Γράφει η Κωνσταντίνα Μακρογιάννη

Κρίση στην οικονομία, κρίση στην πολιτική, κρίση στη παιδεία, στην υγεία. Ανοίγω το τηλεοπτικό μέσο και διαπιστώνω πως προβάλλει συνεχώς αυτό. Αναρωτιέμαι αν αυτό ποτέ υποχωρήσει  από την πρώτη γραμμή της ενημέρωσης. Αυτό δυστυχώς δεν συμβαίνει. Το φαινόμενο παραμένει εκεί και επιστρέφει δριμύτερο. Γιατί επιστρέφει;  Όταν πριν χρόνια ενηλικιώθηκα νόμισα πως θα άλλαζε ο κόσμος και θα γινόταν καλύτερος. Ήθελα να προβάλλονται τα πρότυπα που θα «υμνούν» τις ηθικές και παραδοσιακές μας αξίες.

Και  τώρα; Αλλάζω κανάλι για να ανακαλύψω αυτό που με απασχολεί. Δεν μιλάει κανείς για την κρίση των αξιών; Αλλάζω ξανά το κανάλι και τα πρότυπα είναι μπερδεμένα στην σκληρή και άκομψη κριτική των κριτών του πάνελ, που δεν διστάζουν να προσβάλουν το διαγωνιζόμενο που προσπαθεί να προβληθεί. Κάτι ανάλογο και στο τηλεοπτικό παιχνίδι που ονομάζεται Survivor. Εκεί κάποιοι μαχητές, μάχονται για να γίνουν διάσημοι. Τελικά όλοι αυτοί είναι άρρωστοι με το φαίνεσθαι.

Εμείς. Εμείς ανεχόμαστε και αποδεχόμαστε την ισοπέδωση του πνεύματος. Φταίμε. Όταν ακούμε μικρά παιδιά να μιλούν περιχαρή για το για το Survivor γιατί δεν τα αποτρέπουμε; Oι γονείς; Οι γονείς είναι η κοινωνία, δηλαδή εμείς. Φταίμε. Τα πρώτα ερεθίσματα πηγάζουν πρωτίστως από το οικογενειακό περιβάλλον. Τα παιδιά και οι έφηβοι αρέσκονται να ακολουθούν  πιστά το καθετί μαζικό. Πώς να τους εξηγήσουμε πως το αυτό είναι ταυτόχρονα υποβαθμισμένο και κατακριτέο. Αδυνατούμε να καταλάβουμε  πως  με αυτό τον τρόπο καταστρέφεται η αυτοτέλειά τους.

Προσωπικός μου συνοδοιπόρος είναι η μουσική. Αυτή που εξευγενίζει τις ψυχές των ανθρώπων. Είναι αδιανόητο πως η νόθη ψυχαγωγία κερδίζει έδαφος. Και αυτό έλεγα πως θα αλλάξει. Και όμως τα νόθα φαινόμενα και η αλλοτρίωση επιστρέφουν.

Αλλάζω κανάλι ξανά και προσπαθώ να γυρίσω σελίδα. Ψάχνω  ακόμα να βρω τους θεμελιωτές που υποστηρίζουν την υποκουλτούρα. Αλλά και τους υποστηρικτές που τη θεμελιώνουν…

————-

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here