Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Στο Coney Island της δεκαετίας του ’50, η Ginny (Kate Winslet), μέσα στα φώτα ενός λούνα παρκ, ζει αδιάφορα και καταπιεσμένα με τον σύζυγό της, Humpty (Jim Belushi) και τον μικρό… πυρομανή γιο από τον πρώτο της γάμο. Όταν γνωρίζει και ερωτεύεται τον ναυαγοσώστη Mickey (Justin Timberlake) έχει την ελπίδα ότι θα αλλάξει τη ζωή της. Όμως η ξαφνική άφιξη της Caroline (Juno Temple), κόρης του Humpty από προηγούμενο γάμο, την οποία κυνηγά ο μαφιόζος πρώην άντρας της ανατρέπει όλα τα δεδομένα…

wonder_wheel_afisa_2017_12

Ο Woody Allen γράφει και σκηνοθετεί το “Wonder Wheel”, μια εξαιρετική δραματική ταινία που εντυπωσιάζει οπτικά τον θεατή από την πρώτη κιόλας στιγμή, χάρη στην απίστευτη δουλειά του σπουδαίου διευθυντή φωτογραφίας, Vittorio Storaro. Ακολουθώντας μία στέρεη σεναριακή δομή που παραπέμπει στο αριστουργηματικό του “Match Point”, με το χαρακτηριστικό «γουντιαλενικό» χιούμορ του να περιορίζεται σοφά σε καίριες, μικρές δόσεις, ο αμερικανός δημιουργός φτιάχνει ένα έργο σαν αρχαίο δράμα, που μιλά για όσα τον προβληματίζουν: τη μοίρα, το τυχαίο, την ύπαρξη, την τέχνη (ειδικά αυτήν του θεάτρου και του κινηματογράφου), τις ανθρώπινες πράξεις και τις συνέπειές τους.

Μέσα στον επιφανειακά χαρούμενο κόσμο όπου κατοικούν και δουλεύουν η Ginny και ο Humpty, τα φώτα απλώς καλύπτουν τα σκοτάδια και η λάμψη που προσφέρουν είναι απατηλή. Η τεράστια ρόδα του λούνα παρκ στην οποία αναφέρεται ο τίτλος, γυρίζει, υψώνοντάς σε από τη μία στιγμή στην άλλη από τη γη στον ουρανό. Με τον ίδιο τρόπο γυρνά όμως και ο τροχός της τύχης, προκαλώντας μοιραία γεγονότα για τα οποία, ωστόσο, την τελική ευθύνη έχουν οι άνθρωποι, με τις επιλογές και τα πάθη τους.

wonder_wheel_2017_12

Κορυφαία ενός εξαίσιου καστ, η πάντοτε άψογη Kate Winslet, η οποία δημιουργεί ένα πορτρέτο γυναίκας –πρώην ηθοποιού, η οποία κατέληξε σερβιτόρα και νοικοκυρά– που λαχταρά να ζήσει το όνειρο, ενώ η πραγματικότητα της «επιτίθεται» ανελέητα. Σε μια σπουδαία σκηνή, λίγο πριν από το φινάλε, παραπέμπει στη Blanche Dubois αλλά και τη Norma Desmond, τον χαρακτήρα που υποδυόταν η Gloria Swanson στο θρυλικό “Sunset Blvd.” του Billy Wilder. Προσωπικά, δεν αποκλείω η ερμηνεία της αυτή να την οδηγήσει στις υποψηφιότητες των Oscar.

Όσοι αγαπούν τον κλασικό, κωμικό Woody Allen ίσως να μην ικανοποιηθούν απόλυτα από αυτήν την, άκρως ευπρόσδεκτη για εμένα προσωπικά κάθε φορά που συμβαίνει, στροφή του σε πιο δραματικές ιστορίες. Όμως η ταινία του είναι αληθινό χάρμα οφθαλμών και έχει τόσα πολλά επίπεδα που νομίζω πως οι πάντες θα βρουν κάποιο σημείο επαφής. Άλλωστε, ένα είναι το μόνο σίγουρο: ρόδα είναι και γυρίζει…

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από την Odeon, από την Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου.

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here