasi_2015_04_021

Τα ύφος των τραγουδιών ήταν αναμενόμενο, για μια καλλιτέχνη σαν τη Φωτεινή Βελεσιώτου. Ο δίσκος, σαν να είναι γραμμένος πάνω της, εκφράζει ένα πόνο και μια μελαγχολία με έναν τρόπο που αγγίζει και τον πιο κυνικό ακροατή.

Αυτό που έχω συναντήσει σε ελάχιστους καλλιτέχνες, αλλά όχι στο βαθμό που τον συνάντησα στη Φωτεινή Βελεσιώτου, είναι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται τα τραγούδια που έχει να ερμηνεύσει. Ο σεβασμός και η ευγνωμοσύνη σε συνδυασμό με το μεγαλείο της φωνής της, που είναι δύσκολο να περιγραφεί συνθέτουν το πορτραίτο μιας καλλιτέχνιδος που έχει ακόμα μια λαμπρή πορεία να διαγράψει. Για του λόγου το αληθές, το τραγούδι του δίσκου «Για κοίτα ποιον περίμενα», επρόκειτο να ερμηνευτεί από τον Δημήτρη Μητροπάνο. Όταν ήρθε η ώρα να το πει η Φωτεινή Βελεσιώτου, έκανε ένα βήμα πίσω, το αφιέρωσε στον Δημήτρη. Μητροπάνο και με την καθαρότητα της φωνής της, τον επανέφερε στη μνήμη μας – έστω και για λίγο.

matsas_velesiotou_parousiasi_2015_04_009_papadopoulos_matsas_ntalaras

Η πρώτη συνύπαρξη λοιπόν της Φωτεινής Βελεσιώτου με την MINOS EMI είναι γεγονός. Η Ελένη Φωτάκη υπογράφει τους στίχους, ενώ ο Μίνως Μάτσας τους ντύνει με τις πανέμορφες ενορχηστρώσεις. Ο καθένας θα βρει το δικό του τραγούδι μέσα σε αυτό τον δίσκο για να ταυτιστεί – αυτό είναι σίγουρο.
Μετά την παρουσίαση και των 8 τραγουδιών του δίσκου, η Φωτεινή Βελεσιώτου έπειτα από παράκληση του Μάκη Μάτσα ερμήνευσε ξανά το «Μαχαίρι Μαχαιράκι μου» αλλά και τη «Στάχτη» έπειτα από παράκληση όλων των παρευρισκόμενων!

matsas_velesiotou_parousiasi_2015_04_024

Στο τέλος αυτό που μας έμεινε τελικά είναι η αίσθηση ενός δίσκου αγνού, αυθεντικού και πρωτόγνωρου. Αν θέλετε τη γνώμη μου, δε μιλά πια έτσι η μουσική στις καρδιές των ανθρώπων.
Για αυτό και εμείς να ευχηθούμε ο δίσκος να είναι καλοτάξιδος και να έχει την αποδοχή που του αξίζει…

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από τη παρουσίαση

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here