Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!

Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

———————————————————–

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΜΑΡΚΕΑΣ – ΘΑΝΟΣ ΣΟΦΟΣ
«ΧΑΛΑΛΙ ΣΟΥ ΖΩΗ» (COLUMBIA SCXG 74)

Ο αείμνηστος Λυκούργος Μαρκέας ήταν γνωστός στους καλλιτεχνικούς κύκλους περισσότερο από τη δουλειά του στο θέατρο, όπου είχε γράψει μουσική για πολλές παραστάσεις κυρίως τη δεκαετία του ’60. Ωστόσο, με το «έμπα» εκείνης του ’70 αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του και στη δισκογραφία, με την οποία ως τότε δεν είχε ιδιαίτερες σχέσεις πέρα από ορισμένες «σκόρπιες» ηχογραφήσεις οι περισσότερες εκ των οποίων ακόμη και σήμερα παραμένουν στα συρτάρια…

Έτσι, το 1971 κυκλοφορεί η πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά του στο βινύλιο σε στίχους του Θάνου Σοφού με τον γενικό τίτλο «Χαλάλι σου ζωή». Η τότε Columbia -που ακόμη κρατούσε τα σκήπτρα όσον αφορά τη δισκογραφική παραγωγή- θέλοντας να τον υποστηρίξει, του έδωσε δύο από τα πιο γερά ερμηνευτικά «χαρτιά» της: Τον Γρηγόρη Μπιθικώτση -που στη μετά Θεοδωράκη εποχή είχε συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία του συνεργαζόμενος με νεότερους συνθέτες ή γράφοντας ο ίδιος τα τραγούδια του- και τον Σταμάτη Κόκοτα, σούπερ σταρ της εποχής και με μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό του.

Δίπλα σ’ αυτούς εμφανίζεται και η -πολύ νέα τότε- Μαίρη Μαράντη στα πρώτα της βήματα, η οποία όμως δεν είχε την ανάλογη συνέχεια παρά το γεγονός ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’70 είχε κάποια σποραδικά «σουξέ», συνεργαζόμενη κυρίως με τον Γιάννη Καραμπεσίνη.

Ο δίσκος δεν έγινε ιδιαίτερα γνωστός, παρά τα πολύ δυνατά ονόματα που συμμετέχουν και τα αρκετά καλά τραγούδια που περιέχει. Εδώ και πολλά χρόνια έχει περάσει στην κατηγορία των εξαιρετικά σπάνιων και πανάκριβων, οπότε θα πρέπει να είναι κάποιος πολύ τυχερός για να τον βρει. Πάντως, ακούστηκαν κάπως τα «Μαλώσαμε, μαλώσαμε» και «Αν ήταν όνειρο», ενώ καλές στιγμές είναι και τα «Θα πάρω το γιαλό-γιαλό» και «Πάρε έναν λιγότερο».

Στο οπισθόφυλλο υπάρχει φωτογραφία του Μαρκέα με σημείωμα της εταιρείας για το άλμπουμ.

Τα τραγούδια του δίσκου
01. Θα πάρω το γιαλό-γιαλό (Γρ. Μπιθικώτσης)|
02. Πάρε έναν λιγότερο  (Γρ.Μπιθικώτσης)
03. Μάρτυς μου είναι ο Θεός (Στ. Κόκοτας)
04. Μαλώσαμε, μαλώσαμε (Μ. Μαράντη)
05. Τι δεν ήσουνα για μένα (Γρ. Μπιθικώτσης)
06. Το κλειδί (Στ. Κόκοτας)
07. Και σήμερα και αύριο (Γρ. Μπιθικώτσης)
08. Αν ήταν όνειρο (Στ. Κόκοτας)
09. Βοήθα Χριστέ και Παναγιά (Γρ. Μπιθικώτσης)
10. Μια σύγχρονη γυναίκα (Μ. Μαράντη)
11. Από της κατοχής τα χρόνια (Στ. Κόκοτας)
12. Αγαπώ τρεις γυναίκες (Γρ. Μπιθικώτσης) 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
«ΖΗΤΗΜΑ ΧΡΟΝΟΥ» (MINOS MSM 245)

Ποιος θυμάται σήμερα τον Ανδρέα Χατζηαποστόλου ή έστω κάποια τραγούδια του; Κι όμως, ο συγκεκριμένος συνθέτης συνεργάστηκε με πολλούς σπουδαίους τραγουδιστές όπως ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Γιάννης Πάριος, ο Πάνος Γαβαλάς, η Άννα Βίσση, ο Δημήτρης Κοντολάζος κ.α., ασχέτως αν τα κομμάτια που κατά καιρούς τους έδωσε δεν έγιναν ιδιαίτερα γνωστά. Ίσως εκείνο που κάπως «περπάτησε» να είναι το «Όταν με φιλάς πεθαίνω» με τον Πάριο…

