Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!

Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

———————————————————–

ΠΑΣΧΑΛΗΣ
«ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΟΙ» (PHILIPS 6331057)

 

Ο διαγωνισμός της Eurovision είχε αρχίσει να «διεισδύει» και στα ελληνικά σπίτια στις αρχές της δεκαετίας του ’70 μέσω της -ακόμα ασπρόμαυρης- τηλεόρασης. Η φωνή της αξέχαστης παρουσιάστριας Μακώς Γεωργιάδου υπήρξε «σύμβολο» μιας εποχής κι έκανε τους Έλληνες ν’ αγαπήσουν το θεσμό και να τον παρακολουθούν κάθε χρόνο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Επιπλέον, ήρθε και η νίκη της Βίκυς Λέανδρος το 1972 με το “Apres toi” (έστω και για λογαριασμό του Λουξεμβούργου) κι έτσι η χώρα μας «αγκάλιασε» ακόμη πιο πολύ τον διαγωνισμό, περιμένοντάς τον κάθε χρόνο ασχέτως αν εμείς αργήσαμε σχετικά να κάνουμε την πρώτη εμφάνισή μας (1974)…

Παράλληλα με όλα αυτά, είχε αρχίσει και η «ξενομανία» στο ελληνικό τραγούδι με τη μεταγλώττιση διεθνών επιτυχιών. Η αρχή έγινε στη δεκαετία του ’60 με τα διάφορα ποπ συγκροτήματα, αλλά κορυφώθηκε σ’ εκείνη του ’70. Συνεπώς, η Eurovision δε θα μπορούσε να μείνει έξω από το «παιχνίδι»

record_2013_05_17_pasxalis

Έτσι, τον Οκτώβριο του 1973 κυκλοφορεί το δεύτερο προσωπικό album του Πασχάλη Αρβανιτίδη (ή απλώς Πασχάλη όπως τον γνωρίσαμε και τον αγαπήσαμε όλοι), ο οποίος είχε διαγράψει μια λαμπρή πορεία με τους περίφημους “Olympians” κι από τις αρχές της δεκαετίας του ‘70 είχε ξεκινήσει σόλο καριέρα μετά τη διάλυση του συγκροτήματος.

Τίτλος του «Φίλοι και αδελφοί», το οποίο δεν είναι άλλο από μια «μεταγραφή» του πασίγνωστου “Power to all our friends” που είχε ερμηνεύσει ο Cliff Richard για λογαριασμό του Ηνωμένου Βασιλείου στο Φεστιβάλ της Eurovision που εκείνη τη χρονιά έγινε στο Λουξεμβούργο, κατακτώντας την τρίτη θέση. Η επιτυχία ήταν πολύ μεγάλη και μέχρι σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά κι αγαπημένα κομμάτια του θεσμού.

Γενικά, ο δίσκος περιλαμβάνει κομμάτια στο γνωστό ποπ ύφος που καθιέρωσε τον Πασχάλη και τον διατηρεί στην επικαιρότητα μέχρι και σήμερα, στηριζόμενος σε μεγάλο βαθμό στα «μεταγλωττισμένα» που «μίλησαν» στη γλώσσα μας χάρη στη στιχουργό Σέβη Τηλιακού.

Από εκεί και πέρα, εκτός από το «Φίλοι και αδελφοί» ακούστηκαν πολύ και τα «Άκουσέ με», «Σουζάν», «Πατέρας και γιος» και “Bye bye love”, ενώ δύο τραγούδια υπογράφει ο αείμνηστος Νίκος Παπάζογλου (ναι, ναι, ο γνωστός, ο οποίος πέρασε για ένα «φεγγάρι» και από τους “Olympians”…), τον οποίο φυσικά αργότερα όλοι γνωρίσαμε μέσα από ένα εντελώς διαφορετικό μουσικό στυλ.

Στο εσώφυλλο του άλμπουμ υπάρχουν οι στίχοι όλων των τραγουδιών και φωτογραφία του Πασχάλη, ενώ στο οπισθόφυλλο ένα αυτόγραφο του τραγουδιστή. Παραγωγός ήταν ο Φίλιππος Παπαθεοδώρου και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Polysound με ηχολήπτη τον Γιάννη Σμυρναίο.

Τα τραγούδια του δίσκου
01. Φίλοι και αδελφοί (G. Fletcher – D. Flett – Σ. Τηλιακού)
02. Άκουσέ με (M. Radice – Σ. Τηλιακού)
03. Θα το δεις (Α. Bereau – Σ. Τηλιακού)
04. Είπα μια μέρα (Γ. Νιάρχου – Σ. Τηλιακού)
05. Σουζάν (Reddyhoff – Henning – Σ. Τηλιακού)
06. Bye bye love (B. Mendi – J.C. Fetussi – Σ. Τηλιακού)
07. Πατέρας και γιος (Π. Αρβανιτίδη)
08. Ανία (Ν. Παπάζογλου)
09. Πώς φοβάμαι (Γ. Νιάρχου – Σ. Τηλιακού)
10. Για το Θεό (Π. Αρβανιτίδη – Μ. Τόλη)
11. Είναι αργά (Ν. Παπάζογλου)
12. Μπαλάντα για ένα παιδί (G. Fletcher – D. Flett – Σ. Τηλιακού)

