Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!

Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

———————————————————–

ΔΑΚΗΣ
«ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΕΙΝΩ» (PHILIPS 6331137)

Ο Δάκης (Βρασίδας Χαραλαμπίδης) είναι ένας από τους πλέον σημαντικούς εκπροσώπους της ποπ μουσικής στην Ελλάδα. Με μια εξαιρετική φωνή και χαρακτηριστικό τρόπο ερμηνείας διασκεδάζει εδώ και σχεδόν μισό αιώνα τους Έλληνες, έχοντας στη «φαρέτρα» του πολύ μεγάλες και διαχρονικές επιτυχίες…

Πέραν όμως των ποπ τραγουδιών, ερμήνευσε μοναδικά κι ερωτικές μπαλάντες αλλά και ελαφρολαϊκά κομμάτια που σίγουρα όλοι μας κάποια στιγμή σιγοτραγουδήσαμε.

Στα μέσα του 1979 κυκλοφόρησε ίσως τον εμπορικά πιο επιτυχημένο δίσκο του με τίτλο «Τώρα θα μείνω», ο οποίος περιλαμβάνει αρκετές μεγάλες επιτυχίες τόσο για εκείνη την εποχή, όσο και για τα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι και σήμερα.

Στην εν λόγω κατηγορία εντάσσεται πρώτο απ’ όλα το «Μια σου λέξη», ένα διασκεδαστικό και χορευτικό τραγούδι που είναι η ελληνική βερσιόν της λατινοαμερικάνικης επιτυχίας “Campesino”. Ακόμη και στην εποχή μας, σε οποιοδήποτε κλαμπ κι αν πάτε σίγουρα θα το ακούσετε να παίζεται είτε και στις δύο εκτελέσεις, είτε μισό-μισό!

Από εκεί και πέρα, υπάρχει το «Κάθε όμορφο που πεθαίνει» του Θανάση Πολυκανδριώτη σε στίχους του Γιάννη Πάριου και βεβαίως το ομότιτλο του Γιώργου Κατσαρού και του Πυθαγόρα, το οποίο είναι η μουσική των τίτλων της πολύ επιτυχημένης τηλεοπτικής εκπομπής της εποχής «Να η ευκαιρία». Ο ίδιος ο συνθέτης συμμετέχει με το υπέροχο σαξόφωνό του, ενώ έχει γράψει κι άλλα τέσσερα τραγούδια για τον Δάκη πάλι σε στίχους του Πυθαγόρα, από τα οποία ξεχώρισε το «Σφάλματα-σφάλματα». Ίσως αυτά τα πέντε κομμάτια να ήταν και τα τελευταία του «διδύμου», αφού ο στιχουργός έφυγε από τη ζωή στις 12 Νοεμβρίου 1979…

Παραγωγός ήταν ο Φίλιππος Παπαθεοδώρου και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Polysound με ηχολήπτη τον Γιάννη Σμυρναίο. Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση ορχήστρας ήταν του Κώστα Κλάββα, εκτός από τα τραγούδια του Κατσαρού που τις επιμελήθηκε ο ίδιος (όπως και το «Κάθε όμορφο που πεθαίνει»). Στις δεύτερες φωνές ακούγεται η Ρένα Πάντα

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Μια σου λέξη (G. Dann- F. Bragardi- Σ. Παππά)
02) Κάθε όμορφο που πεθαίνει (Θ. Πολυκανδριώτη-Γ. Πάριου)
03) Θα ‘μια παρών (Γ. Κατσαρού-Πυθαγόρα)
04) Σφάλματα-σφάλματα (Γ. Κατσαρού-Πυθαγόρα)
05) Αν δεις το δάκρυ μου (Δ. Γεωργιάδη-Μ. Κουφιανάκη)
06) Μα τώρα λείπεις (Θ. Πολυκανδριώτη-Γ. Πάριου)
07) Τώρα θα μείνω (Γ. Κατσαρού-Πυθαγόρα)
08) Τι να γίνει-τι να γίνει (Γ. Κατσαρού-Πυθαγόρα)
09) Φεύγεις και ξαναγυρνάς (J. Demarny- E. Masias- Σ. Παππά)
10) Κάπου-κάπου (Ν. Ζαχά)
11) Έχω μάτια μόνο για σένα (Ν. Ζαχά)
12) Αγάπη καλοκαιρινή (Γ. Κατσαρού-Πυθαγόρα)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΕΒΑΣ
«ΝΑΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΝΑΙ» (MINOS MSM 583)

