9/10/2012
Γράφει η Πέννυ Γέρου 
Φωτογράφηση: Θαλίνα Καρπούζη
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Πριν από μια βδομάδα περίπου, είχα την ευκαιρία να μιλήσω με το Νίκο Φάρφα και τον Άγι Αγγελομάτη, δύο από τα μέλη του συγκροτήματος Ένα βήμα μπροστά. Ανάμεσα σε πολλά άλλα, μου εκμυστηρεύτηκαν και το πόσο ανυπομονούν για το «party γενεθλίων» τους!

Όλα ήταν κανονισμένα για την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου, στο Σταυρό του Νότου: μια μεγάλη γιορτή, με πολλούς καλεσμένους, για τα 10 χρόνια του συγκροτήματος. Από την κουβέντα μου με τα παιδιά, ήμουν ήδη προετοιμασμένη για ένα πολύ δυνατό και χορευτικό live, ένα live-γιορτή. Και πράγματι, η βραδιά δικαίωσε τα λεγόμενα τους, και με το παραπάνω!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, καθώς πρόκειται για μια μεγάλη βραδιά με πολλές εκπλήξεις…

Το live άνοιξε το φρέσκο αγγλόφωνο συγκρότημα LiE. Αναφέροντας λίγα λόγια, το συγκρότημα αυτό ξεκίνησε τυπικά το 2008 και ήδη έχει παρουσιάσει το πρώτο του EP με τίτλο «Back to basics». Το ύφος τους θα χαρακτηριζόταν rock εναλλακτικό με grunge καταβολές από τη δεκαετία του ‘90.  Αφού τα παιδιά πήραν θέσεις, ο καθένας στο πόστο του, τα φώτα έσβησαν για λίγο και στη συνέχεια η σκηνή φωτίστηκε ξαφνικά. «Reach out and touch faith!» ήταν η φράση που έδωσε το σήμα εκκίνησης για να πάρουν φωτιά οι κιθάρες, το μπάσο και τα ντραμς του νέου συγκροτήματος, για να γεμίσει ο χώρος με τους ήχους του «Personal Jesus». Οι LiE μας παρουσίασαν δυνατές rock διασκευές από κομμάτια που όλοι αγαπάμε, όπως το «Are you gonna be my girl?» των Jet και το «Rock n’ Roll Queen» των The Subways. Φυσικά δεν έλειψε και ο προσωπικός ήχος του συγκροτήματος, το οποίο μας παρουσίασε και δικά του κομμάτια, όπως το «Unbelievable».

Αφού οι LiE αποχαιρέτησαν τον κόσμο, η σκηνή ξανασκοτείνιασε και, στον τοίχο πάνω από αυτή, προβλήθηκε ένα σύντομο βίντεο με αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ που ετοιμάζουν οι Ένα βήμα μπροστά για τη μουσική τους ταυτότητα και πορεία ως τώρα. Με μουσική να ανεβάζει την αγωνία, υποδεχόμαστε το συγκρότημα, το οποίο μας καλωσόρισε ζεστά και χαμογελαστά με το ομώνυμο κομμάτι «Ένα βήμα μπροστά».

Στη συνέχεια ακολούθησαν κομμάτια κι από τους δύο δίσκους των παιδιών, ξεχωρίζοντας φυσικά, για άλλη μια φορά, ο «Γκαντέμης» και το «Χωρίς εσένα». Στο μέρος αυτό, το συγκρότημα τίμησε επίσης καλλιτέχνες που εκτιμά, όπως το Μίλτο Πασχαλίδη και το Λεωνίδα Μπαλάφα, με τα κομμάτια «Πηνελόπη» και «Πάρτα όλα» αντίστοιχα.

Στο εξής η ώρα άρχισε να περνά πολύ γρήγορα. Ο ένας καλεσμένος διαδεχόταν τον άλλον πάνω στη σκηνή και η γιορτή μεγάλωνε. Με τη σειρά, εμφανίστηκε πρώτη η Ζωή Παπαδοπούλου, ερμηνεύοντας «Στερεότυπα» και τη συνεργασία της με τη Χαρούλα Αλεξίου «Αχ και να σ’ είχα εδώ», σε μια άκρως ηλεκτρισμένη rock διάθεση.

Ο Σπύρος Γραμμένος ήταν μια από τις εκπλήξεις: σύντομος, λιτός και χιουμοριστικός, όπως πάντα. Μετά από την απαγγελία ενός ποιήματος, πήρε την κιθάρα του και τραγούδησε το χαρακτηριστικό πλέον κομμάτι των εμφανίσεών του, «Κουκουλοφόρος», αφιερωμένο στις προσαγωγές εργατών που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη βδομάδα.