Το «Ζήτημα χρόνου» είναι ένα από τα πλέον δυσεύρετα σε βινύλιο άλμπουμ. Κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 1975 και μπορεί να μη σημείωσε σημαντική εμπορική επιτυχία, όμως από τότε μέχρι σήμερα οι ανά την Ελλάδα συλλέκτες δίσκων τον έχουν μέσα στους πρώτους στη λίστα «αναζητήσεων». Βεβαίως, κάποια από τα τραγούδια που περιλαμβάνει κυκλοφόρησαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 σε δύο άλμπουμ με «επιτυχίες» του συνθέτη που εξέδωσε μια άγνωστη δισκογραφική εταιρεία, όμως και πάλι έχασαν το «τρένο» αφού ούτε τότε ακούστηκαν…

Ο συγκεκριμένος δίσκος περιλαμβάνει κομμάτια που έγραψε ο συνθέτης πάνω-κάτω την περίοδο που βγήκε στα δισκοπωλεία. Τα ερμηνεύουν ο Γιάννης Πάριος, η Άννα Βίσση, ο Θωμάς Μπακαλάκος, η Ρένα Αδαμοπούλου και η Βάσω Κυριαζή, ενώ υπάρχει κι ένα παλαιότερο τραγούδι που είχε ερμηνεύσει ο Πάνος Γαβαλάς στις 78 στροφές («Δεν υπάρχει πια φιλία»). Θα ήθελα να κάνω ειδική αναφορά στη Λίτσα Σακελλαρίου, η οποία συμμετέχει κι εκείνη με δύο τραγούδια. Προσωπικά θεωρώ ότι πρόκειται για μια από τις ωραιότερες γυναικείες φωνές των τελευταίων σαράντα ετών και είναι κρίμα που η πορεία της στο χώρο ήταν μικρή και δυσανάλογη των δυνατοτήτων της…

Η καριέρα των περισσότερων εκ των ερμηνευτών νομίζω ότι δε χρειάζεται σχόλια. Όσο για τις δύο «άγνωστες», η Βάσω Κυριαζή έγινε πιο γνωστή με τη συμμετοχή της στη δεκαετία του ’80 σε δύο «πλατινένιους» εμπορικά δίσκους με χορευτικά κομμάτια. Ο λόγος για «Τα γλεντζέδικα» (1984) και «Έξω ντέρτια» (1985), ενώ για αρκετό διάστημα έκανε δεύτερες φωνές σε άλμπουμ διάφορων τραγουδιστών (Μητροπάνος, Κοντολάζος κ.α.). Πάντως, στο «Ζήτημα χρόνου» κάνει το δισκογραφικό ντεμπούτο της.

Όσο για τη Ρένα Αδαμοπούλου, τα ίχνη της χάθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Ήταν η «κλασική» ερμηνεύτρια των τραγουδιών του Χατζηαποστόλου, αλλά εδώ και παραπάνω από τριάντα χρόνια αγνοείται η καλλιτεχνική της τύχη…

Τα κομμάτια που υπάρχουν στο δίσκο έχουν βασικά ελαφρολαϊκό στυλ, το οποίο ωστόσο συναντά το μοντέρνο (Σακελλαρίου), το πάλαι ποτέ «αρχοντορεμπέτικο» (Γαβαλάς) αλλά και το παραδοσιακό (Μπακαλάκος). Δε μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει κάποιο που να ξεχωρίζει ιδιαίτερα, ωστόσο αν έπρεπε να επιλέξουμε θα διαλέγαμε το ομότιτλο, το «Αν είμαι θάλασσα», το «Φέξε χλωμό φεγγάρι μου» και το «Τι έχεις μάνα μου»…

Γενικότερα, πρόκειται για ένα δίσκο που θα χρειαστεί να τον ακριβοπληρώσετε αν είστε συλλέκτης και τύχει κάποτε να τον βρείτε σε βινύλιο. Για όσους θέλουν να έχουν στη δισκοθήκη τους σπάνια κομμάτια, το «Ζήτημα χρόνου» είναι «ένα κι ένα» …!

Τα τραγούδια του δίσκου
01. Ζήτημα χρόνου (Κ. Βίρβου) Γ. Πάριος
02. Αν είμαι θάλασσα (Γ. Πολίτη) Λ. Σακελλαρίου
03. Ωραία Πελοπόννησος (Α. Χατζηαντωνίου) Θ. Μπακαλάκος
04. Είμαι τύπος σταθερός (Γ. Πολίτη) Ρ. Αδαμοπούλου
05. Δεν υπάρχει πια φιλία (Τ. Σωτήρχου) Π. Γαβαλάς
06. Πού ήσουν (Τ. Σωτήρχου) Β. Κυριαζή
07. Φέξε χλωμό φεγγάρι μου (Πυθαγόρα) Α. Βίσση
08. Στο μικρό εικονοστάσι (Κ. Βίρβου) Γ. Πάριος
09. Μοναδικός (Τ. Σωτήρχου) Ρ. Αδαμοπούλου
10. Τι έχεις μάνα μου (Α. Χατζηαντωνίου) Θ. Μπακαλάκος
11. Κάπου σ’ είδα, κάπου μ’ είδες (Πυθαγόρα) Ρ. Αδαμοπούλου
12. Σεπτέμβρης (Χρ. Σαββόπουλου) Λ. Σακελλαρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here