Ο Γιάννης Κατέβας από τα πρώτα χρόνια της καριέρας του είχε καθιερωθεί σ’ ένα στυλ τραγουδιών που θα χαρακτηρίζαμε «ευρωλαϊκό». Το ρεπερτόριό του στην περίοδο της καλλιτεχνικής ακμής του στην Ελλάδα, βασίστηκε κυρίως σε «μεταγλωττισμένες» μελωδίες του εξωτερικού, σε μελωδικές μπαλάντες, αλλά και σε ορισμένα ελαφρολαϊκά κομμάτια πολλά από τα οποία είχαν δική του μουσική…

Ωστόσο, στη δεκαετία του ’80 το κλίμα είχε αλλάξει και τα λαϊκά τραγούδια είχαν σχεδόν κυριαρχήσει, ειδικά στο πρώτο μισό της. Έτσι, το καλοκαίρι του 1985 κυκλοφορεί το άλμπουμ «Ναι για σένα ναι», το οποίο περιλαμβάνει κυρίως χορευτικά κομμάτια εναρμονισμένο με το πνεύμα της εποχής. Ο Κατέβας υπογράφει τα περισσότερα και ως συνθέτης, επισημαίνοντας όμως με τον σχετικό αστερίσκο σε κάποια από αυτά ότι χρησιμοποίησε ως «βάση» μελωδίες από παραδοσιακά ακούσματα της Ανατολής…

Το ομότιτλο ανήκει στην παραπάνω κατηγορία κι έγινε πολύ μεγάλη επιτυχία εκείνη την εποχή, αλλά ακόμη και σήμερα παραμένει ένα από τα πιο γνωστά και διαχρονικά τραγούδια του ερμηνευτή, τουλάχιστον για τη γενιά που πρόλαβε να τον γνωρίσει και να τον ακούσει. Και τούτο γιατί από το 1989 κι εντεύθεν ζει σχεδόν μόνιμα στον Καναδά, οπότε αμφιβάλλω αν τα νέα παιδιά της χώρας μας ξέρουν έστω και το όνομά του. Εξίσου γνωστό είναι και το «Φεύγουνε τα χρόνια».

Μπορεί βεβαίως το κλίμα του δίσκου να είναι λαϊκό, όμως ο Κατέβας δεν παραλείπει να περιλάβει και ορισμένα πιο «ήσυχα» κομμάτια που επίσης ακούστηκαν τότε, με πρώτο το «Μοναξιά» κι εν συνεχεία το «Ζωή μου είναι» που είναι πιο δυναμικό και θα το χαρακτηρίζαμε ως «ροκοειδή μπαλάντα» …

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δημιουργικό παρών στο άλμπουμ δίνει και ο Γιώργος Μητσάκης, ο άνθρωπος που το 1972 έβαλε στη δισκογραφία τον Γιάννη Κατέβα δίνοντάς του τα πρώτα τραγούδια που ηχογράφησε στην καριέρα του («Θεσσαλονίκη» και «Καλημέρα ξενύχτες»). Εδώ, υπογράφει τα υπέροχα «Χελιδόνια» και τον καρσιλαμά «Της καρδιάς το βάσανο» …

Στιχουργικά, το μερίδιο του λέοντος έχει ο αείμνηστος Γιώργος Κανελλόπουλος όπως άλλωστε σχεδόν σε όλους τους δίσκους του ερμηνευτή από το 1977 κι έπειτα.

Παραγωγός ήταν ο Γιώργος Μακράκης και η ηχογράφηση έγινε στα στούντιο PDR στη Ριζούπολη, με ηχολήπτη τον Γιάννη Παπαϊωάννου. Την ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας επιμελήθηκε ο Χάρης Ανδρεάδης.

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Τικ-τακ (Γ. Κανελλόπουλου)
02) Μοναξιά (Γ. Κατέβα-Γ. Κανελλόπουλου)
03) Φεύγουνε τα χρόνια (Γ. Κατέβα-Γ. Κανελλόπουλου)
04) Δε θα λυγίσουμε εμείς (Χρ. Σκαλτσουνάκη-Μ. Κουφιανάκη)
05) Τα χελιδόνια (Γ. Μητσάκη)
06) Της καρδιάς το βάσανο (Γ. Μητσάκη)
07) Ναι για σένα ναι (Γ. Κατέβα-Γ. Κανελλόπουλου)
08) Ζωή μου είναι (Αγ. Καλαβρυτινού-Γ. Κανελλόπουλου)
09) Έλα να μονοιάσουμε (Γ. Κατέβα-Π. Φαλάρα)
10) Γιατί μ’ αρνήθηκες (Γ. Κατέβα-Π. Φαλάρα)
11) Μακρινή μου αγάπη (Χρ. Σκαλτσουνάκη-Μ. Κουφιανάκη)
12) Φίλε μου (Αγ. Καλαβρυτινού-Ηλ. Φιλίππου)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here