Γράφει η Βασιλική Πολυκάρπου
Φωτογράφηση: Ιωάννα Μπρατσολιά

«Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς»… Σε αυτό το στίχο θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε το γενικό κλίμα της χθεσινής βραδιάς, με την έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα, στην παρουσίαση του νέου δίσκου της Ελεωνόρας Ζουγανέλη! Λίγο μετά τις οκτώ λοιπόν, χθες το βράδυ, στο Public Συντάγματος, έγινε η παρουσίαση του νέου διπλού δίσκου, με τίτλο «Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς», μίας ολοκαίνουριας δισκογραφικής δουλειάς, αφιερωμένης στη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη… Πρόκειται για τον πέμπτο προσωπικό δίσκο της Ελεωνόρας Ζουγανέλη και τον δεύτερο live δίσκο της!

zouganelh_event_2014_10_024

Αυτή η ολοκαίνουρια δισκογραφική δουλειά, άντλησε το υλικό της από την ηχογράφηση της μεγάλης καλοκαιρινής συναυλίας στο Ηρώδειο (link από το ρεπορτάζ: Music Corner | Ο ουρανός έγραφε Μελίνα και το Ηρώδειο… Ελεωνόρα!), που πραγματοποιήθηκε με αφορμή το κλείσιμο των είκοσι χρόνων από το θάνατο της φοβερής αυτής προσωπικότητας, η οποία άφησε το σημάδι της, τόσο στο χώρο της τέχνης, όσο και σε αυτόν της πολιτικής. Καθώς, η βραδιά στο Ηρώδειο είχε αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις, η κυκλοφορία του δίσκου, δεν ξάφνιασε τους περισσότερους… Σίγουρα όμως, έδωσε μεγάλη χαρά τόσο στους δημιουργούς, όσο και στο κοινό, αφού με αυτόν τον τρόπο συνεχίζεται η διαδρομή της Ελεωνόρας Ζουγανέλη με αναφορά στο ρεπερτόριο της Μελίνας Μερκούρη, μία μουσική διαδρομή, που θα συνεχιστεί και στο Μέγαρο Μουσικής για δύο συναυλίες στις 7 και 8 Νοεμβρίου!

zouganelh_event_2014_10_009

Στην παρουσίαση ακούσαμε ανθρώπους που σχετίζονται ο καθένας με πολύ διαφορετικό τρόπο με αυτή τη δισκογραφική δουλειά. Η διευθύντρια της Minos EMI, Μαργαρίτα Μάτσα, μας μίλησε για το πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα σχετικά με το αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη, αλλά και πώς κατέληξαν στη συνέχεια στην απόφαση για την κυκλοφορία αυτού του δίσκου. Χαρακτηριστικά είπε πως όλοι, ως ομάδα, σκέφτηκαν «πόσο κρίμα θα ήταν» να έμενε αυτή η μουσική επιτυχία μόνο σε αυτήν την ηχογράφηση -που γίνεται ούτως ή άλλως για αρχειακούς λόγους- και να μη βγει παραέξω, εφόσον υπάρχει αυτό το ποιοτικό υλικό. Σε σχέση με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη, είπε πως «αποδείχτηκε παλικάρι στα δύσκολα, συγκινητική, αποκαλυπτική, κάτι που και η ίδια η Μελίνα θα καμάρωνε!». Επίσης, έκανε λόγο για την άγνοια κινδύνου, που λόγω του αρχικού ενθουσιασμού του εγχειρήματος, δεν συνειδητοποιείς, παρά μόνο στο «τέλος του δρόμου»!

zouganelh_event_2014_10_007

Δεύτερη πήρε το μικρόφωνο η μεγάλη πρωταγωνίστρια, η οποία μας αφηγήθηκε αρκετά, σχετικά με την ιστορία αυτού του δίσκου και των συναυλιών, που ολοκληρώνουν το μουσικό αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη! «Όλα ξεκίνησαν μία άνοιξη που άρχισαν οι συζητήσεις με τον κύριο Λούκο… Ο καιρός πέρασε και άρχισα να καταπιάνομαι στην ουσία με ένα ρεπερτόριο που είχα την τύχη να γνωρίζω από πάρα πολύ μικρή», μας είπε, κάνοντας μία εισαγωγή. Ένα από τα πολύ σημαντικά στοιχεία αυτού του δίσκου, είναι το πόσο ετερογενές ρεπερτόριο είχε ερμηνεύσει η Μελίνα Μερκούρη και κλήθηκε τώρα να επανεκτελέσει η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, παίρνοντας ταυτόχρονα και ένα μεγάλο ρίσκο, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται τελικά, κερδίζοντας την πρόκληση.

zouganelh_event_2014_10_026

Σε αυτό το live album υπάρχουν τραγούδια από το «Αγάπη που ‘γινες δίκοπο μαχαίρι» και το «Άννα μην κλαις», μέχρι και το «Χάρτινο το Φεγγαράκι», τα «Παιδιά του Πειραιά» και τον «Ιλισσό». Όπως φαίνεται και από τους τίτλους, πρόκειται για τραγούδια πολυαγαπημένα, που αγγίζουν το λαϊκό αίσθημα, σε τέτοιο βαθμό, όπως είχε καταφέρει και η ίδια η Μελίνα Μερκούρη και όπως, αποπειράθηκε με επιτυχία να φέρει εις πέρας η Ελεωνόρα, ως άλλη «σύγχρονη Μελίνα». Η ερμηνεύτρια ένιωσε την ανάγκη να ευχαριστήσει τη «φωνή και το πρόσωπο Μελίνα Μερκούρη που η δύναμή της, το πάθος με το οποίο έκανε ό,τι έκανε, ο αυθορμητισμός της, το ότι ρίσκαρε και ότι πίστευε στον εαυτό της, χωρίς να ακούει τις γνώμες των άλλων», στάθηκαν μαθήματα και για την ίδια την Ελεωνόρα.

