Γράφει η Ελένη Λαμπράκη
Φωτογραφίες: Σοφία Κοσμίδου

Το βράδυ της Τετάρτης 13 Μαϊου, είχαμε τη χαρά να βρεθούμε στο club του Σταυρού του Νότου, για την παρουσίαση δίσκου «Της  Αγάπης οι Σκιές» του Λευτέρη Λαγγούση. Και το θεωρώ ευτυχή συγκυρία γιατί οι live παρουσιάσεις δίσκων πλέον είναι κάτι σπάνιο (οι περισσότεροι απ’ αυτούς τους λίγους που κυκλοφορούν συνοδεύονται από μια ξερή παρουσίαση με ευχαριστίες και 2 τραγούδια), οι live παρουσιάσεις πραγματικά καλών δίσκων είναι κάτι ακόμα σπανιότερο.

laggousis_live_2015_05_018

Ο Λευτέρης Λαγγούσης είναι ένας νέος τραγουδοποιός – έχει γράψει ο ίδιος τους στίχους και τη μουσική στα περισσότερα κομμάτια του – και επίσης ένας πολύ θετικός και ευγενής άνθρωπος. Και μπορεί αυτό να φαίνεται ότι δεν αφορά και τόσο το παρόν κείμενο,  όμως ο Λευτέρης είναι πραγματικά ένας καλλιτέχνης με αγάπη και μεράκι για τη μουσική του, και αυτό φάνηκε απ’ το live που παρακολουθήσαμε. Μια παρουσίαση που δεν περιορίστηκε μόνο στα 11 κομμάτια του δίσκου, αλλά σε μια ευρύτερη γκάμα των μουσικών επιρροών του καλλιτέχνη, οι οποίες δεν απείχαν και τόσο απ’ τις δικές μας.

laggousis_live_2015_05_001

Η βραδιά ξεκίνησε με την… κλασσική  καθυστέρηση, λίγο μετά τις 22.30 με το Λευτέρη να ανεβαίνει στη σκηνή μαζί με τους μουσικούς του για το ξεκίνημα της βραδιάς. Όπως ήταν αναμενόμενο την τιμητική τους είχαν τα κομμάτια του δίσκου, τα οποία κινούνται ως επί το πλείστον στο μοτίβο της ηλεκτρικής μπαλάντας, άλλα πιο slow και άλλα πιο up tempo, με αρκετές αναφορές στην ελληνική rock σκηνή της δεκαετίας του ’80 και των αρχών του ’90, χωρίς όμως να μιλάμε για ξεκάθαρη μίμηση ή αντιγραφή.
Αν μου θύμισε λίγο κάποιον, θα επιλέξω  τον Παυλίδη, γιατί σε στιγμής η φωνή του Λευτέρη είχε μια παρόμοια «θαμπάδα», αυτή που αποπνέει το ίδιο «ονειρικό» συναίσθημα στα τραγούδια του Παυλίδη.

laggousis_live_2015_05_021

Προσωπικά ξεχώρισα μακράν το «Όνειρο της μέρας» που ακούσαμε περίπου στη μέση του live, το ομώνυμο «Της Αγάπης οι Σκιές», τις «Ώρες» και την «Περιπλάνηση», χωρίς όμως να βρήκα κάποιο μέτριο ή κακό κομμάτι στο δίσκο του Λευτέρη.
Όσον αφορά το live, η μπάντα φάνηκε να ταιριάζει απόλυτα με το πνεύμα των τραγουδιών, και παρά τα επιτρεπόμενα μικρολαθάκια και το άγχος της επίσημης πρώτης, το αποτέλεσμα ήταν πάρα πολύ δεμένο.

Στα θετικά της βραδιάς ήταν και η παρουσία του Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου επί σκηνής. Ερμήνευσε μαζί με το Λευτέρη το «Λούνα Παρκ», το «Έμεινα εδώ» το οποίο έχουμε συνηθίσει με την ερμηνεία του Στόκα και τα «Πράγματα που δεν έκανες» του Λάκη Παπαδόπουλου, φορτίζοντας λίγο συγκινησιακά τη στιγμή. Θα ήθελα μερικά ντουέτα ακόμα, αλλά το live διήρκησε στο σύνολό του λίγο παραπάνω από 1 ½ ώρα, οπότε λογικό.

laggousis_live_2015_05_011_konstantopoulos

Όσον αφορά τις υπόλοιπες επιλογές του  setlist, μου θύμισαν τις αγαπημένες μου κασσέττες στο λύκειο: Παυλίδης, Σιδηρόπουλος, Neil Young, Radiohead, Πυξ Λαξ, Pink Floyd. Χωρίς υπερβολές, χωρίς ατέλειωτες παρλάτες, το live κύλησε όμορφα, αρμονικά, και ταίριαξε πάρα πολύ με το χώρο, θυμίζοντας παλιότερες εποχές όπου ο Σταυρός έδινε ακόμα μεγαλύτερο βήμα σε νέους καλλιτέχνες.
Σίγουρα δεν έλλειψαν κάποιες λίγο πιο άστοχες κατ’ εμέ επιλογές, ή κάποια λίγο περίεργα στο άκουσμα δεσίματα κομματιών, αλλά στο σύνολο η εικόνα ήταν παραπάνω από θετική.

Για το τέλος όμως θα ήθελα να κάνω ένα γενικότερο σχόλιο, για το οποίο σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται ο καλλιτέχνης. Το θεωρώ πολύ άδικο, όταν στον ίδιο χώρο έχεις γνωστά ονόματα όπως ο Δεληβοριάς με είσοδο 12€, να βάζεις έναν νέο καλλιτέχνη που παρουσιάζει το δίσκο του καθημερινή, που είναι ακόμα πιο δύσκολη η προσέλευση και με είσοδο στα 10€. Είναι σα να ακυρώνεις όλη την προσπάθεια. Το αντιλαμβάνομαι ότι από πίσω δουλεύουν άνθρωποι οι οποίοι πρέπει κάπως να πληρωθούν, αλλά όταν μπορείς να ρίχνεις την είσοδο για τους μεγάλους, μην αδικείς τους μικρούς, ειδικά όταν η μουσική τους αξίζει τόσο πολύ.

laggousis_live_2015_05_004_konstantopoulos

Αυτά τα ολίγα από εμάς, με την προτροπή στο επόμενο live να σας δούμε εκεί. Σημειώστε το όνομα του Λευτέρη Λαγγούση, εμάς μας κέρδισε, και πιστεύουμε το ίδιο θα κάνει και με εσάς!

Μαζί με τον Λευτέρη Λαγγούση έπαιξαν: ο Αλέξανδρος Δερμάνης την ηλεκτρική κιθάρα, Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος τα πλήκτρα, ο Πέτρος Κρεμυζάκης το μπάσο και ο Στέλιος Πασχάλης τα τύμπανα.

 

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here