ΜΠΕΣΣΥ ΑΡΓΥΡΑΚΗ
«ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΙΓΜΗ» (POLYDOR 2421132)

 

Ο τρίτος προσωπικός δίσκος της τραγουδίστριας με την ιδιόμορφη φωνή και το χαρακτηριστικό «τσέβδισμα», ο οποίος της χάρισε ορισμένες από τις πιο γνωστές και διαχρονικές επιτυχίες της. Κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 1979 και πήγε πολύ καλά σε πωλήσεις, δίνοντας στην Μπέσσυ (όπως υπέγραφε στα άλμπουμ της) τη δυνατότητα να καθιερωθεί για τα καλά στο χώρο.

Μέχρι τότε είχε ηχογραφήσει κάποια τραγούδια που είχαν ακουστεί αρκετά, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή της στη Eurovision το 1977 μαζί με τον Πασχάλη, τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς και τη Μαριάννα Τόλη, όμως ακόμη δεν είχε κάνει το «μπαμ» όπως συνηθίζουμε να λέμε.

record_2013_05_17_bessy

Αυτό έγινε με τούτο το δίσκο, στον οποίο περιλαμβάνονται και ορισμένες πασίγνωστες επιτυχίες του εξωτερικού «μεταγλωττισμένες» στα ελληνικά. Θα βρείτε λοιπόν το “Stayin’ alive” ως «Πιο δυνατά», το “Summer nights” ως «Θα το πεις» (ντουέτο με τον Πασχάλη) και το “Hopelessly devoted to you” ως «Χάνομαι κοντά σου και ζω».

Συνήθης πρακτική τότε η «ελληνοποίηση» κομματιών και οι εταιρείες δεν δίσταζαν να αγοράζουν τα δικαιώματα από διάφορες χώρες, ούτως ώστε να πουλάνε περισσότερους δίσκους. Ειδικά δε από τη μεταπολίτευση και μετά, οι μεταγλωττίσεις ήταν σχεδόν κανόνας για τους περισσότερους τραγουδιστές…

Πέρα από αυτά, το άλμπουμ έχει έντονο χρώμα από Eurovision καθώς υπάρχει το “Alleluia” -που είχε πάρει το πρώτο βραβείο για το Ισραήλ (δεύτερο συνεχόμενο) στο σχετικό Φεστιβάλ του 1979 στην Ιερουσαλήμ -με ελληνικούς στίχους του Γιάννη Πάριου, καθώς επίσης και το «Αθήνα μάνα μου» με το οποίο η Μπέσσυ είχε πάρει μέρος στον ελληνικό προκριματικό για τη συγκεκριμένη διοργάνωση, όπου τελικώς επελέγη ο «Σωκράτης» με την Ελπίδα. Όλα τα παραπάνω τραγούδια ακούστηκαν αρκετά έως πολύ, όπως επίσης και το ομότιτλο (σε στίχους του Κώστα Τριπολίτη παρακαλώ…).

Παραγωγός ήταν ο Φίλιππος Παπαθεοδώρου και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Polysound με ηχολήπτη τον Γιάννη Σμυρναίο, ενώ η ενορχήστρωση και η διεύθυνση ορχήστρας ήταν του Κώστα Κλάββα, με εξαίρεση τα τραγούδια του Νίκου Ιγνατιάδη που τις επιμελήθηκε ο ίδιος. Στο εσώφυλλο υπάρχουν φωτογραφικά πορτραίτα της τραγουδίστριας.

Τα τραγούδια του δίσκου
01. Μεγάλη στιγμή (Ν. Ιγνατιάδη – Κ. Τριπολίτη)
02. Αλλελούϊα (K. Oshrat-Shimrit – Γ. Πάριου)
03. Δεν μιλάς (Αλ. Παπαδημητρίου – Κ. Ντούμου)
04. Πιο δυνατά (B. R. M. Gibb – Σ. Τηλιακού)
05. Χάνομαι κοντά σου και ζω (J. Farrar – Κ. Ντούμου)
06. Πάρε με (Ν. Ιγνατιάδη – Γ. Πάριου)
07. Αθήνα μάνα μου (Α. Στεφανίδη – Σ. Τηλιακού)
08. Προσευχή (Ν. Ιγνατιάδη)
09. Ανασαίνω (Ν. Ιγνατιάδη – Κ. Τριπολίτη)
10. Θα το πεις (J. Jacobs – W. Casey – Σ. Τηλιακού)
11. Μου λείπεις (Αλ. Παπαδημητρίου – Σ. Παππά)
12. Αχ πόσο σ’ αγαπούσα (Σ. Τσιλίκη – Γ. Καλαμίτση)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here