9/12/2010
www.musiccorner.gr

Motivo4
(σε …meeting με την
Αριάδνη Κυπριάδη)

Motivo4 ξανά! Μετά το δίσκο του 2003, το συγκρότημα έμοιαζε να έχει σιωπήσει. Από την αρχή εξάλλου η ιστορία των Motivo4 έμοιαζε περισσότερο με θρίλερ παρά με παραμύθι, με αποχώρηση μελών, αλλαγή εταιρείας και ηχογραφήσεις σε home studios.

 Η σιγή όμως έληξε… Με τη συμβολή του τιμημένου με Grammy John Cuniberti, επιστρέφουν δυναμικά με τον σκοτεινής ροκ αισθητικής δίσκο το «Κλειδί». Στο σημερινό Meeting Point μας μιλούν για τα χρόνια που πέρασαν, την καινούρια αυτή δουλειά και τα χρόνια που θα έρθουν…

Music Corner: Μετά από 7 χρόνια σιωπής, οι Motivo 4 βρήκαν «Το Κλειδί» της επιστροφής στη δισκογραφία… Πού χαθήκατε όλο αυτόν τον καιρό;
Motivo4: Μιλάμε όταν έχουμε να πούμε κάτι. Όταν δεν έχουμε, σιωπούμε. Ακούγεται “κλισέ” όμως είναι η αλήθεια. Δεν είμαστε “επαγγελματίες” της δισκογραφίας που κάθε χρόνο πρέπει να βγάζουμε δίσκο με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται. Αυτό μας δίνει την πολυτέλεια να “φάμε” όσο χρόνο θέλουμε μέχρι να είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Tο album αυτό θέλαμε να είναι όπως ακριβώς το φανταστήκαμε. Το συμβόλαιο με την “πρώην” δισκογραφική μας είχε λήξει, οπότε δε μας πίεζε κανείς. Το ρίξαμε και κανα-δυό χρόνια έξω, ψάχναμε και “Το Κλειδί” …. και να’ μαστε. “7 χρόνια… φαγούρα” !

Music Corner: Σας αγχώνει η δισκογραφική αυτή επιστροφή και η διαδικασία να συνδεθείτε με τους νεώτερους σε ηλικία ακροατές;
Motivo4:
Κάθε άλλο. Μας προκαλεί, το να απευθυνθούμε και σε νεώτερους ακροατές. Η κάθε δισκογραφική δουλειά είναι μια νέα αρχή και μια καινούργια περιπέτεια. Η διαδικασία αυτή μας αναζωογονεί και μας δίνει κίνητρο.

Music Corner: Ο δίσκος, από τη μουσική μέχρι το εξώφυλλο, μοιάζει αρκετά σκοτεινός. Πώς θα τον περιγράφατε σε έναν ακροατή;
Motivo4:
Είναι αλήθεια πως ο δίσκος αυτός έχει πολλά “γκάζια”. Και δύο “όψεις”. Η μία άγρια, σκοτεινή και επιθετική, δείχνει τον θυμό μας. Άλλωστε δεν είμαστε μόνο εμείς έτσι, όλη η κοινωνία είναι. Ως μουσικοί οφείλουμε να αφουγκραζόμαστε την κοινωνία.
Η άλλη εξηγεί ως ένα βαθμό την ύπαρξη της σκοτεινής πλευράς. Είναι αυτό που έχουμε “ξεχάσει” ότι είμαστε. Ευαίσθητη και προβληματισμένη, αναδεικνύει την ανθρώπινη διάσταση, σε σημείο που να σε παραπέμπει στην παιδική αθωότητα και στις πραγματικές ανθρώπινες αξίες.
Με λίγα λόγια, “Το Κλειδί” είναι το απόσταγμα όλων αυτών που θέλουμε, που νοιαζόμαστε, που παλεύουμε… Είναι πέρα από ό,τι έχουμε δοκιμάσει πριν. Άγριο, απαλό, ευαίσθητο, πικρό, προβληματισμένο και, το κυριότερο, είναι αληθινό. Είναι… εμείς.

Music Corner: Η συνεργασία με το John Cuniberti (Aerosmith, Dead Kenedys) για το mastering του δίσκου πώς προέκυψε;
Motivo4:
Έχει και τα καλά της η παγκοσμιοποίηση. Η συνεργασία αυτή προέκυψε μέσω ενός γερμανικού studio με το οποίο συνεργάζομαι (Γ.Α.) σε e-production. Αρχικά είχε αναλάβει άλλος το mastering, αλλά δεν είμαστε και πολύ ευχαριστημένοι. Στη συνέχεια μέσω του studio που προανέφερα επικοινωνήσαμε με τον Cuniberti, ο οποίος έκανε καταπληκτική δουλειά. Να πώ εδώ ότι γενικά δεν κάνουμε εκπτώσεις. Ο ήχος του συγκροτήματος είναι πολύ σημαντικός. Γι’ αυτό το στείλαμε σ’ έναν από τους καλύτερους.

