Γράφει η Μάρω Παναγή
Φωτογραφίες: Στάθης Κατάρας

Το καινούργιο του μουσικό album “Status Update (2019)” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΨΜ παρουσίασε ο τραγουδοποιός Παύλος Συνοδινός την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου στο Baumstrasse. Μαζί με την μπάντα του, παρέα με φίλους και συνεργάτες, ο Συνοδινός παρουσίασε τα 11 νέα τραγούδια του, 11 ιστορίες έρωτα θυμού, πολιτικής και μετανάστευσης βγαλμένες από τους ψηφιακούς τοίχους των social media.


Ο δίσκος, που κυκλοφορεί μαζί με ένα βιβλίο-λεύκωμα, είναι η τρίτη προσωπική δισκογραφική δουλειά του καλλιτέχνη και θα λέγαμε ίσως η πιο εσωστρεφής. Παρμένα λόγια άναρχης ποίησης από τα social media γίνονται δηλώσεις και εξομολογήσεις σε έναν δίσκο με κυρίως ηλεκτρονικά και ροκ στοιχεία. Τελικά, όμως, η εσωστρέφεια του αυτή εκδηλώνει σκέψεις και συναισθήματα κοινά σε όλους μας που αφορούν τη σύγχρονη ζωή των αστικών κέντρων και της τεχνολογικής εποχής.


Τη μουσική βραδιά στον ιδιαίτερο χώρο του Baumstrasse άνοιξε η προβολή του βίντεοκλιπ «Η Αθήνα σου ‘πεφτε μικρή» σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαργετουσάκη. Ακολούθησε ένα καλωσόρισμα από τον ραδιοφωνικό παραγωγό και ποιητή Ηλία Κωνσταντίνου και λίγα λόγια από τον δημοσιογράφο-συγγραφέα Μιχάλη Παπαμακάριο, ο οποίος μεταξύ άλλων χαρακτήρισε τον Συνοδινό ως έναν «όχι στενά ροκ καλλιτέχνη αλλά πολλά παραπάνω» και με μια σύντομη δισκοκριτική συνέστησε τον δίσκο ανεπιφύλακτα.


Οι τρεις βασικοί μουσικοί συνοδοιπόροι του Παύλου Συνοδινού – Δημήτρης Χατζηδημητρίου στα πλήκτρα, Άκης Παπαβασιλείου στο μπάσο και Alex Randan στα τύμπανα – ανέβηκαν στη σκηνή και κάτω από ατμοσφαιρικούς φωτισμούς η παρουσίαση των τραγουδιών άρχισε. Οι «Καιροί δεκαδικοί (Digital Times)» άνοιξαν το live, ένα κομμάτι με ηλεκτρονικά instrumental στοιχεία και δυνατό στίχο που θα μπορούσε να αποτελεί soundtrack εικόνων της πόλης. Ένα από τα θέματα που αγγίζει ο καλλιτέχνης είναι ο θυμός που κρατάμε μέσα μας, τον οποίο μετέτρεψε σε ροκ μελωδία στο κομμάτι «Βρίσε όσο θες», αλλά και πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, όπως, στο συγκινητικό κομμάτι «Σύνορο ανοιχτό» που μιλά για τους ξεχασμένους, τους πνιγμένους, του πληγωμένους, τους πρόσφυγες και τις οθόνες που μετατρέπουν τον θάνατο σε αριθμό.


«Της βαρεμάρας ή φεύγουν οι μέρες» ήταν το jazz funk τραγούδι που ερμήνευσε ο δημιουργός του Δημήτρης Χατζηδημητρίου κι έπειτα ανέβηκε στη σκηνή ο Σπύρος Γραμμένος ο οποίος ερμήνευσε κάποια δικά του κομμάτια, όπως το αγαπημένο «Τι με κοιτάς», και συνόδευσε τον Συνοδινό σε άλλα.


Όπως είχε αναφέρει πρωτύτερα ο Μιχάλης Παπαμακάριος, o Παύλος είναι ένας καλλιτέχνης που δεν φοβάται να καταπιαστεί με πολιτικά θέματα, όπως η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου που έγινε η αφορμή να γράψει τη «Ματωμένη βροχή» αλλά και να μιλήσει ανοιχτά για την κρατική βία και καταστολή. «Διάολε θα σε βρω» και «Λόγια του δρόμου» ήταν κάποια άλλα από τα τραγούδια που ακούστηκαν και ενθουσίασαν το κοινό.

Μια βόλτα στην Αθήνα, λοιπόν, και γνώριμες εικόνες μας μετέφεραν οι στίχοι του κιθαρίστα και τραγουδοποιού Παύλου Συνοδινού και αληθινά συναισθήματα οι μελωδίες του από το Status update. Εικόνες ονείρων «ενάντια στο παράλογο» μας έφερε ο ήχος της φυσαρμόνικας και με τον ήχο του κλαρίνου στο «Καιροί δεκαδικοί» οι μουσικοί μάς αποχαιρέτησαν κλείνοντας τον κύκλο της δυναμικής μα και τρυφερής παρουσίασης…


Ο δίσκος που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΨΜ περιλαμβάνει όχι μόνο τη μουσική αλλά και τις ίδιες τις σκέψεις του Παύλου Συνοδινού γραμμένες στο βιβλιο-λεύκωμα που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του. Μπορεί να τον γνωρίσαμε ως κιθαρίστα της Νατάσσας Μποφίλιου και του Γιάννη Χαρούλη, αλλά ο ίδιος έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια πως είναι ένας τραγουδοποιός που δεν σταματά να ψάχνει και να ανακαλύπτει και έχει ακόμα πολλά να μας πει!


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here