28/2/2011
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Μάριος Γκούβας

Με δύο μεγάλα γεγονότα γιορτάζουν οι Queen τα φετινά τους γενέθλια.

Το συγκρότημα που έκανε τεράστιες επιτυχίες τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, με τον εκλιπόντα frontman Freddie Mercury να δίνει έναν ιδιαίτερο ήχο σε κάθε τραγούδι του γκρουπ, κλείνει φέτος τα 40 χρόνια από τη δημιουργία του και το γιορτάζει δεόντως.

Η αρχή έγινε στις 25 Φεβρουαρίου στο Λονδίνο, όπου άνοιξε η έκθεση με τίτλο “Stormtroopers In Stilletos” και στην οποία εκτίθενται αντικείμενα από την πολύχρονη ιστορία του συγκροτήματος αλλά και πίνακες ζωγραφικής του Freddie Mercury. Στα εγκαίνια παρέστησαν οι Roger Taylor και Brian May, τα δύο ιδρυτικά μέλη του γκρουπ που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται καθώς και πλήθος άλλων καλλιτεχνών, πλην του John Deacon που από το 1997 που εγκατέλειψε το συγκρότημα και τη μουσική, σπανίως εμφανίζεται σε εκδηλώσεις σχετικές με τους Queen.

Στην έκθεση αυτή οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και ένα απόσπασμα 90 δευτερολέπτων από το video clip του “Bohemian Rhapsody”, του πρώτου video clip της ιστορίας της ποπ, το οποίο έχει μετατραπεί σε 3D. Ολόκληρο το clip του τραγουδιού θα μετατραπεί σε 3D και σε λίγο καιρό θα είναι εφικτό να το δουν όλοι όσοι διαθέτουν τηλεοράσεις που ενσωματώνουν την τεχνολογία αυτή.

Εκτός, όμως, από την έκθεση, για την οποία θα πρέπει να βρεθεί κανείς στο Λονδίνο, οι Queen προχωράνε και στην επανέκδοση των πέντε πρώτων άλμπουμ τους, που θα μπορέσουν να απολαύσουν οι θαυμαστές τους σε όλο τον κόσμο. Τα “Queen”, “Queen 2”, “Sheer Heart Attack”, “A Night At The Opera” και “A Day At The Races”, έχουν υποστεί νέες επεξεργασίες mastering και θα κυκλοφορήσουν σε δύο εκδόσεις, την standard και την deluxe που θα περιλαμβάνει δύο cd με επιπλέον αδημοσίευτο υλικό και bonus tracks.

Τα πέντε πρώτα άλμπουμ των Queen είναι χαρακτηριστικά του σπάνιου ταλέντου των μελών του συγκροτήματος, των ικανοτήτων τους ως δημιουργών και μουσικών, των δυνατοτήτων τους στη σύνθεση και την εξέλιξη της μουσικής τους, αλλά και της μοναδικότητας της φωνής του Freddie Mercury, που δεν αντικαταστάθηκε ποτέ επάξια από άλλον τραγουδιστή.

Το “Queen” ηχογραφήθηκε στις αρχές του 1973 στο ίδιο studio που ηχογραφούσε ο David Bowie το “Ziggy Stardust”, και μάλιστα τις ώρες που ο Bowie δεν το χρησιμοποιούσε. Κι αυτό επειδή το άγνωστο, τότε, γκρουπ δεν άντεχε οικονομικά την ενοικίαση ενός studio. Είναι ένας δίσκος heavy metal, σαφώς επηρεασμένος από τους Who, Hendrix και Led Zeppelin.

Πολύ σύντομα, μέσα στην ίδια χρονιά, οι Queen ηχογραφούν το “Queen 2” που κυκλοφορεί το 1974. Από το άλμπουμ αυτό απουσιάζει ο «σκληρός» ροκ ήχος και περιλαμβάνει τραγούδια από διαφορετικούς μουσικούς χώρους. Στο “Sheer Heart Attack”, επίσης του 1974, οι Queen εμφανίζονται πιο «φιλικοί» προς τα ραδιόφωνα και με πιο μελωδικές συνθέσεις.

Το 1975 οι Queen παρουσιάζουν το “A Night At The Opera”. Ένα άλμπουμ που έχει γράψει ξεχωριστή ιστορία στη μουσική, με την τελειότητα να χαρακτηρίζει κάθε στοιχείο της δημιουργίας του, σε επίπεδο σύνθεσης, στίχων και εκτέλεσης. Το συγκρότημα που δύο χρόνια νωρίτερα ηχογραφούσε στα  κενά του Bowie, δαπανά ένα τεράστιο ποσό και δημιουργεί τον πλέον «ακριβό» δίσκο της εποχής. Η πρώτη ροκ όπερα είναι γεγονός και το “Bohemian Rhapsody” γίνεται τεράστια επιτυχία, καταφέρνοντας να βρεθεί δύο φορές στο Νο1 των …Χριστουγεννιάτικων charts. Για την προώθησή του οι Queen «αναγκάζονται» να δημιουργήσουν το πρώτο video clip όλων των εποχών, καθώς δεν μπορούσαν να εμφανιστούν σε τηλεοπτική εκπομπή.

Το 1976 οι Queen κυκλοφορούν το “A Day At The Races”, ένα άλμπουμ γραμμένο την περίοδο που το συγκρότημα βρίσκεται στις ευτυχέστερες στιγμές του και απολαμβάνει την αγάπη του κοινού σε κάθε του εμφάνιση.

Παρά τις επιτυχίες του συγκροτήματος, ο Roger Taylor αποκάλυψε πρόσφατα και τον «πόνο» που περιέχει κάθε τραγούδι των Queen. Πόνος που ήταν αποτέλεσμα του ίδιου του ταλέντου των μελών του γκρουπ και της έντονης καλλιτεχνικής δημιουργικότητας που τους διέπνεε.

Είναι μεγάλη έκπληξη που η «κληρονομιά» μας κράτησε τόσο πολύ. Κοιτάζοντας το παρελθόν, θυμάμαι πόσο πραγματικά μοναδικοί ήμασταν. Υπήρχε πολύς πόνος σε κάθε άλμπουμ. Ήμασταν στενά δεμένοι, αλλά ήμασταν και μόνοι. Υπήρχαν τέσσερις καλλιτέχνες που προσπαθούσαν να ζωγραφίσουν έναν πίνακα”, είπε ο Taylor θέλοντας να περιγράψει με απαλούς τόνους τις έντονες καλλιτεχνικές διαφωνίες που υπήρχαν στο συγκρότημα την εποχή που μεσουρανούσε.

Κάθε άλμπουμ, μας φαινόταν ότι πέρναγαν χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί. Ήμασταν πολύ απορροφημένοι στη δουλειά μας. Το 98% της ζωής μας ήταν το συγκρότημα”, συμπλήρωσε ο ντράμερ του συγκροτήματος.

Σπουδαίο ταλέντο και σκληρή δουλειά, άλλωστε, είναι η συνταγή της επιτυχίας. Και όπως έλεγε ο αείμνηστος Freddie Mercury: “Στοχεύαμε την κορυφή και δεν θα ήμασταν ικανοποιημένοι με τίποτα λιγότερο”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here