zouganelh_event_2014_10_006

«Ωραίο είναι να ρισκάρεις και να δοκιμάζεις πράγματα που είτε σου ταιριάζουν, είτε δεν σου ταιριάζουν», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόταν στην πρόκληση του εγχειρήματος και μίλησε για τη δική της πορεία, ως μία «διαδρομή στη μουσική ως τώρα γεμάτη από παράδοξα», αφού «αλλιώς τα πράγματα ήταν προγραμματισμένα και αλλιώς ήρθαν»! Στη συνέχεια, ευχαρίστησε έναν έναν τους συντελεστές, τον Πέτρο Ζούλια, τη Μπέττυ Βαλάση, τους ενορχηστρωτές της παράστρασης, Ευριπίδη Ζεμενίδη και Αντώνη Σουσάμογλου, τον Μίλτο Λογιάδη, τη χορωδία αποφοίτων του Αρσακείου και τη Χριστίνα Βαλσάμη, που κάποτε ήταν δασκάλα της, τη Μανουέλα Παυλίδου, τη Μαργαρίτα Μάτσα, την εταιρία Groupama, αλλά και τη μάνατζέρ της, Κατερίνα Παπαδοπούλου…

zouganelh_event_2014_10_014_zoulias

Ο Πέτρος Ζούλιας, ως σκηνοθέτης της παράστασης του Ιουλίου, δήλωσε σχετικά, πως «Η Μελίνα δεν ήταν το χθες, είναι το σήμερα. Γιατί τίποτα από τη Μελίνα δεν έχει τελειώσει. Ούτε το πάθος για τον έρωτα, ούτε το πάθος για την Ελλάδα!». Με πολύ θερμά λόγια μίλησε για την Ελεωνόρα Ζουγανέλη, την οποία θεωρεί ένα «πολύ άξιο πλάσμα, που μας πήγε το καράβι μακριά», ενώ η μουσική παράσταση απέκτησε τέτοιο χαρακτήρα εξαιτίας της, που με «σχεδόν αυτόματικό τρόπο νιώθαμε ότι η Μελίνα είναι παρούσα».

zouganelh_event_2014_10_016_valash_zoulias

Η Μπέττυ Βαλάση στη συνέχεια, μίλησε ως συντελεστής της παράστασης αλλά και ως πολύ στενή φίλη της Μελίνας Μερκούρη. Με αναφορές σε προσωπικές της εμπειρίες αρχικά, μίλησε για τη συνάντησή της με τη μεγάλη ηθοποιό, ερμηνεύτρια και πολιτικό. Για την Ελεωνόρα Ζουγανέλη, δήλωσε πως «αυτό το ταλαντούχο και πανέμορφο πλάσμα που είναι προικισμένο με πολλές δυνατότητες, είναι ταπεινό κι έτσι πρέπει να είναι μέχρι το τέλος. Την αγαπώ και την εκτιμώ!». Κλείνοντας, έκανε σύντομη αναφορά στα μάρμαρα του Παρθενώνα και τις προσπάθειες της Μελίνας Μερκούρη για την επανένωσή τους, μέσα από μερικές φράσεις που δέχτηκαν το πολύ θερμό χειροκρότημα του κοινού.

zouganelh_event_2014_10_029

Στη συνέχεια, η Μανουέλα Παυλίδου, γραμματέας και φίλη της Μελίνας Μερκούρη, μίλησε επίσης, με μεγάλη εκτίμηση για την Ελεωνόρα Ζουγανέλη, τις προσπάθειές της και το αποτέλεσμα της παράστασης και του δίσκου, ενώ έδωσε έμφαση στο ότι θα κέρδιζε την ίδια τη Μελίνα Μερκούρη «γιατί έχει πολλές αρετές και στοιχεία δικά της». Επιπλέον, ο Άρης Δαβαράκης, με την ιδιότητα του «θεατή της παράστασης», όπως μας είπε, έκανε κάποια δικά του σχόλια, έχοντας ταυτόχρονα ζήσει από κοντά τη Μελίνα Μερκούρη και κάνοντας αναφορά στη δική του «μεταφυσική πλευρά», είπε πως η «Μπέττυ Βαλάση αποτελούσε το ρεαλιστικό στοιχείο που συνέδεε την Ελεωνόρα με τη Μελίνα» και πως είχε την ιδέα ότι «η Μελίνα από πάνω, γελούσε». Το λόγο στο τέλος πήρε ο Χρήστος Κάτσιος από την Groupama, ο οποίος μίλησε για τη σημασία της επαναφοράς αυτών των έργων από την Ελεωνόρα Ζουγανέλη, αλλά και για τη σπουδαιότητα της Μελίνας Μερκούρη η οποία «δικαίως χαρακτηρίστηκε ως γυναίκα φλόγα και στη Γαλλία, όπου έζησε για πολλά χρόνια. Έμεινε αξέχαστη»!

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από την παρουσίαση


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here