Music Corner: Η δισκογραφία έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια με την άνοδο της πειρατείας. Πώς μπορεί σήμερα να επιβιώσει ένα ροκ συγκρότημα;
Motivo4:
Είναι γεγονός ότι η μουσική βιομηχανία νοσεί. Ο λόγος όμως δεν είναι η “πειρατεία”. Ο κύριος λόγος είναι ότι οι νέες τεχνολογίες πληροφορικής – επικοινωνιών αλλάζουν τα δεδομένα στον τρόπο που παράγεται και διανέμεται η μουσική. Βασικό χαρακτηριστικό της νέας πραγματικότητας είναι η απευθείας σχέση καλλιτέχνη – κοινού χωρίς διαμεσολαβήσεις. Όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες επιλέγουν την προώθηση και διάθεση της μουσικής τους στο διαδίκτυο. Στην ψηφιακή εποχή, όπου όλοι και όλα θα είναι συνδεδεμένα με το διαδίκτυο, οι εταιρείες προώθησης της διασκέδασης δεν έχουν θέση. Οι τελευταίοι που θα πρέπει να θλίβονται με τις εξελίξεις αυτές είναι βέβαια οι καλλιτέχνες και γενικότερα οι πνευματικοί δημιουργοί. Οι σχέσεις της διαμεσολάβησης, οι οποίες συνεπάγονταν και σχέσεις εξουσίας, τείνουν προς κατάργηση σε άλλους τομείς δημιουργίας περισσότερο και σε άλλους λιγότερο.
Ως εκ τούτου ενα ροκ συγκρότημα μόνο να ωφεληθεί μπορεί από αυτό.

Music Corner: Πώς βρίσκετε τη μουσική σκηνή στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή;
Motivo4: Αναβράζουσα! Η μουσική είναι βιωματική και μιλάει στην ψυχή μας, όταν τα πραγματικά καθημερινά μας προβλήματα, ανησυχίες, προσδοκίες, τα μετουσιώσει σε τέχνη. Τα ερεθίσματα που έχουν οι δημιουργοί σήμερα, λόγω της κοινωνικής κατάστασης, είναι πολύ περισσότερα από ό,τι 5 χρόνια πριν. Κάτι μου λέει πως σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις.

Music Corner: Ένας μεγάλος αριθμός νέων μουσικών προσπαθεί να αναδειχτεί μέσα από τηλεοπτικές εκπομπές και ριάλιτι. Νιώθετε ότι σταδιακά δίνεται λιγότερη έμφαση στη μουσική και περισσότερη στην εικόνα ενός καλλιτέχνη;
Motivo4:
Αναμφισβήτητα. Κι αυτό είναι πρόβλημα. Η μουσική είναι τέχνη και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Η εικόνα είναι ένα μέρος του πακέτου, αλλά όχι το κυρίαρχο. Αυτό που μιλάει στις καρδιές των ανθρώπων είναι η μουσική. Με το άλλο απλώς …κατανάλωση και κουτσομπολιό.
Αντιμετωπίζονται σοβαρά από τον κόσμο αυτά τα παιδιά; Δεν είμαστε σίγουροι, παρότι κάποια μπορεί να έχουν την ικανότητα και το ταλέντο. Αναρωτιέμαι αν ο Stevie Wonder που μάγεψε εκατομμύρια ανθρώπους με τα τραγούδια του, θα έκανε καριέρα σε κάποιο ριάλιτυ! Έχουμε …ξεφύγει λίγο.

Music Corner: Εσείς τι μουσική ακούτε στο αυτοκίνητο;
Motivo4:
Μuseredhotchillipeppersledzeppelinstingskunkanansietoolsystemofadownperljamjefbackley
perfectcirclebjorkportisheadmassiveattack… και άλλα πολλά!!!

Music Corner: Το «Κλειδί» περιλαμβάνει και στίχους με κοινωνικές προεκτάσεις, όπως το «Ψυγείο». Οι περισσότεροι Έλληνες νιώθουν εγκλωβισμένοι και απελπισμένοι από τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Εσείς πώς το αντιμετωπίζετε;
Motivo4:
Η συνεργασία με τον Νικήτα Κλιντ στο “Ψυγείο” ήταν μία από τις στιγμές που φαίνεται το πώς αισθανόμαστε. Είμαστε πολύ θυμωμένοι με αυτά που γίνονται στη χώρα …του τίποτα και φυσικά τα τραγούδια μας είναι ο καθρέφτης των συναισθημάτων μας. Η αντίδραση του κόσμου πιστεύουμε πως είναι το “φάρμακο” γι’ αυτή την κατάσταση.

Music Corner: Τι να περιμένουμε από το συγκρότημα στο άμεσο μέλλον;
Motivo4:
Το άμεσο μέλλον ξεκινά με τη live παρουσίαση του album στο “Οξυγόνο Live” τη Δευτέρα 13 Δεκέμβρη 2010.
Εκεί θα συνδέσουμε το παρελθόν μας με το παρόν μέσα από μουσική και Video art. Θα συμμετέχουν επίσης ο Νικήτας Κλιντ και ο Δημήτρης Μητσοτάκης, για να τραγουδήσουμε on stage τα τραγούδια που γράψαμε μαζί. Μετά θα ξεκινήσουμε live ανά την Ελλάδα.
Άλλωστε “H πραγματική επικοινωνία με τον κόσμο γίνεται μόνο μέσα από τα live”…

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τελικά υπάρχουν καλλιτέχνες που λένε τα πράγματα με το όνομα τους.
    Μπράβο παιδιά. Πολύ αληθινοί και το κυριότερο “σκεπτόμενοι”. Σας εύχομαι το καλίτερο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here