9/9/2013
www.musiccorner.gr
Γράφει η Πέννυ Γέρου

Κάπου στα τέλη του Ιουνίου αποφασίζουμε με μια φίλη να πάμε για μια μπύρα στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Ένα τεράστιο πάρκο, από τα λίγα της Αθήνας, που συντηρείται μετά κόπων και βασάνων από κολεκτίβες και κατοίκους της περιοχής. Προχωρώντας προς το βάθος, ακούμε κόσμο, γέλια και κουβέντες. Πλησιάζουμε και μπροστά σε μια εκ των εισόδων του πάρκου έχει στηθεί μια μεγάλη οθόνη, ενώ καρέκλες έχουν σχηματίσει κάμποσες σειρές καθισμάτων.

Ρωτάμε τριγύρω τι παίζει. Μα φυσικά, πώς το ξεχάσαμε! Περίπου μια βδομάδα πριν μόλις είχε κάνει το ξεκίνημά του το 3ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας, ή αλλιώς το 3ο Athens Open Air Film Festival! Η είσοδος και η παρακολούθηση ελεύθερη. Είναι η τρίτη χρονιά που ο δήμος Αθηναίων συμπράττει με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, το περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ και το cinemag.gr και προσφέρουν τη μεγάλη ευκαιρία στον κόσμο να παρακολουθεί δωρεάν υπέροχες ταινίες κάτω από το φως των αστεριών (όσα καταφέρνουν να λάμψουν μέχρι το βάθος της φωτισμένης Αθήνας).

open_air_2013_09_02

Άκουγα από πέρυσι για αυτό το φεστιβάλ, όμως ποτέ δεν είχα την ευκαιρία να το παρακολουθήσω. Και χάρηκα ιδιαίτερα όταν έζησα από κοντά την εμπειρία να βρίσκεσαι με πολύ κόσμο που αγαπά τον κινηματογράφο και να συνδυάζει, όπως κι εσύ, την απογευματινή του βόλτα με μια ενδιαφέρουσα προβολή.

Ακριβώς επειδή μου άρεσε πολύ το κλίμα, ξαναβρέθηκα σε προβολή, αυτή τη φορά στον κινηματογράφο Λαίς, στην Ταινιοθήκη Ελλάδος, στο χώρο του θερινού της. Η ταράστα της Ταινιοθήκης, κυριολεκτικά γέμισε, ώσπου οι υπεύθυνοι του χώρου άρχισαν να ζητούν από τον κόσμο, που συνέχισε να έρχεται ως αργά, να μην προσπαθήσει να μπει στο χώρο της προβολής γιατί πολύ απλά… δε χωρούσε άλλους! Κόσμος σε καρέκλες, οκλαδόν ή και όρθιος παρακολουθούσε «Το τσίρκο» του Τσάρλι Τσάπλιν, ενώ την ταινία έντυναν μουσικά οι His Majesty the King of Spain, ζωντανά με εξαιρετικούς jazz ήχους που ταίριαζαν απόλυτα στα στιγμιότυπα.

Η αίσθηση; Απλά μαγική…

open_air_2013_09 _01

Κάθησα έξω από το χώρο της προβολής, σε κάτι σκαλάκια, κι έβλεπα τον αδέξιο Σαρλό μέσα από μια χαραμάδα που σχηματιζόταν από μια γλάστρα και ένα μικρό τοιχάκι. Κι όμως, η αίσθηση ήταν σαν αυτή μικρού παιδιού.

Το φεστιβάλ αυτό είναι από τις πιο αξιοθαύμαστες ενέργειες του δήμου Αθηναίων. Οι ταράτσες, τα πάρκα, οι δρόμοι της Αθήνας γεμίζουν με άρωμα… σινεφίλ.

Όσοι δεν προλάβατε κάποια προβολή μες το καλοκαίρι, προφτάσατε την τελευταία προβολή του φεστιβάλ στις 11 Σεπτεμβρίου, «Haxan: Η Μαγεία μέσα από τους Αιώνες», στο θερινό του κινηματογράφου Λαίς. Πραγματικά αξίζει τον κόπο να κατέβετε ως το κέντρο της Αθήνας και να βρεθείτε με τόσο κόσμο στηρίζοντας μια πραγματικά καλή προσπάθεια για τους καιρούς αυτούς.

Ελπίζουμε και το επόμενο καλοκαίρι ολόκληρη η Αθήνα να μυρίζει… κινηματογράφο!

———-

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here