Αμέσως μετά, ο Φώτης Ανδρικόπουλος και ο Δημήτρης Καρράς μας θύμισαν το «Έτσι οι μέρες περνούν», κομμάτι που αγαπήσαμε και αγαπάμε τα τελευταία 2 χρόνια.

Καλεσμένος ήταν και ο Πάνος Μουζουράκης, ο οποίος συνοδεύεται πάντα από τον τρομπετίστα του, Γιάννη Οικονομίδη, για να μας πει το «Φίλα με ακόμα», αλλά και το «Στόχο», δύο κομμάτια – συνεργασίες με τον Κωστή Μαραβέγια.

Τελευταίος καλεσμένος ήταν ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, η βραχνή αυτή rock φωνή, η οποία μας χάρισε δύο μπαλάντες, το «Μικρό Τιτανικό» και το γραμμένο για την κόρη του, «Σε μιαν ανάσα». Για το επόμενο κομμάτι, ο Λαυρέντης θα επιθυμούσε τη συνοδεία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, ο οποίος, δυστυχώς, δεν κατάφερε να έρθει. Έτσι, με τη συνοδεία των ντραμς, και ομολογουμένως χωρίς καμία πρόβα, ακούσαμε το «Γουίλι, ο μαύρος θερμαστής».

Καλεσμένοι, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ήταν και ο Γρηγόρης Κλιούμης, από τα Υπόγεια Ρεύματα, και ο Ζακ Στεφάνου, οι οποίοι δε μπόρεσαν επίσης να παρευρεθούν λόγω θεμάτων υγείας και υποχρεώσεων. Παρόλα αυτά τιμήθηκαν κατά τη διάρκεια της βραδιάς, με τα κομμάτια «Στον πάτο», «Σαν φως» και «Ασημένια σφήκα», τα οποία ξεσήκωσαν τον κόσμο που είχε γεμίσει το Σταυρό του Νότου.

Αφού όλοι οι καλεσμένοι ευχήθηκαν χρόνια πολλά στους Ένα βήμα μπροστά, άρχισε, θα έλεγα, το πραγματικό party! Το συγκρότημα είχε ετοιμάσει ένα άκρως χορευτικό και ξέφρενο πρόγραμμα με δικά του κομμάτια και δυνατές διασκευές, με εξαίρεση ίσως το «Καληνύχτα», κομμάτι που ερμήνευσε ο Νίκος Φάρφας με τη συνοδεία μόνο του πληκτρά, Γιώργου Τσιούτσια. Από τις διασκευές, ξεχώρισαν νομίζω το «Να μ’ αγαπάς» της Ελένης Τσαλιγοπούλου, αλλά και το «Με τόσα ψέματα» του Αλκίνοου Ιωαννίδη. Από τα δικά τους κομμάτια, το κοινό ξεσηκώθηκε με το «Στη θέση σου» από το δεύτερο δίσκο και με το αγαπημένο του συγκροτήματος «Πες ό,τι θες».

Προς το τέλος της βραδιάς, μια τούρτα κατευθύνθηκε προς τη σκηνή και η μπάντα κλήθηκε να σβήσει τα κεράκια της! Μια ομαδική αγκαλιά από τα μέλη της μπάντας ήρθε να σφραγίσει τα 10 χρόνια της, επισήμως.

Μετά από αυτό, δεν άργησε όλο το μαγαζί να γίνει μια παρέα, ειδικά στο κομμάτι «Βασιλική», το οποίο συνοδεύεται πλέον εθιμοτυπικά από χορευτικό φίλων και γνωστών του συγκροτήματος. Με τον «Νεοέλληνα» του Τζίμη Πανούση, το «Rock n’ roll στο κρεβάτι» του Παύλου Σιδηρόπουλου και το «Άμα τα πάρω» από Κίτρινα Ποδήλατα έκλεισαν τις αναφορές σε αγαπημένα τους κομμάτια και μας καληνύχτισαν με το δικό τους «Σαν σ’ όνειρο».

«Σαν σ’ όνειρο» ευχόμαστε, λοιπόν, κι εμείς να είναι η μουσική πορεία των Ένα βήμα μπροστά! Χρόνια πολλά και πάντα δημιουργικοί!

Τα συγκρότημα LiE αποτελείται από τους:
George Garvin: φωνή – κιθάρα
John Fogg: μπάσο
Jim V.: κιθάρα
George K.: ντραμς

Οι Ένα Βήμα Μπροστά είναι οι:
Νίκος Φάρφας: φωνή – κιθάρα
Άγις Αγγελομάτης: μπάσο
Κωνσταντίνος Πολυχρονίου: κιθάρα
Γιώργος Τσιούτσιας: πλήκτρα
Γιάννης Μακρίδης: ντραμς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here