Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!

Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

———————————————————–

ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΣ
«ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ (18 ΧΡΟΝΙΑ ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΣ)» (PHILIPS 6641 921)

 

Το 1979 ο σπουδαίος δημιουργός κι ερμηνευτής Κώστας Χατζής …ενηλικιώθηκε καλλιτεχνικά, καθώς συμπλήρωσε 18 χρόνια στο τραγούδι και στη μουσική από το 1961 που ξεκίνησε τη θαυμάσια και γεμάτη όμορφες στιγμές πορεία του. Έτσι, σκέφτηκε να το …γιορτάσει μ’ ένα διπλό άλμπουμ στο οποίο ο ένας δίσκος θα ήταν ηχογραφημένος «ζωντανά» κι ο άλλος στο στούντιο.

Στις 16 Νοεμβρίου 1978 λοιπόν και στο μόνιμο «στέκι» του στη μπουάτ «Σκορπιός» στην Πλάκα, ο Χατζής «κέρασε» το κοινό του για τα μουσικά «γενέθλιά» του μια αναδρομή στη 18χρονη καριέρα του. Θύμισε τις πρώτες του ηχογραφήσεις σε συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη, του Σταύρου Ξαρχάκου, του Μάνου Χατζιδάκι κ.α., αλλά και ορισμένες από τις μεγαλύτερες και πιο γνωστές «προσωπικές» του επιτυχίες, όταν πια άρχισε ο ίδιος να γράφει και να ερμηνεύει τα τραγούδια του.

Ένα μέρος εκείνης της βραδιάς ηχογραφήθηκε από το κινητό στούντιο της Audiolab με την επιμέλεια του Γιάννη Σμυρναίου κι αποτέλεσε τον πρώτο δίσκο του άλμπουμ. Μέσα από αυτόν, ξαναζούμε τις υπέροχες και μοναδικές στιγμές της εποχής των μπουάτ (έστω κι αν πλέον στα τέλη της δεκαετίας του ’70 είχαν αραιώσει…), τους -συχνά αυτοσαρκαστικούς- διαλόγους του Χατζή με τον κόσμο και βεβαίως το αποθεωτικό χειροκρότημα στο τέλος του κάθε τραγουδιού.

Ο άλλος δίσκος ηχογραφήθηκε στο στούντιο Polysound με ηχολήπτη τον Γιάννη Σμυρναίο και περιλαμβάνει καινούργια κομμάτια -φυσικά σε μουσική του Χατζή- ενορχηστρωμένα από τον αείμνηστο Κώστα Κλάββα, τα οποία είναι το ένα καλύτερο του άλλου. Ποιο στ’ αλήθεια να πρωτοδιαλέξουμε; Το πασίγνωστο και υπέροχο «Να ‘χαν όλοι οι άνθρωποι μι’ αγάπη όπως εγώ»; Το πανέμορφο «Καληνύχτα Μαργαρίτα»; Τη νοσταλγική «Ραμόνα»; Το τραγούδι-γροθιά στο στομάχι «Και λεγόμαστε άνθρωποι»; Το «Στάσου πού πας» -που την ίδια χρονιά σε μουσική Χρήστου Γκάρτζου ηχογράφησε και ο Γιάννης Πουλόπουλος στο δίσκο του «Αν γυρίσεις αν»-; Όλα είναι πραγματικά ένα κι ένα…

Ένας τρυφερός, ευαίσθητος κι ανθρώπινος Κώστας Χατζής, μας χαρίζει για ακόμη μια φορά μοναδικές ερμηνείες, αλλά και μας βάζει στη διαδικασία να σκεφτούμε για τη ζωή, για τη συμπεριφορά μας έναντι των άλλων, για τα καθημερινά προβλήματα κλπ. Άλλωστε, σε όλη την καριέρα του ο δημιουργός-ερμηνευτής τραγουδούσε πάντοτε στίχους γεμάτους κοινωνικά κι αντιπολεμικά μηνύματα.

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε στις αρχές του 1979 και ξεπέρασε σε πωλήσεις τα 50.000 αντίτυπα κι έγινε «χρυσό», αλλά αυτό το αναφέρουμε απλώς για τους τύπους. Τέτοιοι δίσκοι είναι «διαμάντια» ακόμη κι αν δε βρεθεί ούτε ένας να τους αγοράσει…

Παραγωγός ήταν ο Φίλιππος Παπαθεοδώρου.

Τα τραγούδια του δίσκου

Πρώτος δίσκος (Live)
01. Έφυγε η αγάπη μου (Μ. Πλέσσα-Κ. Πρετεντέρη)
02. Βαρκαρόλα (Στ. Ξαρχάκου-Β. Γκούφα)
03. Ο Μίμης ο τσιγγάνος (Μ. Θεοδωράκη-Μ. Κατσαρού)
04. Γελάς (Κ. Καπνίση-Γ. Οικονομίδη)
05. Η Χιονάτη (Γ. Μουζάκη-Γ. Οικονομίδη)
06. Από σένα αρχίζουν όλα (Μ. Πλέσσα-Κ. Πρετεντέρη)
07. Τσιγγάνικο (Κ. Χατζή)
08. Perfidia (Κ. Χατζή)
09. Flamenco (Κ. Χατζή)
10. Τ’ αστέρι του βοριά (Μ. Χατζιδάκι-Ν. Γκάτσου)
11. Γκρεμισμένα σπίτια (Γ. Μαρκόπουλου-Ν. Περγιάλη)
12. Mη μιλάς άλλο γι’ αγάπη (Δ. Σαββόπουλου)

