19/5/2011
Γράφει η Ελένη Λαμπράκη
Φωτογράφηση: Γρηγόρης Θανόπουλος
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Η αλήθεια είναι πως για την περίπτωση της Zaz διατηρούσα για πολύ καιρό τις αμφιβολίες μου. Και αυτό γιατί έχοντας ακούσει μόνο το «Je veux», το οποίο κυριολεκτικά έλιωσαν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί στη χώρα μας, φοβόμουν ότι ανήκει και αυτό στην κατηγορία των τραγουδιών που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και σημειώνουν μεγάλη επιτυχία, αλλά από εκεί και έπειτα δεν υπάρχει κάποια συνέχεια. Ψάχνοντας όμως λίγο παραπάνω κατάλαβα πως η ουσιαστική επιτυχία του δεν οφείλεται μόνο σε έναν ταλαντούχο συνθέτη και έναν στιχουργό αλλά στην ίδια την προσωπικότητα της ερμηνεύτριάς του. Η Zaz, η καλλιτεχνική persona της τραγουδοποιού Isabelle Geffroy, κατάφερε να αγγίξει ανθρώπους σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, λέγοντας τραγουδιστά ότι θέλει αγάπη, χαρά και καλή διάθεση (βέβαια φαντάζομαι ότι λίγοι έκατσαν και έψαξαν εξ’ αρχής τους στίχους για να καταλάβουν τι λέει)!

Δεν μου προκάλεσε καμία εντύπωση λοιπόν το γεγονός ότι μπαίνοντας στο θέατρο Badminton για να παρακολουθήσω την πρώτη της συναυλία επί αθηναϊκού εδάφους (και δεύτερη επί ελληνικού μιας και εμφανίστηκε μια μέρα πριν στη Θεσσαλονίκη), δεν είδα παρά ελάχιστα άδεια καθίσματα και την αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη. Λίγα λεπτά μετά τις 9 η συναυλία ξεκίνησε με τη Σοφία Κουρτίδου και τους Slipin’ Band. Μία νεαρή ερμηνεύτρια όπου μαζί με την πολύ καλή μπάντα της μας είπαν μερικά δικά τους κομμάτια σε jazz και swing ρυθμούς.

Σοφία Κουρτίδου & Slipin’ Band

Περίπου μισή ώρα μετά και αφού είχε μεσολαβήσει ένα μικρό διάλειμμα, τα φώτα του Badminton χαμήλωσαν για ακόμα μια φορά και μία φιγούρα ανέβηκε στη σκηνή και ξεκίνησε να παίζει μια μελωδία στο ξυλόφωνο. Η Zaz μας καλωσόριζε με τις πιο ζεστές της μουσικές λέγοντας «Καλησπέρα σας φίλοι μου». Και δεν ήταν η μόνη φορά που μίλησε ελληνικά, καθώς κατά τη διάρκεια της βραδιάς προσπάθησε κι άλλες φορές να πει στη γλώσσα μας κάποιες φράσεις! Εμείς πάλι είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε σχεδόν όλα τα τραγούδια από το δίσκο της καθώς και μερικά ακόμα. Από τον παριζιάνικο ήχο του “Les Passants”, στην συγκινητική μπαλάντα “Eblouie par la nuit”, “Ni oui ni non”, “Le long de la route” και το “Dans ma rue” που είχε ερμηνεύσει για πρώτη φορά η Edith Piaf. Ευτυχώς δεν είχαν έρθει όλοι για το “Je veux” στο οποίο βέβαια όπως ήταν αναμενόμενο έγινε πανικός από τις πρώτες νότες! Η Zaz φάνηκε να χαίρεται με όλον αυτό τον ενθουσιασμό, μου έδωσε μάλιστα και την αίσθηση πως ακόμα και η ίδια δεν έχει συνειδητοποιήσει πόσο πολύ έχει αγαπήσει ο κόσμος τη δουλειά της και την ίδια!

Σίγουρα στα μεγάλα προτερήματα αυτής της τραγουδίστριας συγκαταλέγεται η σπάνια φωνή που διαθέτει και η ικανότητα της να παράγει ήχους τόσο άρτιους σα μουσικό όργανο. Αναμφισβήτητα η φρεσκάδα και η θετική της ενέργεια συμβάλλουν στο τόσο όμορφο show που μας παρουσίασε, όπου από ένα σημείο και μετά και ύστερα από δική της παρότρυνση ήμασταν όλοι όρθιοι και χορεύαμε (πραγματικά τα καθίσματα περίσσευαν). Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η Zaz έχει το χάρισμα όταν τραγουδάει στη σκηνή να μας παίρνει από το χέρι και να μας μεταφέρει μαζί της στα δρομάκια του Παρισιού όπου παίζει μουσική μαζί με την μπάντα της. Όπως είπε και η ίδια προλογίζοντας κάποιο από τα τραγούδια της, στα ελληνικά κιόλας, «αυτό το τραγούδι απευθύνεται στο παιδί που κρύβουμε μέσα μας». Είχαμε τη χαρά να δούμε και ν’ ακούσουμε το πιο παιδικό και αυθόρμητο κομμάτι του δικού της εαυτού. Είναι πραγματικά ωραίο η επιτυχία να έρχεται σε ανθρώπους με ταλέντο και χάρισμα αλλά και ελεύθερο πνεύμα όπως η Zaz, χωρίς οι ίδιοι να χρειάζεται να τη κυνηγήσουν ποτέ!

Η Zaz με τη δημοσιογράφο του Music Corner, Ελένη Λαμπράκη...

Το μοναδικό μειονέκτημα που βρίσκω είναι ότι η συναυλία είχε πολύ μικρή διάρκεια, λίγο παραπάνω από μιάμιση ώρα. Αλλά και πάλι καλλιτέχνες αυτής της ιδιοσυγκρασίας είναι καλό να έρχονται στη χώρα μας και να μας χαρίζουν συναυλίες υψηλού επιπέδου κάνοντάς μας να δούμε και κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

Bienvenue dans la réalité de Zaz!

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Όντας παρών στη συναυλία στο θεατρο badminton, μεταφέρετε άρτια και εξαιρετικά την όλη ατμόσφαιρα του show! Συγχαρητήρια!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here