Μουσική: Κώστας Χατζής
13. Τα καρφιά (Κ. Χατζή)
14. Με τη σιωπή στην άκρη των ματιών (Ηλ. Λυμπερόπουλου)
15. Θυμάμαι μονάχα τη θάλασσα (Ερ. Θαλασσινού)
16. Δημιουργία (Στ. Μάγερ)
17. Κάτι τρέχει (Σ. Τσώτου)
18. Όλα ανάποδα τα βλέπει (Σ. Τσώτου)
19. Ο Στρατής (Σ. Τσώτου)
20. Τρελός ή παλικάρι (Σ. Τσώτου)
21. Απ’ το αεροπλάνο (Σ. Τσώτου)
22. Εμείς οι ταπεινοί (Σ. Τσώτου)
23. Παράλληλοι βίοι (Ξ. Φιλέρη)
24. Δεν ειμ’ εγώ (Σ. Τσώτου)
25. Αντίο (Σ. Τσώτου)

Δεύτερος δίσκος (Studio) Μουσική: Κώστας Χατζής
01. Στάσου που πας (Σ. Τσώτου)
02. Αρουραίοι της νύχτας (Σ. Τσώτου)
03. Και λεγόμαστε άνθρωποι (Λ. Βιτσώρη)
04. Τζακ, Ιγκόρ, Μεχμέτ, Αλμπέρτο (Ξ. Φιλέρη)
05. Σα δε ντρεπόμαστε (Γ. Βραδινού)
06. Αντιθέσεις (Ν. Ζακόπουλου)
07. Μια ζωή ευαισθησία (Σ. Τσώτου)
08. Να’ χαν όλοι οι άνθρωποι μι’ αγάπη όπως εγώ (Κ. Χατζή)
09. Καληνύχτα Μαργαρίτα (Ξ. Φιλέρη)
10. Καρδιά μου είναι (Γ. Βραδινού)
11. Το όνειρο (Μ. Αλιφεροπούλου)
12. Ραμόνα (Γ. Βραδινού)
13. Γαϊδαράκος (Μ. Κουφιανάκη)
14. Ένα παράπονο (Μ. Θειόπουλου) 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ – ΤΑΚΗΣ ΚΑΡΝΑΤΣΟΣ
«ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ» (POLYDOR 825 578)

 

Τρία χρόνια μετά το αρκετά επιτυχημένο άλμπουμ «Φίλε…», ο Γιάννης Σπανός γράφει ξανά έναν ολόκληρο δίσκο για τη φωνή της μοναδικής Τάνιας Τσανακλίδου, πάνω σε στίχους του αείμνηστου Τάκη Καρνάτσου. Τούτη τη φορά, το ύφος των τραγουδιών προσεγγίζει ως ένα βαθμό τη τζαζ και βεβαίως αφενός αποκαλύπτει για ακόμη μια φορά το τεράστιο ταλέντο του συνθέτη να φτιάχνει διαφόρων ειδών μελωδίες, αφετέρου τις μεγάλες ερμηνευτικές δυνατότητες της Τσανακλίδου.

Θα χαρακτήριζα το δίσκο «ατμοσφαιρικό», με την έννοια ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να τον απολαύσει και να τον «καταλάβει» καλύτερα με χαμηλωμένα φώτα, ένα ποτήρι κρασί και ησυχία γύρω του, ακούγοντας μόνο τις στάλες της βροχής έξω από το τζάμι. Δεν πρόκειται για ένα άλμπουμ «απλής» ακρόασης, αλλά για εξαιρετικά απαιτητικούς ακροατές που ξέρουν να εκτιμούν την καλή μουσική και το καλό τραγούδι…

Πέραν όλων αυτών, μπορεί οι πωλήσεις του να μην ήταν ιδιαίτερα υψηλές (αν προτάξουμε το εμπορικό κριτήριο για την αξία ενός δίσκου -κάτι που συχνά οδηγεί σε λανθασμένες κρίσεις κι εντυπώσεις) αλλά υπάρχουν ορισμένα κομμάτια που έγιναν πολύ γνωστά και διαχρονικά, αφού ακούγονται μέχρι και σήμερα από τους ελάχιστους ραδιοφωνικούς μουσικούς σταθμούς που σέβονται τον εαυτό τους, την αισθητική και το κοινό.

Στην πρώτη γραμμή είναι βεβαίως το πασίγνωστο «Κάθε φορά που θα ‘ρθεις βρέχει», καθώς και τα «Όχι δε θα κλάψω», «Μ’ ένα μπλουζ στο πικάπ», «Της τύχης το καράβι», «Σ’ ένα χαρτάκι από τσιγάρα» και «Όλα πάνε μια χαρά» που θυμάμαι πολύ καλά ότι ακούγονταν συχνότατα εκείνη την εποχή στο ραδιόφωνο. Πάντως, γενικότερα πρόκειται για ένα εξαιρετικό από κάθε άποψη και υψηλής αισθητικής δίσκο, προορισμένο για τα ανάλογα αυτιά…

Η διεύθυνση παραγωγής ήταν του Φίλιππου Παπαθεοδώρου και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Polysound με ηχολήπτη τον Γιάννη Σμυρναίο.

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Το λιμάνι
02) Κάθε φορά που θα ‘ρθεις βρέχει
03) Και γύρισα πάλι σελίδα
04) Όχι δε θα κλάψω
05) Μ’ ένα μπλουζ στο πικάπ
06) Όλα πάνε μια χαρά
07) Πού να είσαι
08) Σ’ ένα χαρτάκι από τσιγάρα (στίχοι Τ. Τσανακλίδου)
09) Στο λούνα παρκ
10) Της τύχης του καράβι (στίχοι Τ. Καρνάτσου-Τ. Τσανακλίδου)
11) Τυχαίες συναντήσεις (στίχοι Μ. Ελευθερίου)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here